lo carrer del riu

lo carrer del riu

22 de febrer, 2008

La campanya pel dret a decidir arriba a les Terres de l'Ebre

Quinze municipis del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre comptaran amb taules on poder signar a favor del dret a decidir. Es tracta d’una campanya impulsada per la Plataforma pel Dret de Decidir i Sobirania i Progrés, que oferiran arreu del país i fronteres enllà la possibilitat de signar, el 9 de març, a favor de la convocatòria de referèndums sobre qüestions d’interès de la població, com ara una consulta sobre l’autodeterminació.

La recollida de signatures va iniciar-se a l’abril passat però el dia que s’espera que hi haja un major volum d’adhesions és el dia de votacions per a les eleccions estatals. A les Terres de l’Ebre ja s’ha confimat que Benissanet comptarà amb una taula de recollida.

La voluntat dels organitzadors és recollir un volum molt elevat de signatures per portar-les, posteriorment, al Parlament de Catalunya. Tot i que la seua acció no pot ser considerada una iniciativa legislativa popular (ILP), es vol deixar constància d’una “pressió popular” perquè es decidisca transferir a Catalunya la possibilitat de convocar referèndums.

Els organitzadors de la campanya preveuen que la iniciativa tinga un èxit històric i han fet una crida a la participació de totes les entitats i municipis que desitgin tindre també un lloc de recollida de signatures el dia de les eleccions. Aquesta petició es pot formular a través de la seua pàgina web.

Llistat de meses

Anna Simó (ERC): "Donem suport al dret a decidir"

Esquerra va a Espanya a buscar la independència

Els líders d'Esquerra han volgut deixar clar, en l’acte d’inici de campanya, que 'jugar el partit' de les eleccions espanyoles té una utilitat, que és aconseguir, pas a pas, la independència de Catalunya. Sota el lema 'Objectiu: un país de primera (per això volem la independència)', el míting ha tingut lloc al Port de Tarragona, davant d’unes 400 persones.

Revalidar els resultats electorals de les últimes eleccions generals, en les quals Esquerra va aconseguir representació a les quatre circumscripcions del Principat, és un dels objectius dels independentistes. Joan Ridao, cap de llista d’Esquerra al Congrés, ha remarcat que la tria, a Catalunya, no ha de ser entre el PSOE o el PP, sinó que 'hi ha cinc forces polítiques que poden condicionar la governabilitat'.

En aquest sentit, Ridao ha presentat Esquerra com un partit 'coherent, fort i útil' ja que, segons ha dit, defensa les mateixes idees arreu del territori espanyol i ha estat capaç de guanyar la batalles ideològiques com les del dret a decidir i el concert econòmic. Tot i així, la independència és l'objectiu principal. Per això Esquerra es presenta no només al Principat, també a les tres circumscripcions del País Valencià i a la de les Illes.

Ridao ha recordat que el nou sistema de finançament i el traspàs de les infraestructures són les dues grans reclamacions dels independentistes. Esquerra vol un acord entre l'Estat espanyol i la Generalitat per eliminar en dues legislatures el dèficit fiscal de Catalunya, fer una estimació anual de la balança fiscal a partir dels fluxos econòmics i una oficina pressupostària al Congrés pel seguiment de la despesa pública; pel que fa a les infraestructures, reclamen el seu traspàs al Govern català des del ministeri de Foment. També han participat en el míting d'inici de campanya els candidats al Congrés i al Senat de la demarcació de Tarragona. En concret, el número u a la llista tarragonina i actual senador, Lluís Aragonès; el número dos a la llista i secretari a l'Ajuntament de Reus, Jaume Renyer; la número tres a llista i alcaldessa de la Fatarella, Carme Palejà, i el candidat al Senat i alcalde de Flix, Pere Muñoz. Els representants tarragonins han recordat la derogació del transvasament de l'Ebre, que va ser possible amb el suport del grup parlamentari d'Esquerra, però també ha alertat de les 'tones químiques a l'embassament de Flix', entre d'altres qüestions.

Bloc de Pere Muñoz: LA FOTO DE L'INICI DE CAMPANYA D'ESQUERRA

Nadal diu que un cop licitada tota la línia del TGV, cal concentrar-se en Rodalies

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha dit en roda de premsa que amb tota la línia d'alta velocitat licitada fins a la frontera, les autoritats podran concentrar-se ara 'en la millora de la xarxa de Rodalies i de tota la xarxa convencional ferroviària de Catalunya'. El conseller espera que l'arribada de l'alta velocitat signifiqui un canvi important d'escala entre Lleida, Tarragona i Barcelona, i ha afegit que ara cal 'mirar cap al nord i aconseguir quan abans millor la connexió amb Girona i la frontera francesa'.

La biblioteca de Móra d'Ebre acull una exposició per potenciar l'ús del vocabulari propi del territori

La biblioteca comarcal de Móra d'Ebre acull, des d'aques dijous al vespre, l'exposició 'Estem amoïnats', que mostra un recull de paraules típiques i pròpies del vocabulari de les Terres de l'Ebre que 'cal potenciar i fer servir perquè no s'acabin perdent', segons els seus organitzadors, el Servei Comarcal de Català. En l'exposició hi apareixen mots com 'fato', 'jac', 'espill' o 'granera', pròpies de la comarca i de la zona de l'Ebre i que 'cada cop estan més en desús'. A l'acte d'inauguració hi va participar el president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, Josep Solé, que va apuntar un excés d'aproximació del llenguatge autòcton al català estàndard i va apostar per mantenir els tocs distintius de cada municipi pel que fa al vocabulari.

-Aneu fent memòria: calsigar, alego, atenyar, fardatxo, timó, judrigola, milotxa ... i expressions com "dixa's caure"

Els Muntells.com: Cóm parlem per allà baix ? Expressions típiques

Joan Ridao entrevistat per la Terribas a l'inici de campanya