12 d’abril, 2008
Recre 2 - Barça 2
L'aigua serà de l'Ebre ???
El president de la Generalitat, José Montilla, ha confirmat avui, en declaracions als periodistes a l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), que la solució al problema "està molt avançada", encara que no ha volgut precisar amb exactitud en què consisteix el projecte.
"La concreció d'una solució està molt avançada i estic convençut que abans del final de la setmana que ve tindrem la formalització d'un acord entre els dos governs sobre la base d'un projecte que serà executable en el temps i permetrà garantir el proveïment d'aigua de boca i evitar les restriccions a la tardor", ha subratllat el president català.
Montilla ha assegurat que "el que no farem serà fer tres coses a la vegada. Farem aquella que sigui factible, d'acord amb el Govern d'Espanya, amb diàleg i concertació amb els sectors i territoris afectats".
Minitransvasament
La solució d'utilitzar l'aigua de l'Ebre per proveir l'àrea metropolitana consistiria, segons algunes fonts, a transportar aigua des del camp de Tarragona per una canonada aprofitant el recorregut de l'autopista AP-7.
La canonada cobriria un tram d'uns 60 km entre l'àrea de Tarragona i la població d'Olèrdola, on es troba la connexió amb la xarxa del Ter-Llobregat, que subministra aigua a Barcelona.
Manifestacions en contra
La Plataforma de l'Ebre ha amenaçat amb mobilitzacions ciutadanes en cas de dur-se a terme el projecte de portar aigua de l'Ebre a Barcelona, fet que creuen suposa un "incompliment molt greu" d'anteriors acords polítics, segons ha dit avui un dels seus portaveus, Manolo Tomàs.
Duran i Lleida, ha qualificat d'"incoherència il·limitada" per part del govern central que s'opti per utilitzar aigua de l'Ebre per pal·liar la sequera, un projecte que veu similar al pla que tenia CiU l'any 2002.
El líder d'Unió ha assegurat que els que aleshores "practicaven la política del no" i "estaven en contra del transvasament de l'Ebre i aixecaven la gent del carrer, avui són els que el proposen". També ha recordat que per fer el transvasament de l'Ebre s'ha de "canviar la legislació vigent, perquè amb l'acord actual l'aigua no pot transferir més enllà dels límits de la província de Tarragona".
La guerra de l'aigua: Baltasar accepta dur aigua de l'Ebre però repta l'Estat a aconseguir que arribi a temps
La Veu de l'Ebre: La Fundació Nova Cultura de l'Aigua ja accepta el transvasament
elPeriódico: La Generalitat desestima el Segre al lligar l'aigua de l'Ebre per a Barcelona
La Comissió de la Dignitat reclamarà, a Lleida, el retorn de la resta de papers de Salamanca
Toni Cruanyes, portaveu de l'organització, ha dit que el retorn dels papers està blocat des d'octubre de 2006, una situació, ha dit, 'incomprensible': 'No s'entén que un govern aprovi una llei i després no la compleixi', ha assegurat. La Comissió portarà el govern davant l'Audiència Nacional espanyola si no s'accelera el retorn dels documents que van ser expol·liats a Catalunya.
L’acte recordarà també el setantè aniversari de l’inici de l’expol·liació a Lleida per les tropes feixistes. Així, s’inaugurarà una escultura, ‘El més petit de tots’, una obra de l’escultor Antonio Paredes, que fou símbol de la resistència catalanista durant la guerra. Per a l’ocasió s’ha recuperat, a més, la cançó que hi fa referència, ‘El més petit de tots’, amb lletra de Pere Quart.
A l’acte hi participaran representants d’institucions del país: el batlle de Lleida, Àngel Ros; el president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach; el vocal del Consell General del Poder Judicial, Alfons López Tena; el rector de la Universitat de Lleida (Udl), Joan Viñas; el president del Consell Social de la Udl; el president de la Cambra de Comerç de Lleida; diputats; historiadors com Manuel Lladonosa; el poeta Jordi Pàmias, i els escriptors Josep Vallverdú, Jaume Cabré, Pep Coll i Josep Varela, entre d'altres.
Millora la qualitat de l'aire, tot i els focus contaminants de Tarragona, Constantí, Alcover i Flix
A les Terres de l'Ebre s'han detectat 7 i 3 superacions del valor límit diari de clorur d'hidrogen (cosa que representa un 2% i un 1% del temps mesurat, respectivament) en els dos punts de mesura de què disposa aquesta zona, situats a Flix. Els valors de clor, PM10, diòxid de sofre, diòxid de nitrogen, plom i monòxid de carboni estan per sota dels valors límit legals. També estan per sota d'aquests valors els nivells de benzè, segons s'estima a partir de l'inventari d'emissions i de les condicions de dispersió de la zona. Tampoc no s'han superat els valors objectiu pel que fa a l'arsènic, el cadmi i el níquel, i pel que fa a l'ozó no s'han superat en cap cas els llindars d'informació i d'alerta a la població. Tanmateix, els nivells estan per sobre dels establerts, tant per a l'any 2010 com per al 2020, pel que fa a la protecció de la salut humana i de la vegetació.
La guerra de l'aigua: Els parcs aquàtics han omplert dos mesos abans les piscines per esquivar les restriccions
Aquesta mesura els suposarà un augment de les despeses, perquè també han hagut d'avançar el tractament de l'aigua i la contractació de personal perquè pugui fer el manteniment de les piscines.
Les instal·lacions funcionen amb aigua no potable procedent dels seus propis pous. Cada una de les seves atraccions té un circuit tancat que permeten no malbaratar l'aigua.
"Un cop ha passat pel filtre i la depuradora, l'aigua queda en condicions òptimes per ser utilitzada una altra vegada", explica el president de l'associació de parcs aquàtics de Catalunya i gerent de l'Illa Fantasia, Josep Maria Cama. Gràcies aquests circuits tancats, segons Cama, un parc gasta deu vegades menys d'aigua que els usuaris d'un hotel gran.
Tot i el baix consum el sector no es vol desentendre dels problemes que genera la sequera. Illa Fantasia, per exemple, durà a terme per segon any consecutiu un programa educatiu batejat amb el nom de Cicle de l'Aigua, que té com a objectiu sensibilitzar els nens de la seva importància tant des d'un punt de vista mediambiental com científic. "S'ha d'aprofitar l'afluència de gent que tenim per fer pedagogia de l'aigua, i encara més ara", remarca el president dels parcs aquàtics, que assegura que el sector està en "permanent" contacte amb les administracions públiques.
A part de Vilassar de Dalt, també hi ha parcs aquàtics a Platja d'Aro, Roses, Lloret de Mar, la Pineda, Salou i Albinyana.
Igual que els darrers anys la majoria dels parcs aquàtics tenen previst obrir les seves portes a mitjans del mes de maig i tancar la temporada a finals del mes de setembre. El sector dóna feina cada estiu a més d'un miler de persones.