lo carrer del riu

lo carrer del riu

16 de setembre, 2009

Evo Morales diu que mai no s'hauria cregut poder estar en l'antic "centre de decisions per a la invasió" d'Amèrica

El president de Bolívia, Evo Morales, ha reconegut aquest dimarts que "mai" s'havia imaginat que un dia soparia al Palau Reial de Madrid, antic "centre de decisions per a la invasió" de l'Amèrica Llatina, com va fer amb motiu de la seva primera visita oficial a Espanya. Alhora, ha aprofitat per demanar al president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, el seu "assessorament" amb la finalitat que al seu país es puguin instaurar un règim d'autonomies i ha alabat l'esforç de l'executiu espanyol per haver regularitzat 100.000 bolivians.

Després del lapsus protagonitzat ahir en parlar de república d'Espanya durant una intervenció, el mandatari bolivià, primer indígena que accedeix a la direcció d'Estat del país andí, ha expressat la seva sorpresa per la rebuda que ha tingut a Espanya, no només de les autoritats sinó també del "poble". En aquest sentit, ha reconegut que "mai vaig pensar estar sopant al Palau Reial, abans centre de decisions polítiques per envair, ara un centre per rebre l'envaït". D'altra banda, Morales ha destacat que "Espanya té molta experiència en autonomies", de manera que, ha dit, "volguéssim les seves reflexions, i el terme més exacte, el seu assessorament, per implementar les autonomies a Bolívia".

El president bolivià ha recordat que la nova Constitució del país, aprovada en referèndum pels ciutadans, "garanteix autonomies regionals, indígenes i departamentals". Tot i això, ha volgut deixar clar, en un aparent missatge a l'oposició interna boliviana, que "autonomia no és cap divisió per a cap nació, per a cap país". Una de freda i una de calenta?