lo carrer del riu

lo carrer del riu

30 de juny, 2010

L'IEC adverteix que els drets de Catalunya són "previs a la Constitució"

l'Institut d'Estudia Catalans ha fet public aquest dimecres els seu rebuig més enèrgic a la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut.

En un comunicat oficial, l'entitat entén que "és políticament insòlit i inadmissible que el Tribunal Constitucional s'atorgui el dret de decidir sobre la constitucionalitat de l'Estatut d'autonomia de Catalunya menyspreant la decisió del poble de Català”.

L'IEC considera que “la sentència, pel que fa al concepte de nació, el tractament i l'abast de l'oficialitat de la llengua catalana, del dret civil de Catalunya i dels drets històrics i lingüístics del poble de Catalunya, entre altres qüestions, vulnera greument la voluntat popular expressada en referèndum”.

Afegeix que aquesta resolució posa de manifest “un retrocés democràtic que es pot traduir en conseqüències inacceptables per al desenvolupament de la vida política, econòmica, social i cultural de Catalunya”.

En el mateix sentit, l'Institut considera que “Catalunya, com a poble mil·lenari, s'ha reconegut com una nació i, per tant, té el dret inalienable, previ a la Constitució espanyola, de configurar l'àmbit jurídic de la seva llengua i la seva cultura, la seva economia o la seva societat”.

l'Institut d'Estudis Catalans rebutja “qualsevol acte que limiti l'eficàcia dels drets lingüístics individuals i col·lectius i rebaixi l'ús preferent que el català, com a llengua oficial i pròpia, ha de tenir davant de totes les administracions públiques i els mitjans de comunicació públics”.

Finalment, l'entitat expressa el seu rebuig més enèrgic davant la resolució del TC, que “desnaturalitza l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i crida la ciutadania a defensar cívicament i amb tota la fermesa el dret del poble català a decidir democràticament el seu futur”.

VilaWeb: El IEC condemna que el TC suprimeixi l'ús preferent del català