lo carrer del riu

lo carrer del riu

10 de juliol, 2008

Ascó I no va avisar el CSN de la detecció d'una partícula radioactiva a la sabata d'un treballador

El dia 30 de novembre de 2007, l'endemà de l'emissió de partícules radioactives a l'atmosfera que va tenir lloc a la central nuclear Ascó I, «en un comptatge del Quicky [l'aparell de mesura del personal de la central] es va detectar una partícula a la sabata d'un treballador que havia treballat a la zona de penetracions de vapor principal» de la planta. No va ser fins a la inspecció que el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va fer entre el 24 d'abril i el 7 de maig del 2008 que l'inspector resident a la central es va assabentar d'aquest fet, segons es pot llegir a l'acta que, amb data 30 de juny del 2008, ha fet pública el CSN aquesta setmana. Segons el document, «la sabata va ser entregada pel personal de dosimetria a personal de protecció radiològica operacional embolicada amb plàstic».

VilaWeb/ElPunt: Ascó I no va advertir el CSN de la detecció d'una partícula a la sabata d'un treballador

ICV presenta una demanda a la Fiscalia contra la central nuclear d'Ascó I ICV ha presentat un requeriment a la Fiscalia General de l'Estat en contra de la central nuclear d'Ascó I per la fuita radioactiva que es va produir a les instal·lacions al mes de març. Com a conseqüència es van trobar, al mes d'abril, partícules radioactives als edificis de la central.

El Diputat al Parlament de Catalunya, Daniel Pi, ha remarcat que es va informar tard del problema, que es va ocultar informació i que es van manipular els instruments de mesura de la central. Tot això es considera un delicte segons s'exposa al Codi Penal, ja que es va posar en perill la salut de les persones i del medi ambient.

Els denunciants destaquen la mala praxis duta a terme per la central. Consideren que es va informar tard de les incidències, es va ocultar informació i es van manipular els instruments de mesura de la central. Això suposa un delicte, segons es pot trobar als articles 341, 342, 343 i 344 del Codi Penal, ja que es va posar en perill la salut de les persones i del medi ambient.

Als articles s'exposa que en alguns casos les penes poden arribar a ser de presó. ''Nosaltres hem presentat el requeriment a la Fiscalia perquè actuï i formuli la demanda corresponent'', ha explicat Daniel Pi.