lo carrer del riu

lo carrer del riu

25 d’abril, 2008

El Tribunal d'Arbitratge Esportiu obre la porta a l'oficialització de les seleccions catalanes

La secretària general de l'Esport, Anna Pruna, ha manifestat aquest dijous que la ratificació de la Federació Catalana de Bitlles i Bowling (FCBB) com a membre de ple dret de la Federació Internacional de Bowling (FIQ) suposa un important precedent ja que és la primera vegada que una federació catalana és admesa en una federació reconeguda pel Comitè Olímpic Internacional que també té la federació espanyola del sector com a membre.

Per la seva banda, el secretari general de la vicepresidència, Rafel Niubò, ha afirmat que ara ja no té sentit pensar "si permetran o no permetran" a Catalunya oficialitzar les seves seleccions esportives, ja que la sentència del TAS "canvia les regles del joc".

L'advocat Miquel Roca Junyent ha explicat que el Tribunal Arbitral de l'Esport (TAS), amb seu a Lausana i competències internacionals, és un organisme respectat per la majoria de federacions del món, de manera que aquesta sentència té una gran importància. Roca també ha destacat el fet es tracta d'un precedent perquè aquesta decisió és "aprofitable" per a altres supòsits.

L'advocat ha donat a conèixer la sentència del TAS, que argumenta que les federacions internacionals són entitats privades amb estatuts propis i, en tot cas, es pot aplicar subsidiàriament el dret de l'estat. Miquel Roca ha remarcat que no es tracta d'una actuació política sinó jurídica. El TAS ha rebutjat el recurs presentat per la Federació Espanyola de Bitlles contra la decisió del comitè executiu de la federació internacional d'aquest esport, que va reconèixer la catalana com a membre el novembre passat.

El 30 d'agost de 2007 l'assemblea de la FIQ va aprovar a Monterrey (Mèxic) el reconeixement com a membre de la federació catalana, decisió qualificada llavors d'"irregular" pel Consell Superior d'Esports espanyol (CSD) i adoptada en absència dels representants de la federació espanyola.

L'esmentada federació va recórrer després aquesta decisió, encara que va ser ratificada igualment pel comitè executiu de l'organisme internacional, cosa que va portar la federació espanyola a acudir al Tribunal Arbitral de l'Esport, que ara se li ha tornat en contra.