lo carrer del riu

lo carrer del riu

16 d’octubre, 2007

El Congrés espanyol debat la devolució dels papers de Salamanca

ERC, CiU i ICV presenten una moció perquè el govern espanyol restitueixi els documents abans d'acabar l'any El Congrés espanyol debat avui una moció de CiU, ERC i ICV, que demana a l'executiu espanyol que lliuri els dos milions de documents, confiscats a entitats i particulars catalans i encara retinguts a l'arxiu de la Guerra Civil de Salamanca. La moció, impulsada per la Comissió de la Dignitat, insta el govern de Zapatero a tornar els papers abans de fi d'any, perquè el president espanyol s'havia compromès a fer-ho en aquesta legislatura.

El ministre de Cultura, César Antonio Molina, ha ajornat indefinidament la restitució dels papers, adduint que abans s'havia de constituir el Centre de Documentació de la Memòria Històrica. Recordem que l’article 4.1 la llei de devolució dels papers de Salamanca, del novembre del 2005, preceptuava que es formés una comissió govern espanyol-Generalitat en un termini de dos mesos. Doncs bé, encara és hora que es constitueixi.

La incògnita és saber què faran els diputats del PSC, que s'han manifestat favorables al retorn, però que voten amb els diputats del PSOE. Segons fonts socialistes, PSC i PSOE negociaran fins a l'últim moment per acostar posicions, però no asseguren el vot favorable de tots els punts de la moció. Per això el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha incitat els diputats del PSC a plantar cara al PSOE votant favorablement tota la moció.

Diumenge, concert per la devolució

Per urgir el retorn dels papers durant la present legislatura la Comissió per la Dignitat convoca tothom al concert de diumenge al Palau Sant Jordi de Barcelona. L'acte començarà a les cinc, amb la participació de Maria del Mar Bonet, Raimon, Pep Sala, Toni Albà i Josep M. Terricabras, que hi farà un parlament.

De moment, el govern espanyol ha tornat cinc-cents lligalls a la Generalitat de Catalunya, però cap dels dos milions de documents que l'exèrcit franquista va arrabassar a particulars i entitats.