lo carrer del riu

lo carrer del riu

15 d’octubre, 2007

Mayor Oreja diu que no condemna el franquisme perquè "representava un sector molt ampli dels espanyols"

Afirma que al País Basc hi havia una situació d'"extraordinària placidesa"

L'eurodiputat del Partit Popular Jaime Mayor Oreja afirma que no condemnarà la dictadura franquista perquè "representava un sector molt ampli dels espanyols" i es mostra molt crític amb la llei de la memòria històrica que qualifica de "disbarat". Segons l'exministre, al País Basc, després de la guerra civil, hi va haver una situació d'"extraordinària placidesa".

En una entrevista concedida a La Voz de Galicia, Mayor Oreja és preguntat sobre les causes que al PP li costi condemnar el franquisme, i l'exministre de l'Interior respon: "Perquè això forma part de la història d'Espanya. Jo no l'he condemnat, jo elogio i alabo la transició democràtica. ¿Com vol que condemni el que, sens dubte, representava un sector molt ampli d'espanyols?".

Acte seguit, el periodista li replica que, per aquesta mateixa lògica, tampoc condemnarà el nazisme o l'estalinisme, "perquè molts alemanys i soviètics els van recolzar". Davant d'això, Mayor diu que el franquisme va ser la "conseqüència d'una guerra civil en què hi va haver dos bàndols". "No és el mateix que el règim nazi, on hi havia un sol botxí", afirma.

Insisteix que no considera pertinent condemnar la dictadura de Franco i en aquest sentit exposa: "No, per moltes raons. ¿Per què hauré de condemnar jo el franquisme si hi va haver moltes famílies que el van viure amb naturalitat i normalitat? A la meva terra basca hi va haver uns mites infinits. Va ser molt pitjor la guerra que el franquisme".

"Alguns --argumenta-- diuen que les persecucions als pobles bascos van ser terribles, però no devien ser-ho tant quan tots els guàrdies civils gallecs demanaven anar al País Basc. Era una situació d'extraordinària placidesa. Deixem les disquisicions sobre el franquisme als historiadors".