lo carrer del riu

lo carrer del riu

20 de juliol, 2010

La prohibició dels toros, la torna de la sentència de l'Estatut?

Una foto que potser per culpa dels seus protagonistes no es podrà captar mai més a Catalunya. Tres magistrats del Constitucional (Guillermo Jiménez, Manuel Aragón Reyes y Ramón Rodríguez Arribas) a la plaça de la Maestranza de Sevilla en ple debat sobre la constitucionalitat de l'Estatut. La llei antitaurina ha encès una animada discussió que s'ha allunyat de l'argument nacional per prioritzar l'argument animalista. Però la feina maldestre del Tribunal Constitucional podria donar la clau de volta a aquells diputats que no ho acabaven de veure gaire clar. "No voleu l'Estatut, doncs no tindreu toros", reflexionen atàvicament alguns parlamentaris, sobretot de la galàxia convergent i, com no, del PSC.

Aquest efecte col·lateral a la infumable sentència de l'Estatut podria ser l'estocada final a la "fiesta española" a Catalunya. Si a més afegim la llibertat de vot, i probablement, el secret del vot emès, la ILP per prohibir els toros podria prosperar. Fonts pròximes als partits majoritaris han deixat entreveure que aquest raonament ha pres cos en l'imperatiu categòric d'alguns diputats. A més, els diputats al Parlament poden gaudir d'una votació alliberada de la faixa de la disciplina de partits i han pogut experimentar com s'articulen lleis en altres parlaments de democràcies més avançades. "Això és Washington" deia un destacat diputat convergent, en referència al "lobby" protaurí que ha esmerçat quantitats ingents d'esforços per parlar personalment amb tots els diputats.

Pel que fa els animalistes, disciplinats, prussians en el fons, acurats en les formes i amb una gran intel·ligència tàctica han demostrat una gran tècnica negociadora sense caure en el discurs fàcil ni en escarafalls. Ara, els animalistes han trobat aliats a la causa sense voler-ho. Potser els toros cauen abatuts pel foc amic del Constitucional.

El Triangle: El PSC dóna llibertat de vot als diputats en la ILP antitaurina

Bloc del Quico Ventalló: Tres magistrats taurins i xupa-puros han de decidir si Catalunya existeix o no?