lo carrer del riu

lo carrer del riu

16 de juliol, 2010

Òmnium Cultural reclama als partits que canalitzin les aspiracions de la societat civil

Josep-Maria Terricabras 160710 CATr

Òmnium Cultural ha manifestat avui que ara correspon a les institucions polítiques representatives de Catalunya, el Parlament i el govern, exercir el dret a decidir que ha demanat la societat catalana.

L'entitat cultural ha reclamat als partits polítics catalans i a les forces socials “responsabilitat” per canalitzar el clam popular expressat a la manifestació contra la sentència del Tribunal Constitucional (TC). També ha advertit que es corre el risc de fomentar la “desafecció política” si aquesta “empenta col·lectiva” es deixa a la “intempèrie”. L'entitat convocant ha recordat que la manifestació del 10-J va ser un exemple de la “unitat possible” en base a uns “mínims compartits” pactats entre les diferents sensibilitats polítiques. Però també ha advertit que “hi pot haver una unitat indesitjable i a la baixa” en què els “menys agosarats” vulguin posar un “sostre” a les aspiracions d'autogovern. Òmnium ha demanat que se sàpiga escollir “la unitat que ens impulsa”, que ha de ser aquella a partir de la qual tinguin cabuda “les opcions que vagin més enllà”.

Des d'aquesta entitat s'ha indicat que la manifestació del 10-J és l'inici d'un procés, en el qual assegura que té clar quin és “el paper que li correspon”. Òmnium Cultural també ha reclamat a les forces polítiques que, davant la imminent convocatòria electoral, vagin més enllà dels “tacticismes partidistes” i se centrin en estratègies per “consolidar una majoria social” que aprofundeixi “sense límits” en la democràcia i el dret a decidir.

L'entitat catalanista ha demanat també als partits que no perdin més temps en la “regeneració” d'un Estat que no té interès a reconèixer “que l'integren diferents nacions”. Segons Òmnium Cultural ara cal desmuntar els “arguments immobilistes” del TC. “Cal que el marc constitucional s'adapti a la voluntat democràtica, i no al revés”, ha reblat.