lo carrer del riu

lo carrer del riu

01 de setembre, 2008

Retiren a Tortosa les plaques feixistes del costat de l'Ebre

La brigada municipal de l’Ajuntament de Tortosa ha retirat aquest dilluns les plaques commemoratives de la inauguració del monument franquista a la batalla de l’Ebre que es trobaven a banda i banda del riu. Dues plaques metàl·liques sobre peces de granit a la barana del riu recordaven que el monument es va inaugurar el 26 de juny del 1966 en presència del dictador Francisco Franco.

L’equip de govern de Tortosa, format per CiU i Esquerra, feia temps que s’havia compromès a retirar les plaques, tot i haver descartat entrar en el debat sobre el futur del monument feixista. Les plaques eren habitual objecte de sabotatge i ahir estaven plenes de pintura vermella i groga. El monument està catalogat com a bé del patrimoni cultural i no es pot enderrocar. Temps al temps !!!

Zapatero explica als espanyols que Montilla té "raons" per reclamar un finançament millor

El president de la Generalitat, José Montilla, té "raons" per demanar un finançament millor perquè la població de Catalunya ha crescut molt en els darrers anys i se'n ressenten la sanitat i l'ensenyament. Aquesta és l'explicació que el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha volgut donar aquest dilluns, en una entrevista a la cadena privada Tele 5 amb què ha començat el curs polític. "Les comunitats autònomes són les que gestionen la sanitat i l'ensenyament, i tothom vol que hi hagi millors hospitals", ha argumentat. I ha afegit que "Catalunya participa de la solidaritat" estatal "com altres comunitats autònomes". Zapatero ha puntualitzat que està convençut que s'arribarà a un acord ben aviat i que el nou finançament "afavorirà tothom". En la mateixa entrevista ha anunciat que avui mateix demanarà, ell mateix, la seva compareixença "immediata" al Congrés de Diputats per explicar la situació econòmica que travessa l'Estat espanyol, sobre la qual ha recordat que "en el darrer trimestre encara hi ha hagut un petit creixement, mentre al conjunt de la Unió Europea hi ha hagut decreixement". -Si aconsegueix desmobilitzar l'11 de setembre, donde dije digo, digo Diego.

Castells: "És evident que els pressupostos de l'Estat estan vinculats amb el finançament"

Antoni Castells 010908 RAC1 "El model de finançament es reflecteix en els pressupostos generals de l'Estat, per tant és evident que hi ha una vinculació". Així de clar s'ha mostrat el conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, en les seves primeres declaracions després de les setmanes de silenci de les vacances.

En una entrevista al programa El món a Rac 1, Castells ha rebutjat, però, plantejar-se la possibilitat que el PSC hagi de votar contra els pressupostos de Rodríguez Zapatero. "El que hem de fer és treballar perquè hi hagi un bon finançament i que quan arribi l'hora de votar els pressupostos no tinguem dubtes perquè seran uns pressupostos que ja reflectiran el nou sistema financer", ha matisat.

Minuts abans, el conseller d'Interior, Relacions Institucionals i president d'ICV, Joan Saura, anunciava a TV3 que la seva formació –que té un diputat al Congrés– votarà contra els pressupostos si no hi ha acord pel finançament. A més de no acceptar aquesta possibilitat, Castells també ha rebutjat, explícitament, donar valor al pacte entre Saura i la vicepresidenta espanyola María Teresa Fernández de la Vega, que establia un marge de tres mesos per a la negociació.

"El senyor Saura no va fer aquest pacte com a conseller sinó com a president d'un partit. El conseller que s'encarrega d'aquestes qüestions sóc jo, i jo no he pactat res", ha sentenciat. I ha insistit que l'acord ha d'arribar "al més aviat possible" per poder-lo incloure en els pressupostos estatals.

El govern basc impulsarà que els ciutadans demandin Espanya davant d'Europa

El lehendakari, Juan José Ibarretxe, ha anunciat avui que els partits que conformen el govern basc –PNB, EA i EB– impulsaran una iniciativa ciutadana per demandar l'Estat espanyol davant d'Europa si el Tribunal Constitucional impedeix la consulta aprovada pel parlament Basc.

Ibarretxe, en roda de premsa a Sant Sebastià després del Consell de Govern amb què ha començat el curs polític, ha assegurat que els membres de l'Executiu basc presentaran el dia 16 "a nivell individual" demandes davant del Tribunal Europeu de Drets Humans perquè consideren que els seus drets es veuran "afectats" si el Constitucional no permet la consulta el dia 25 d'octubre.

L'estratègia és que els ciutadans interposin els recursos, ja que la legitimitat per recórrer al Tribunal Europeu de Drets Humans no resideix en les institucions basques, perquè formen part de l'Estat demandat, sinó en les persones afectades per la decisió del Constitucional i també en els partits polítics, ha explicat Ibarretxe.

Les demandes, ha indicat Ibarretxe, podrien presentar-se individualment o agrupades, pel que ha demanat als partits polítics que "gestionin i canalitzin" el procés per a dur a Espanya davant el Tribunal d'Estrasburg.

Segons ha indicat, la impossibilitat de celebrar la consulta vulneraria els articles 9, 10, 11 i 14, els quals es refereixen "a la llibertat de pensament, expressió, associació i a la seva relació amb la participació política que afecta als partits polítics".

El catàleg d'Ikea, finalment en català

La firma sueca Ikea ha iniciat avui la distribució del seu nou catàleg, per al 2009, que per primera vegada ofereix una versió íntegrament en català que es farà arribar a llars de les comarques barcelonines.

"A més, els clients que ho desitgin podran trobar el catàleg, en català i castellà, en els dos establiments Ikea de Catalunya", segons un comunicat de l'empresa, a Badalona i a l'Hospitalet de Llobregat.

Ikea distribuirà a Catalunya un total d'1,65 milions de catàlegs del 2009, entre els lliuraments a domicili i els exemplars que es posaran a la venda en quioscos de Barcelona, Lleida, Tarragona, Girona i Castelló. Ikea també es proposa vendre cotxes !!!