lo carrer del riu

lo carrer del riu

16 de juny, 2009

Joan Puigcercós: “Zapatero especula amb l’estatut; és imperdonable”

Joan Puigcercós 160609 RAC1

El president d’ERC, Joan Puigcercós, creu que el president del govern espanyol “utilitza el Tribunal Constitucional com a espasa de Damocles”. Per això, serà culpable d’una possible retallada de l’Estatut per part del TC. Segons Puigcercós, Zapatero, ara mateix, pot desencallar-ho tot i fer que l’Estatut en surti indemne.

Sobre el termini de finançament fixat pel 15 de juliol, en una entrevista a RAC1, també ha dit: “Jo crec que hi ha un consens de tothom que això s’ha d’acabar per mal o per bé. No podem sotmetre ni a nosaltres mateixos ni a la gent d’aquets país a aquesta fatiga i aquest cansament. Ja n’hi ha prou. Aquests senyors tenien un compromís i l’han incomplert des del mes d’agost i se n’han volgut riure de nosaltres perquè no tenien res preparat el mes d’agost passat. Crec que han tastat una medicina en aquests mometns per part del PSOE que és veure’s a Madrid amb una certa solitud, amb un PP rampant, i ara és ‘correm-hi tots’ i el senyor Zapatero surt i fins i tot es permet fer-nos un ultimàtum. Veurem, però, si no hi ha uns recursos i el model que hi ha d’haver damunt la taula el 15 s’ha de tancar carpeta i a una altra cosa.”

“El senyor Zapatero està especulant, el senyor Zapatero utilitza el Tribunal Constitucional com a espasa de Damocles i ell vol alhora atemorir-nos a nosaltres i buscar la complicitat d’alguns sectors de l’Espanya profunda en què el PSOE i el PP comepeteixen per algunes franjes d’electorals.”

El bloc de RAC1: Tema del dia (16.06.09)

La Mesa del Parlament no admet a tràmit la ILP per convocar un referèndum d'autodeterminació

La Mesa del Parlament ha acordat per unanimitat no admetre a tràmit la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per convocar un referèndum d’autodeterminació per al 12 de setembre de 2010, que ha presentat Catalunya Estat Lliure (CEL) i Deumil.cat. La Mesa de la cambra catalana ha acordat no admetre-la a tràmit perquè no s'ajusta al marc competencial de la Generalitat. A més, consideren que no compleix els requisits per a les ILP que han de ser sobre matèries en què la Generalitat tingui reconeguda la seva competència i el Parlament pugui legislar. Deumil.cat espera fer una valoració oficial de la no admissió a tràmit però ha avançat a directe!cat que consideren que la ILP presentada era impecable tècnicament i afirmen que no ha estat acceptada per 'debilitat' i 'manca de voluntat' de la classe política catalana.

Esquerra proposa suprimir els ministeris de Cultura, Habitatge i Igualtat

El grup parlamentari d'ERC al Congrés dels Diputats defensa aquest dimarts al ple de la cambra baixa una moció que insta el Govern espanyol a suprimir els ministeris de Cultura, Habitatge i Igualtat i a desviar les seves funcions als d'Educació, Foment i Sanitat i Assumptes Socials. ERC ho justifica per la necessitat de reduir l'estructura actual del govern espanyol i demana també la posada en marxa d'un pla de modernització i reforma de l'Administració General de l'Estat. En matèria de finançament, els republicans reclamen que l'Estat destini 'com a mínim' el 9,2% dels seus recursos a les comunitats autònomes.

La CUP de Vic demana que la formació no es presenti a les eleccions catalanes

La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) de Vic, que compta amb dos regidors al consistori de la capital osonenca, ha presentat una esmena a la totalitat al text oficial de l'Assemblea Nacional, que se celebrarà diumenge a Girona, en què assegura que 'no és el moment idoni' perquè la formació de l'esquerra independentista concorri a les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya. El text de l'agrupació local vigatana afirma que 'per part de certs sectors sobiranistes catalans s'estan intentant moure fils per pressionar les CUP a presentar-se a les eleccions autonòmiques', en una al·lusió que es podria interpretar com una referència a entorns polítics i mediàtics propers a Convergència Democràtica de Catalunya, i aposten per no fer-ho ja que no detecten un suport social suficient com per garantir representació al Parlament.

