lo carrer del riu

lo carrer del riu

10 de gener, 2010

La premsa internacional dubta de la capacitat de Zapatero per liderar la presidència europea

La premsa internacional ha posat èmfasi aquesta setmana a analitzar la figura de José Luis Rodríguez Zapatero i desgranar quina capacitat té per encapçalar la presidència de torn de la Unió Europea. Majoritàriament, els textos no desqualifiquen directament Zapatero però sí que destaquen els problemes interns de l'Estat –ETA, l'independentisme català, la lluita de poder a Madrid– i no obliden mencionar que Espanya és l'últim país de la UE en sortir de la recessió, amb un 20% d'atur.

Per exemple, el Financial Times apunta que "Madrid vol demostrar que pot assumir el lideratge en la gestió de la recuperació econòmica de la UE, mentre ha d'afrontar la pitjor recessió interna des de fa més de 50 anys".

El New York Times ressalta que ara Europa té uns líders molt tous i desconeguts. Se suma Zapatero als "funcionaris sense experiència" Herman van Rompuy, president del Consell Europeu, i Catherine Ashton, Representant d'Assumptes Exteriors. El diari es pregunta, sobretot, quines tasques desenvoluparan els líders en aquest mandat i si tindran espai per dirigir sense trepitjar competències. El Times planteja els problemes de Zapatero per desenvolupar les polítiques europees. Tot són interrogants. Podrà iniciar el procés de pau a l'Orient Mitjà amb una empenta d'un Estat palestí? promocionarà un diàleg renovat entre la UE i Cuba? enfortirà la Unió de la Mediterrània? Com serà la cimera amb Marroc?

En una vessant més agressiva se situa The Economist amb l'article Vells costums espanyols. El setmanari anglès sobretot ironitza amb l'entusiasme de Zapatero i fa un paral·lelisme amb l'actitud que ha tingut durant la presidència espanyola: tot i les bones intencions i l'optimisme, el resultat és pèssim.

L'estrena de la presidència espanyola de la Unió Europea ha passat pràcticament desapercebuda en les edicions digitals de la premsa francesa i italiana.

LaVanguardia: La UE recela de Zapatero