lo carrer del riu

lo carrer del riu

20 d’octubre, 2008

Dures crítiques a l'alcalde d'Ascó de la coordinadora anticementiri nuclear

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya va qualificar de prepotent l'alcalde d'Ascó, el convergent Rafel Vidal que treballa a la nuclear, després que afirmés que no descarta que el municipi presenti la candidatura per ser la seu del magatzem temporal centralitzat de residus nuclears. El col·lectiu contrari al cementiri recorda que, de moment, 55 ajuntaments del Camp i l'Ebre, 7 consells comarcals, entre els quals el riberenc, i el Parlament de Catalunya ja han mostrat el seu rebuig perquè es construeixi. Per la CANC, les afirmacions que va fer Vidal, que treballa a la nuclear, constitueixen «una burla a la intel·ligència humana. Es desacrediten per si soles, quan compara la suposada seguretat d'un cementiri nuclear amb la de les centrals nuclears d'Ascó, que aquest any ja acumulen el 44 per cent dels incidents de totes les centrals nuclears de l'Estat espanyol, i que de la fuita radioactiva l'opinió pública se'n va assabentar cinc mesos després gràcies a una ONG, Greenpeace. Ni Endesa, ni Iberdrola, ni el CSN, ni Protecció Civil, ni la direcció general d'Indústria de la Generalitat, ni cap altra administració pública van avisar d'aquesta fuita».

La CANC creu que l'alcalde d'Ascó, que treballa a la nuclear, és «un titella a les mans del lobby nuclear, que es dedica, des d'un càrrec públic, a defensar els interessos d'un sector econòmic menystenint la voluntat popular». VilaWeb/ElPunt: La coordinadora anticementiri nuclear titlla l'alcalde d'Ascó de prepotent

directe.cat: Els ecologistes diuen que l'alcalde d'Ascó ha 'insultat' al poble oferint la localitat com a seu del cementiri nuclear

El fiscal acusa Garzón de muntar una "inquisició general" de la Guerra Civil

La Fiscalia de l'Audiència Nacional creu que Baltasar Garzón pretén muntar una "inquisició general" amb la investigació dels crims de la Guerra Civil, i recorda que la Constitució "prohibeix expressament" aquest mètode, consistent a acumular en un únic expedient casos que s'han produït per separat. Són els arguments utilitzats pel fiscal en cap de l'Audiència Nacional, Javier Zaragoza, en el recurs presentat aquest dilluns contra la decisió de Garzón de declarar-se competent per investigar les desaparicions de la Guerra Civil i el franquisme.

Per Zaragoza, les normes processals permeten l'acumulació de fets en un sol sumari només quan hi ha connexions clares i en casos excepcionals. "Aquestes regles (...) no justifiquen una acumulació de milers de fets delictius en un sol procediment". El recurs del fiscal, de 40 pàgines, afirma que "la pretensió de conèixer tot i de tots en un sol procediment trenca les més elementals regles del procés penals i aboca inevitablement a una inquisició general prohibida" a la Constitució.

Segons la Fiscalia, els òrgans competents per investigar aquests fets són "els jutjats de cada territori on es van perpetrar aquestes atrocitats".

VilaWeb/ElPunt: La fiscalia espanyola vol que els crims del franquisme es tractin com a delictes comuns

Salmond manté que el destí d’Escòcia és la independència

Duríssim atac ahir del primer ministre escocès, Alex Salmond, al cap del govern britànic, Gordon Brown. El líder independentista va aprofitar el tancament del 74 congrés anual del Partit Nacionalista Escocès (SNP) per recordar que “el destí d’Escòcia és la independència” i criticar la política econòmica del govern britànic: “La punxada del laborisme de Brown amenaça de trencar rècords, i quasi ha trencat els nostres bancs”.

Salmond feia referència al rescat del Royal Bank of Scotland (RBS) i de Halifax Bank of Scotland (HBOS). Mentre Brown s’esforça a aparèixer de portes enfora com el polític capaç d’estabilitzar els mercats i dotar el món d’un nou ordre financer, de portes endins de la unió se li recorda que “la condició de l’economia, les pors de la nostra gent i l’estat del sector financer són una sorprenent condemna de l’Estat del Regne Unit”.

Salmond acusava Brown de ser coresponsable de la “calamitat, que ell ara anomena triomf”. Per això el cap de govern escocès demanava no només mil milions de lliures que assegura que estan retinguts a Londres i que pertanyen a la seva administració, sinó una “nova etapa de responsabilitat”, que passa per “collir la nostra pròpia collita i fer el nostre calaix”.

El congrés, en què l’SPN ha presentat mesures concretes per alleujar l’economia dels escocesos, té lloc tres setmanes abans de l’elecció parcial de la demarcació de Glerothes, el 6 de novembre, en la qual Brown es juga bona part del seu futur, i l’SPN, les seves aspiracions de cara al referèndum sobre la independència previst per al 2010.

L'aigua protagonitza les jornades del Parc Natural de Montsant

El Parc Natural de la Serra de Montsant i el Departament de Medi Ambient i Habitatge organitzen aquesta setmana tot un seguit d'activitats relacionades amb l'aigua a la zona. Aquest element líquid es converteix així en el protagonista de les quartes jornades que organitza el parc des que es va crear, l'any 2002. El programa inclou quinze conferències (tres cada tarda, de dilluns a divendres, a l'ajuntament de Falset) i diverses propostes per gaudir de la natura durant el cap de setmana.

Supervivents d'Hiroshima i Nagasaki visiten avui Barcelona

Quatre 'hibakusha' (supervivents de les bombes atòmiques d'Hiroshima i de Nagasaki) seran rebuts avui a Barcelona per representants de les institucions i de la societat civil. I d'aquí a pocs dies atracarà al port el Peace Boat, un vaixell amb 102 'hibakusha' més que explicaran l'experiència del bombardeig. Tots plegats formen part d'una expedició que va per tot el món amb la intenció de sensibilitzar la gent contra les armes nuclears. L'etapa de Barcelona forma part del Viatge Global per un Món Lliure d'Armes Nuclears, organitzat per Peace Boat, amb seu al Japó. La finalitat és de promoure els drets humans, el desenvolupament sostenible i el respecte al medi, i ho fa amb creuers formatius.

En aquest últim viatge, emprès el setembre, els 'hibakusha' visiten una vintena de països i la seu de les Nacions Unides (Nova York). L'escala a Barcelona s'ha d'agrair a la Fundació per la Pau, i a l'associació Nova - Centre per la Innovació Social, que han preparat un programa d'activitats i el contacte amb les autoritats.

La curiosa botiga d'animals de Banksy a Nova York

Que Banksy era a Nova York, se sospitava, per certs grafits apareguts al baix Manhattan. L'obertura d'una curiosa botiga d'animals al Soho ho ha confirmat. De fet, no és pas una botiga, sinó una exposició d'art del grafiter de Bristol, que s'inspira en el regne animal, però des d'una òptica ben particular: empanades de pollastre alimentant-se de salsa barbacoa, peix arrebossat en una peixera, i 'hot-dogs' estacats com si fossin cadells. Però a l'exposició, oberta tot aquest mes, no hi ha cap dels grafits que han fet de Banksy un artista cotitzat i famós, a desgrat de voler restar anònim i d'anar contra el sistema. Simplement, aquesta exposició vol 'qüestionar la nostra relació amb els animals i l'ètica i la sostenibilitat de les granges industrials', segons l'autor.