lo carrer del riu

lo carrer del riu

16 de juliol, 2010

Els bisbes no hauran de denunciar casos de pederàstia

Josep-Maria Terricabras 180710 CATr

Pas enrere del papa Benet XVI en la persecució dels abusos sexuals a menors i en la igualtat de la dona a l'Església. El Vaticà va promulgar ahir noves normes contra la pederàstia que segueixen sense obligar els bisbes a denunciar a la justícia els presumptes casos d'abusos. D'altra banda, en la norma corresponent als “delictes més greus” (gravioribus delictis) per primer cop s'hi inclouen com a crims gravíssims l'ordenació d'una dona com a sacerdot, l'heretgia, l'apostasia i el cisma. Entren dins el mateix sac que els abusos a menors.

El papa havia obert moltes expectatives en prometre que “l'Església farà tot el que estigui en el seu poder per investigar les denúncies i dur a la justícia els responsables d'abusos”. Les noves normes, però, no canvien el que és essencial: estableixen que només hauran de trucar al jutge aquells bisbes que exerceixin en països on és obligatori denunciar el delicte, com a França o els Estats Units.

El fiscal de la Congregació per a la Doctrina de la Fe –l'organisme competent per jutjar els delictes greus–, Charles Scicluna, va negar que hi hagi hagut “un pas enrere”. Ho va justificar amb el fet que “no és la feina del papa donar indicacions” sobre la llei de cada estat.