Continuen sense saber-se els resultats reals de les eleccions europees

Les irregularitats observades en el recompte de vots de les eleccions europees, i que afectaven totes les candidatures, continuen apareixent a la web del Ministeri d'Interior espanyol. Així, doncs, més d'una setmana després, encara no se sap com han afectat els errors la distribució final de vots. Fonts de la Junta Electoral Central han manifestat que no seria fins el dia 25 de juny que es publicarien les dades definitives.

Treballadors i familiars afectats per l'ERO d'Ercros a Flix es manifesten davant del Palau de la Generalitat

La plantilla de la fàbrica d'Ercros a Flix (Ribera d'Ebre), acompanyats de familiars i de veïns, s'han manifestat a la plaça Sant Jaume davant del Palau de la Generalitat en protesta pels acomiadaments que pretén fer el grup. El grup químic Ercros va presentar un expedient de regulació d'ocupació (ERO) que a Catalunya afecta 89 treballadors, més de la meitat dels quals (51) pertanyen a la fàbrica de Flix. A més, 24 treballadors més d'aquesta planta estarien afectats per una suspensió temporal de contracte. La convocatòria s'ha fet de manera conjunta entre els sindicats i la plataforma Volem Viure a Flix. Unes dues-centes cinquanta persones han participat en la concentració. La portaveu del govern, la flixanca Aurora Massip, ha rebut els representants de la plataforma veïnal Volem Viure a Flix, que li han lliurat un manifest.

El Memorial vol resoldre el cas Companys el 2010

Si el 2009 el Memorial Democràtic l'està dedicant a recordar l'exili fruit de la Guerra Civil, el tema central del 2010 serà el dels consells de guerra del franquisme, amb especial atenció al del president català Lluís Companys.

El director del Memorial, Miquel Caminal, diu que la institució empenyerà el govern perquè presenti, tal com va aprovar el Parlament de Catalunya, el recurs davant el fiscal superior de Catalunya per la revisió i anul·lació del sumaríssim a Companys.

De fet, la centralitat del cas Companys ja quedarà palesa amb el primer acte important del Memorial de després de l'estiu, un homenatge als lluitadors per la llibertat, que es farà el pròxim 14 d'octubre, vigília de l'aniversari de l'afusellament del president màrtir a Montjuïc, esdevingut l'any 1940. La previsió és que l'acte es faci al Palau Sant Jordi.

Isabel-Clara Simó: Mobles, diu?

Fa pocs dies Muammar al-Gaddafi, president de Líbia, va ser a París revestit de tantes medalles que semblava la caricatura dels militars de la impagable novel·la de Miguel Ángel Asturias Señor presidente. Volia épater els francesos, que se'l van mirar amb gal·la indiferència. Cal talent, per épater un francès, i, si no, mira quins esforços hi fan Sarkozy i la seva cònjuge. Doncs una de les coses que va dir va ser que "les dones són com mobles", cosa que em va recordar un tango en què ell descriu la futura vellesa d'ella amb aquestes paraules: "Y un día, cuando seas descolado mueble viejo...", que no em direu que no és un antiansiolític. És un moble, però, que parla. Al Gènesi hom hi troba la perplexitat d'Adam, que estava envoltat de bèsties, però aquesta nova que li havien donat per fer-li companyia (sic) tenia el tret desconcertant que parlava. Doncs ara m'assabento de l'existència d'Umoja, un poblat de Kènia, format per dones rebutjades pels homes, que, en trobar-se aplegades, van decidir organitzar-se. Això és actual, no pertany als remots anys de l'Edèn ni als confusos deliris de Gaddafi. El cas és que s'ho van muntar molt bé. S'hi van afegir, com si fos una casa d'acollida per a dones maltractades, totes aquelles que fugien de la pallissa diària o de matrimonis repugnants amb ancians esdentegats plens de penjarelles. I ho van fer tan bé -la seva economia es basava en objectes artesans que venien a àvids turistes que creuen en el tipisme, com més exòtic, millor-, tant, que els homes van començar a envejar-les. Fins a l'extrem que un grapat d'homes van muntar un poblat semblant al costat, però amb un èxit de vendes molt inferior. I és que els mobles tenen cops amagats, no?