lo carrer del riu

lo carrer del riu

22 de juliol, 2010

El tribunal de l'Haia reconeix la independència de Kosovo

La sentència dictamina que la seva secessió no “viola la legalitat internacional”. És la primera vegada que un tribunal decideix sobre la independència d'un país. Tant de bo no sigui l'última!!*!! El Tribunal Internacional de Justícia de l'Haia ha dictaminat que la independència de Kosovo, promulgada unilateralment pel govern provisional kosovar al febrer de 2008, “no viola la legalitat internacional”. La seva secessió és la“manifestació del seu dret a l'autodeterminació”.

Encara que la decisió del tribunal no és vinculant, la seva opinió tindrà una gran repercussió jurídica i política, ja que és la primera vegada que un tribunal decideix sobre un cas de secessió i crearà un precedent per a altres regions i nacions sense estat en situacions polítiques similars.

El 8 d'octubre de 2008, l'Assemblea General de Nacions Unides va sol·licitar a al tribunal de l'Haia que respongués a la pregunta: “S'ajusta al dret internacional la declaració unilateral d'independència de Kosova per les institucions de govern provisional?”. En el procés han participat una trentena de països de l'ONU, entre els quals Espanya i Sèrbia, que es van oposar al procés d'autodeterminació, i els Estats Units i el propi Kosovo, defensant l'opinió contrària.

Espanya va intervenir el passat 8 de desembre defensant a l'audiència pública la il·legalitat de la declaració unilateral de Kosovo.

Per ara, 69 països dels 192 membres de les Nacions Unides han reconegut Kosovo, entre ells Estats Units, Japó i 22 membres de la Unió Europea, però segueixen sense fer-ho altres països com Espanya, Rússia, Xina, Brasil o l'Índia.

Pristina va proclamar la independència de la província sèrbia el 17 de febrer de 2008, malgrat la rotunda oposició de Sèrbia i després de diverses rondes de negociacions infructuoses. Avui: El catalanisme polític celebra que l'Haia avali la independència de Kosova

VilaWeb: L'estat espanyol 'respecta' la sentència, però no reconeix la independència de Kosovë