En el congrés, que es va celebrar a Aviemore, al nord d’Escòcia, es notava la voluntat de fer la feina ben feta en aquesta oportunitat històrica que l’electorat va donar al maig als independentistes en col·locar-los en un govern en minoria.
En la seva intervenció el líder del partit i president del govern autònom, Alex Salmond, va repassar “els 160 dies d’èxits” assolits per l’SNP des que va arribar al poder. Segons el primer ministre, si Escòcia s’independitzés, seria “el tercer país més ric d’Europa”. “Cal, però, que puguem gestionar tots els diners que genera el petroli del mar del Nord per invertir-los a Escòcia; demanem gastar el que generem”, va afegir.
També el número dos del govern, Nicola Sturgeon, va fer una crida a “assegurar-nos que som la generació de la independència”. De fet, l’independentisme escocès va en augment des que l’SNP va guanyar les eleccions autonòmiques de maig. Una enquesta publicada ahir pel diari Scottish Mail on Sunday assegura que el 33% dels escocesos són partidaris de la independència. El mateix sondeig donava l’any passat un 31%. El partit té ara una xifra rècord de diputats, regidors i d’índex de popularitat. Fa tres anys el congrés va estar marcat per la divisió i la tornada de Salmond com a líder després d’una gran desfeta electoral.
Ahir cada ministre va retre comptes de la seva gestió. Salmond va anunciar que l’autovia entre les dues grans ciutats d’Escòcia, Edimburg i Glasgow, es convertirà en autopista de franc. Però el més important per a la credibilitat del govern es produirà d’aquí a tres setmanes, quan presenti els primers pressupostos per als pròxims tres anys i hagi de quadrar el números per complir totes les promeses que ha fet, com ara la gratuïtat dels medicaments, de l’assistència a la tercera edat i dels menjadors escolars i l’abolició dels peatges per circular sobre els ponts.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada