lo carrer del riu

lo carrer del riu

15 d’octubre, 2007

Carod diu que a Companys el van matar "per Catalunya"

El president d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha assegurat que l'afusellament del president Lluís Companys, del qual aquest dilluns se'n celebra el 67è aniversari, va ser un "crim d'estat absolutament il·legal" i ha recordat que el van assassinar "per Catalunya". Carod ho ha dit coincidint amb el debat sobre la llei espanyola de la memòria històrica, a la qual ERC no hi dóna suport. ERC ha obert amb la seva tradicional marxa de torxes al Castell de Montjuïc, els diferents actes que partits i institucions faran al llarg del dia en record del president màrtir. El líder republicà ha fet un parlament al Castell de Montjuïc, on des de les sis del matí, ERC celebra la tradicional marxa de torxes des de l'entrada del recinte fins als glacis de Santa Helena, on Companys va ser afusellat. A l'acte hi ha participat una seixantena de persones, entre les quals diversos dirigents del partit, com el mateix Carod, Joan Puigcercós, Xavier Vendrell o Oriol Amorós.

Carod-Rovira ha dit que la figura de Companys "continua provocant una incomoditat evident en sectors ideològics pretesament variats" i ha lamentat que "hi ha qui ha volgut reduir la seva vida només en la seva mort". El líder d'ERC, que ha recordat que el president va ser torturat a l'actual seu de la comunitat autònoma de Madrid, ha reconegut que Companys "no era un estadista", perquè per ser-ho necessitava "temps i estat". En tot cas, ha afegit que es va convertir en un "heroi nacional", sobretot per a la Catalunya de l'exili. En ple debat sobre la llei espanyola de la memòria històrica, a la qual ERC no hi dóna suport, Carod ha recordat que després de 30 anys de democràcia "encara costa d'accedir a determinada documentació oficial de les estructures de l'estat relatives al president Companys, a algunes de les seves detencions, a la plenitud de la documentació al voltant del consell de guerra".

A més, ha assegurat que "no es tracta només de decisions il·legitímes", sinó que l'afusellament de Companys "va ser un crim, un assassinat, d'estat, d'estadistes dels que sí que tenien estat contra una nació que a poc a poc anava adquirint la consciència que també volia tenir-ne". Per això, Carod creu que "ha arribat el moment de deixar de parlar d'il·legitimitat per dir que aquell crim d'estat va ser absolutament il·legal", perquè "totes les dictadures, començant per la franquista, són absolutament il·legals".

El president d'ERC ha afegit que a Companys "el van matar per Catalunya", tot recordant les seves últimes paraules abans de ser afusellat per "aquells que mai van pair i que continuen sense pair que Catalunya existeixi".