lo carrer del riu

lo carrer del riu

16 d’octubre, 2007

Ibarretxe: "Estem a l'inici d'un camí"

Ibarretxe ha conclós: "El poble basc és un poble de 7.000 anys. El poble basc és molt tenaç. I el lehendakari, també". Juan José Ibarretxe ha insistit en presentar un "Downing Street a la basca" en el ple del Parlament del juny del 2008 per aprovar i presentar, conjuntament amb el govern espanyol, una consulta popular el 25 d'octubre de l'any que ve, sense vinculació jurídica. "Estem a l'inici del camí", ha dit en sortir de la reunió a La Moncloa amb José Luis Rodríguez Zapatero.

Amb aquest projecte, el lehendakari pretén que sigui la societat basca, amb la seva resposta a la consulta popular, qui indueixi al possible referèndum sobre el seu futur ja l'any 2010. Tot plegat, "en un debat tranquil i assossegat, sense nervis ni espasmes, perquè queden molts mesos per endavant".

Dit això, Ibarretxe ha assegurat que ha estès la seva mà a Zapatero "abans i després de les eleccions per parlar i pactar", i que espera que el tarannà "no es transformi en una mala positura al diàleg". "No li demano a ningú que comparteixi la proposta que he presentat, només demano que es respecti i que respectin el lehendakari" perquè, segons ha afirmat, és una proposta "plenament legítima i legal". Segons ha detallat, "la seva legalitat no admet cap discussió perquè per poder elaborar un referèndum necessita l'aprovació del govern espanyol". I és que, en aquests moments, Ibarretxe proposa una consulta popular sobre la que no diu res l'article 149 de la Constitució, que regula el referèndum.

Ibarretxe ha conclòs: "El poble basc és un poble de 7.000 anys. El poble basc és molt tenaç. I el lehendakari, també".

Minuts després, el president del govern espanyol ha assegurat: "Li he dit al lehendakari que les propostes polítiques en aquest país, que és Espanya, només té un camí: el de la legalitat i la Constitució". Això es tradueix, segons José Luis Rodríguez Zapatero, en què "qualsevol consulta popular l'ha d'autoritzar l'Estat", tot i que no tinguin valor jurídic. I, segons tot això, en paraules de Zapatero: La consulta d'Ibarretxe "no es produirà".

Zapatero només ha volgut afegir que ha tingut la impressió d'estar davant la segona part del Pla Ibarretxe, i "igual que en el primer, aquest no serà ni acceptat ni posat en pràctica".