lo carrer del riu

lo carrer del riu

16 de març, 2009

ERC veu en el pacte amb la Junta un intent d'enfrontar les comunitats amb Catalunya

El secretari general d'ERC i portaveu del partit al Congrés, Joan Ridao, ha considerat avui el pacte al qual han arribat el govern espanyol i la Junta d'Andalusia per quantificar el deute històric com a part de l'estratègia del govern central per enfrontar les comunitats autònomes amb Catalunya i així forçar-la a tancar l'acord de finançament a la baixa.

En roda de premsa després de la reunió de la permanent del partit, ha emmarcat aquest anunci andalús i l'acord en matèria de finançament del País Valencià en aquesta "estratègia molt clara" del govern espanyol de fer "culpable" Catalunya del retard del nou model de finançament autonòmic.

Ridao ha recordat a José Luis Rodríguez Zapatero que aquesta és "la mateixa estratègia del PP". Ridao ha avisat que Catalunya no cedirà en matèria de finançament perquè té l'"obligació" de no signar "qualsevol cosa".

eldebat.cat: L’Estat pagarà 1.200 milions a Andalusia per liquidar el deute històric

Castells diu que si no hi ha acord aviat, suspendran la negociació perquè aleshores seria "un pedaç"

Antoni Castells 160309 RAC1

El conseller d'Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya, Antoni Castells, ha assegurat que el govern de la Generalitat no es dóna per vençut en la negociació del finançament, però ha afegit que no pot durar indefinidament. Castells ha afirmat en una entrevista a El món a RAC1 que el retard en els terminis ja és un fracàs per a l'Estat i ha advertit que, si no s'arriba a un acord en les pròximes setmanes, es deixarà la negociació per a més endavant perquè "seria un pedaç", ha afegit. Segons Castells, "la proposta que fa l'Estat espanyol és inacceptable", però s'ha mostrat confiat que l'acord arribarà en les pròximes setmanes.

Castells ha explicat: "Estem treballant perquè el nou finançament no sigui un pedaç i que hi hagi un bon acord". Segons el conseller, "hi ha mancances. En aquests moments no hem pogut tancar l'acord, i això és perquè les diferències no són petites", però ha afegit: "No podem continuar indefinidament amb aquesta situació i hem de tancar aquest capítol". El conseller ha assegurat que el govern "no pot acceptar el que ens proposen perquè és inacceptable", però ha dit que tampoc "podem aixecar-nos de la taula i marxar, perquè no aconseguiríem res". En aquest sentit el conseller considera que les veus que recomanen "un cop de puny sobre la taula" s'equivoquen perquè "és massa agressiu" i ha afegit que "hem de fer valdre la fermesa anant junts, compartint objectius i complicitats". "Posant els interessos de país davant dels de partit", ha dit.

Otegi parlarà amb els partits i sindicats que "vulguin construir un Estat" basc

El líder de l'esquerra abertzale, Arnaldo Otegi, ha anunciat aquest dilluns que en les pròximes setmanes iniciaran una "dinàmica de contrast d'anàlisi política" amb totes les forces polítiques, socials i sindicals que "vulguin construir un Estat per a aquest país".

Otegi ha fet aquestes manifestacions en una compareixença pública a Sant Sebastià, en què ha assegurat que les eleccions de l'1 de març són "antidemocràtiques".

En aquest sentit, ha plantejat la necessitat de construir una estratègia "eficaç" de l'esquerra abertzale, que exigeix "la suma de forces i treballar en comú per posar en marxa un procés democràtic a Euskal Herria que permeti, a través de la negociació i l'acord, que tots els projectes polítics siguin materialitzables".

VilaWeb: Otegi començarà contactes amb les forces que vulguin construir un estat basc

eldebat.cat: Otegi demana la unitat de l’esquerra abertzale

Enric Duran, l'estafador solidari, torna a Barcelona

Enric Duran, l'activista que fa sis mesos va aconseguir préstecs per un total de 492.000 euros i es va escapar, ha tornat a Barcelona. Avui ha participat en una conferència de premsa del col·lectiu Crisi en què s'ha presentat la campanya 'Podem viure sense capitalisme', que demana que els ciutadans treguin els diners del banc o no paguin els préstecs pendents.

L'estafador solidari, que diu que va donar la majoria dels diners que va aconseguir amb els préstecs a col·lectius i moviments socials que volen canviar el sistema, ha explicat avui que només va rebre quatre denúncies tot i que havia demanat crèdits a una quarantena d'entitats bancàries i que totes van quedar arxivades. Duran, després de la conferència de premsa, s'ha afegit a la tancada que fan els estudiants de la Universitat de Barcelona contra el pla Bolonya. Segons l'ACN però, el jutjat d'instrucció número 29 de Barcelona que s'encarrega del cas no ha arxivat cap denúncia, tot i que tampoc no ha ordenat la crida i cerca d'Enric Duran. La fuga d'Enric Duran es va fer pública el 17 de setembre amb la distribució d'una publicació anomenada 'Crisi. Creus que els bancs et roben?' en què s'explicava el delicte d'Enric Duran i es criticava el model econòmic capitalista. Demà, tot just sis mesos després de la fuga, es repartiran 350.000 exemplars (220.000 en català i 130.000 en espanyol) de la publicació 'Crisi? Podem viure sense capitalisme' en què es proposa un pla d'acció per abandonar el capitalisme. La publicació, que repartiran demà dos mil voluntaris, ja es pot consultar íntegrament per internet.

La Generalitat comença a inspeccionar l'ús del català en l'hostaleria

La Generalitat comença aquest dilluns una campanya informativa d'inspecció per comprovar si el sector de l'hostaleria compleix la llei de política lingüística. La normativa estableix que en tots els establiments hi ha d'haver un mínim d'una persona que entengui el català, encara que no estigui obligada a parlar-lo. També obliga a tenir rètols, cartes del menú i fulls de reclamació en català.

En cas que es detectin irregularitats s'obrirà una acta informativa i es donaran a l'establiment tres mesos perquè es rectifiqui. Transcorregut aquest temps, l'advertència podria convertir-se en sanció.

L'hostaleria és el sector que acumula més queixes dels consumidors relacionades amb els drets lingüístics. El 2008 es van presentar 1.500 denúncies en total. Segons el director general de Turisme de la Generalitat, Joan Carles Vilalta, la campanya afectarà "zones d'alta afluència turística".