lo carrer del riu

lo carrer del riu

25 d’abril, 2008

Els regants de tota la conca de l'Ebre s'oposen a la venda d'aigua a Barcelona

regants Conca de l'Ebre 250408 CATr govern Aragó 250408 CATr La reunió que representants del govern de l'Estat i de la Generalitat van mantenir ahir al vespre a Saragossa, amb l'objectiu de negociar la compra dels drets d'aigua dels regants de la conca de l'Ebre, va acabar sense acord. El president de la Federació de Regants de la Conca de l'Ebre (Ferebro), César Trillo, va reiterar l'oposició de les comunitats a vendre part dels seus drets per abastir l'àrea metropolitana de Barcelona a través d'una nova canonada.

De fet, Trillo va anunciar que una assemblea dels regants haurà de ratificar al maig si mantenen aquesta posició, però es va comprometre a buscar «fórmules imaginatives per resoldre el problema puntual que té Barcelona». Així, la solució passaria per un major estalvi d'aigua a la conca, però sense comprometre cap comunitat.

El que ha quedat molt clar és que no hi haurà venda de l'aigua, i que tenim un acord d'assemblea pel qual ens oposem a qualsevol detracció de l'Ebre en favor d'altres conques», va manifestar César Trillo a la sortida de la reunió. Amb tot, el president de Ferebro va precisar que «entenen» que Barcelona podria tenir un problema de falta d'aigua per beure, i que la voluntat dels regants de l'Ebre és «trobar una solució amb imaginació, entre tots els usuaris de la conca i sense trencar la unitat de gestió».

En aquest sentit, Trillo va apuntar que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) seria l'òrgan encarregat de trobar una solució al problema «puntual» de Barcelona, sense que això afectés els drets adquirits de cap de les comunitats de la conca. Per tant, el president de Ferebro va concretar que la solució passaria perquè tota la conca estalviés aigua, amb l'objectiu que no hi haja un detriment del cabal de l'Ebre ni afectacions a la zona del Delta mentre duri el perllongament del minitransvasament de Tarragona fins a Barcelona.

Trillo va afegir-hi que els regants de la conca de l'Ebre tornaran a parlar-ne en l'assemblea que faran durant les primeres setmanes de maig, però va avançar que demanarà a les comunitats que mantinguen la seua posició unitària contra la detracció de més aigua per a usos fora de la conca. De fet, l'última sessió ordinària va fer-se només fa deu dies, el 15 d'abril, i ja van ratificar la posició contrària a nous transvasaments. La reunió d'ahir a Saragossa es va convocar després que la Generalitat decidís negociar amb regants de fora de Catalunya la compra dels drets d'aigua per abastir la interconnexió de xarxes, un cop frustrada la negociació amb els regants del Delta. De fet, el president de la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre, Lluís Pegueroles, va viatjar ahir a Saragossa amb la intenció d'enfortir el rebuig de la federació a la compravenda dels drets d'aigua. Així, fonts de l'entitat van explicar que Pegueroles tenia previst argumentar que el reial decret llei 3/2008, que va aprovar el govern estatal, podria ser inconstitucional. De fet, l'Ajuntament de Saragossa va aprovar ahir una moció de la Chunta Aragonesista, amb una esmena d'IU, que insta el govern d'Aragó a presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra aquest decret que autoritza el transvasament de l'Ebre a Barcelona.

elPeriódico: Manual d'urgència per entendre la pertinaç sequera (Pedro Arrojo)