lo carrer del riu

lo carrer del riu

26 de setembre, 2009

Les últimes caixes dels 'papers de Salamanca' arribaran al febrer a Catalunya

Els documents continguts en les 1.500 caixes d'ajuntaments, associacions, entitats i particulars catalans que van ser confiscades al final de la Guerra Civil i dipositades a l'Arxiu de Salamanca, tornaran al febrer pròxim.

La comissió mixta formada pel ministeri de Cultura i la Generalitat va identificar a l'Arxiu de Salamanca uns dos milions de documents confiscats a associacions i particulars a Catalunya després de la Guerra Civil.

La Generalitat ha estat reclamant el retorn de les 1.500 caixes de documents privats i institucionals que van quedar pendents després del lliurament del primer bloc amb 500 lligalls pertanyents al govern català, que es va fer el 31 de gener de 2006.

Entre les 1.500 caixes, hi ha documents del cartellista Carles Fontseré, ja mort, de l'escriptora Teresa Pàmies o de les famílies Cambó i Rovira i Virgili, així com de partits i sindicats com la CNT, o ajuntaments .

Quan tornin aquestes documents a Catalunya començarà un nou procés, doncs s'obrirà un període d'exposició pública perquè els descendents puguin, si ho desitgen, recuperar els documents dels seus familiars.