lo carrer del riu

lo carrer del riu

31 de desembre, 2009

La CANC diu que el procés de selecció de seu és irresponsable

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) considera que la convocatòria per a la selecció de candidats a acollir el magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus d'alta radioactivitat és «irresponsable i antidemocràtica», ja que n'hi ha prou amb «un simple acord del ple municipal, sense ni tan sols exigir-ne la unanimitat i sense tenir en compte els municipis veïns» per formalitzar una candidatura. A més a més, els antinuclears acusen el govern espanyol de buscar una coartada «per poder justificar un allargament de les nuclears més enllà de la seva vida de disseny». En aquest sentit, es queixen que la previsió del volum de residus radioactius, unes 6.700 tones segons l'Estat, «s'ha fet sense establir prèviament un calendari de tancament de les centrals, per la qual cosa no es pot establir una quantitat fixa de residus». Un informe encarregat per la comissió que tutela el procés de l'MTC quantificava el combustible gastat emmagatzemat en les centrals en 3.370 tones a finals del 2005. L'altra meitat s'hauria calculat sobre la hipòtesi dels 40 anys de vida útil de les centrals.

D'altra banda, la coordinadora, en relació amb un dels arguments utilitzats per avalar l'MTC, també matisa que, dels 680 m³ de residus de Vandellòs I que estan a França, només 13 m³ ho són d'alta radioactivitat i que, en qualsevol cas, les quantitats que s'haurien de pagar a la firma francesa Cogema a partir del 2011 són retornables.

2 comentaris:

2teixidor ha dit...

L' ATC no repercuteix sols, positiva o negativament sobre el poble que es presenta com a candidat per albergar-lo. S' han de tenir en compte totes les opinions del territori.No crec que la decició del Govern Espanyol sigui encertada ni democràtica per la següent raó:
Pot acàs amb un acord de ple municipal amb majoria simple decidir el que pensen?:

A dia d’avui són 61 ajuntaments de les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona que representen el 67% de la seva població (473.815 habitants), els que han aprovat mocions oficials contra la instal·lació d’aquest cementiri nuclear.

En el mateix sentit contrari al cementiri de residus radioactius s’hi han manifestat 7 dels 10 Consells Comarcals de la demarcació de Tarragona. Entre aquests, els quatre de les Terres de l’Ebre (Baix Ebre, Montsià, Ribera d’Ebre, i Terra Alta), i tres del Camp de Tarragona (Alt Camp, Baix Camp, i Priorat).

L’11 de març de 2008 el Parlament de Catalunya va aprovar una resolució (resolució 150/VIII; BOP núm. 229 de 17-03-2008), per la qual es rebutja la instal·lació d’un cementiri de residus radioactius al nostre país.

ON ESTÀ EL CONSENS QUE PREDICAVA LO GOVERN ESPANYOL PER A SITUAR L' ATC(CEMENTIRI NUCLEAR)?

lo llaguter ha dit...

Està clar que es passen el consens pel forro.

I un altre detall. Ara ja donen la meitat del que havien promès. Serà que tenen molts pretendents. Quan s'acavi el procès, ja veurem el que realment donen a canvi de quedar-se tota la merda!

Bon any 10!

lo llaguter