lo carrer del riu

lo carrer del riu

15 d’agost, 2007

Xirinacs 1932-2007/Blade Runner (1982)

Xirinacs: "He viscut esclau 75 anys en uns Països Catalans ocupats per Espanya, per França (i per Itàlia) des de fa segles. He viscut lluitant contra aquest esclavatge tots els anys de la meva vida adulta.

Una nació esclava, com un individu esclau, és una vergonya de la humanitat i de l'univers. Però una nació mai no serà lliure si els seus fills no volen arriscar llur vida en el seu alliberament i defensa.

Amics, accepteu-me aquest final absolut victoriós de la meva contesa, per contrapuntar la covardia dels nostres líders, massificadors del poble. Avui la meva nació esdevé sobirana absoluta en mi. Ells han perdut un esclau. Ella és una mica més lliure, perquè jo estic en vosaltres, amics! En ple ús de les meves facultats marxo perquè vull acabar els meus dies en la soledat i el silenci. Si em voleu fer feliç, no em busqueu. Si algú em troba li prego que, estigui com jo estigui, no vulgui ell pertorbar la meva soledat i el meu silenci. Gràcies!".

Ara ens toca a nosaltres. Discurs al Fossar de les Moreres en el comiat a Lluís Maria Xirinacs, per Víctor Alexandre. dijous, 16 agost 2007

Roy: "És tota una experiència viure amb por. Veritat? Això és el que significa ser esclau!