lo carrer del riu

lo carrer del riu

25 d’abril, 2008

Ascó instal·la ara un arc mesurador de radioactivitat

Amb presses, moguda per les circumstàncies, l'empresa que gestiona la central d'Ascó ha engegat la instal·lació d'un detector de contaminació de vehicles a la sortida de la doble tanca de la planta. La decisió s'ha pres després que dilluns una deixalleria de la Selva del Camp va detectar partícules contaminants en un carregament procedent d'Ascó, que, malgrat tot, va poder sortir de la central sense impediments.

Segons fonts de l'entorn municipal, la central va adquirir el pòrtic de detecció ja fa un parell d'anys, però no ha decidit instal·lar-lo fins ara Tot i que des de l'aparició de partícules radioactives escampades el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha obligat la central a realitzar mesuratges a tots els vehicles que surten de la central, dilluns un camió es va emportar restes de contaminació fora del recinte. El camió va carregar un contenidor que estava situat molt a prop del focus emissor (la xemeneia de ventilació de l'edifici de piscines), i de forma accidental es va endur terra bruta amb partícules radioactives.

La contaminació no es va detectar fins que el camió va arribar al seu destí, una deixalleria situada a 60 quilòmetres de la planta, a la Selva del Camp. Per ser client habitual d'Ascó, la instal·lació està dotada d'un sistema de detecció radiològica que fins ara la central nuclear no tenia. En teoria, l'arc que ahir s'estava instal·lant a la central nuclear impedirà que tornin a passar fets com aquest, que ja ha sigut qualificat de forma provisional pel CSN de nivell 1 a l'escala INES.

Fa dos anys que el tenen

Segons fonts de l'entorn municipal, la central va adquirir el pòrtic de detecció ja fa un parell d'anys, però no ha decidit instal·lar-lo fins ara. Aquest és un aspecte que fonts oficials de la planta no van confirmar ni desmentir. Tret de situacions excepcionals com la d'aquests dies a Ascó –on continua la recerca de partícules de forma manual–, en condicions normals els protocols de seguretat només obliguen les nuclears a practicar controls radiològics en una determinada zona restringida del complex, que solen ser interiors d'edificis. De forma addicional, la central va instal·lar la setmana passada un altre control radiològic per a persones, que igual que els dels cotxes és a l'accés de la doble tanca.

Mentrestant, el fiscal en cap de Tarragona, Xavier Jou, que ha obert diligències d'ofici per determinar si hi ha responsabilitats penals dels responsables d'Ascó en la fuita de partícules, va explicar ahir que ha demanat informació al departament de Salut i al mateix Consell de Seguretat Nuclear.