lo carrer del riu

lo carrer del riu

21 de gener, 2010

Les Terres de l'Ebre tornen a les mobilitzacions, ara contra l'MTC

La Llanterna de Móra d'Ebre es va omplir de ciutadans contraris a l'MTC Les Terres de l'Ebre es tornaran a mobilitzar. Tan clar i net va quedar en l'assemblea d'ahir al vespre de la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC), en què el teatre La Llanterna de Móra d'Ebre es va fer petit i on més de 500 persones i nombrosos càrrecs electes van expressar el seu rebuig que el magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus d'alta radioactivitat s'instal·le a Ascó. De moment, ja hi ha un primer calendari d'actes de protesta que s'encetarà diumenge a Ascó per pressionar l'alcalde que no presenti la candidatura. Els diputats al Congrés Joan Herrera (ICV) i Joan Tardà (ERC) van assistir a l'acte. Davant l'afluència massiva a l'assemblea de la CANC, ahir mateix es va acordar un calendari de mobilitzacions per pressionar l'Ajuntament d'Ascó i aconseguir que no presente la candidatura per acollir l'MTC, però també al govern de la Generalitat perquè compleixi l'acord del Parlament contrari a aquesta instal·lació. És per això que els membres de la CANC sol·licitaran una reunió amb els grups parlamentaris d'ERC, ICV i CiU, els tres que van votar contra l'MTC, i els proposarà que presenten un recurs contra l'ordre ministerial i que pressionen el govern. La primera de les protestes, però, serà diumenge a les onze del matí a Ascó, on tindrà lloc una manifestació contra l'MTC just tres dies abans que l'associació de municipis en àrees nuclears (AMAC) oficialitze les candidatures. El mateix dia 27 els Jóvens en Defensa de l'Ebre faran una protesta a Barcelona, a la plaça de Sant Jaume. I l'últim acte que va quedar convocat serà al Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre el dia 28, on es farà una escridassada a l'alcalde d'Ascó (si assisteix al ple comarcal).

Herrera demana coherència a totes les forces pítiques perquè s'oposin al 'disbarat' del cementiri nuclear

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha instat aquest dimecres totes les forces polítiques catalanes a pronunciar-se en contra de la instal·lació del cementiri nuclear a les Terres de l'Ebre. 'Aquells que volen una bona opció de futur per la demarcació de Tarragona no es poden quedar de braços plegats davant el disbarat del cementiri nuclear', ha manifestat Herrera, que ha demanat que se sigui coherent amb el 'no' que va sortir al Parlament en referència a la possible instal·lació d'un cementiri nuclear a Catalunya. En aquest sentit, Herrera ha assenyalat que els municipis que no s'estan negant a acollir el cementiri estan governats per CiU, 'quan els convergents s'hi van oposar'.

'Esperem un pronunciament clar de totes les forces polítiques, des del PP, passat per CiU i el PSC', ha manifestat el secretari general d'ICV, que ha recordat que la demarcació de Tarragona és el territori més 'nuclearitzat' de l'Estat espanyol i que és 'inadmissible' que ara hagi de pagar 'la hipoteca i la penyora de tenir tots els residus nuclears de l'Estat'. Herrera també ha subratllat que cap país europeu ha decidit crear un cementiri d'aquestes característiques sense tenir abans un calendari de tancament de les nuclears.

3CAT24: ICV reclama a CiU que expulsi els seus regidors a Ascó si presenten candidatura al cementiri nuclear

Puigcercós demana que s'escolti el territori abans de decidir on s'instal·la el cementiri nuclear

El president d'ERC, Joan Puigcercós, s'ha posicionat aquest dijous des de Girona sobre la possibilitat que el Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) de residus nuclears s'instal·li a Catalunya i, més concretament, a les Terres de l'Ebre. Puigcercós ha demanat que s'escolti el territori 'no només un alcalde o un ajuntament'. El dirigent republicà ha deixat clar que les Terres de l'Ebre amb el debat sobre l'aigua, la presència de nuclears i el pes energètic que sostenen afegit al 'poc retorn que han tingut durant anys' no són el millor indret per instal·lar el cementiri nuclear. 'S'ha d'escoltar el territori i algú hauria de reflexionar', ha conclòs.

Precisament Esquerra va ser la que va revelar que Ascó (Ribera d'Ebre) serà una de les candidatures que es presentaran a acollir el cementiri nuclear. Aquest dimecres al vespre mig miler de persones es van aplegar en una assemblea a Móra d'Ebre per rebutjar aquesta instal·lació a les Terres de l'Ebre i a Catalunya, i per aquest diumenge ja hi ha prevista una manifestació a Ascó.De moment, l'Ajuntament d'Ascó manté el seu silenci i deixa clar que la decisió es prendrà en una assemblea general de l'Associació de Municipis en Àrees amb Centrals Nuclears (AMAC), que se celebrarà el pròxim 27 de gener a Madrid.

Yebra aprova la instal·lació del cementiri nuclear

El ple municipal de Yebra (Guadalajara) ha aprovat amb els cinc vots a favor dels regidors del PP i els dos en contra dels edils socialistes que el municipi es postuli per emmagatzemar el Magatzem Temporal Centralitzat de residus nuclears. Després del ple, els veïns contraris a la instal·lació nuclear han fet crits d' «alcalde dimissió» enmig de l'aldarull que s'ha organitzat en el saló de plens. LaVanguardia: Yebra, primer municipio que pide albergar el almácen de residuos nucleares

Els polítics, segona preocupació dels catalans

Els diversos casos de corrupció han passat factura als polítics, que continuen perdent la confiança dels catalans. És el que indica l'última enquesta elaborada del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), que marca que la insatisfacció amb la política ha crescut 22 punts en l'últim any i ara ja se situa en la segona preocupació dels ciutadans, només precedida per l'atur, mentre que la immigració recula fins al quart lloc.

L'estudi s'ha fet amb 1.400 entrevistes telefòniques a catalans majors de 18 anys realitzades entre el 5 i el 22 de desembre, amb un marge d'error del 2,67%, i el treball de camp és de l'empresa DYM.

La insatisfacció dels catalans amb l'Estat espanyol es dispara

Les relacions entre Catalunya i l'Estat espanyol ja són un dels principals problemes per als catalans, segons els resultats de l'enquesta de Valoració del Govern que ha publicat aquest dijous el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). La insatisfacció dels Catalans respecte Espanya es dispara i augmenta posicions de forma notable entre els principals problemes del país a ulls dels enquestats, passant de novena a cinquena posició. A més, destaca el fet que els catalans no perceben aquest conflicte com alguna cosa teòrica sinó com una realitat que pateixen i els afecta dia a dia ja que consideren que és el quart problema que més els afecta 'personalment'.

Deumil.cat, ara cap a Ginebra

La plataforma 10Mil en Xarxa per l'Autodeterminació, Deumil.cat, organitzadora de la marxa per la independència de Catalunya a Brussel·les el mes de març de 2009, es proposa ara repetir l'experiència a Ginebra, davant de la seu de l'ONU, el 8 de maig que ve, per "internacionalitzar el conflicte".

La iniciativa pretén donar continuïtat a l'"esperit de lluita" iniciat amb la manifestació independentista pels carrers de Brussel·les, que segons la policia local va reunir entre 2.900 i 5.000 catalans.

Els organitzadors, a més, volen aprofitar la inèrcia de les consultes sobiranistes celebrades el desembre passat en més de 160 municipis catalans, per mobilitzar ara "milers" de catalans amb vista a omplir els carrers de Ginebra el 8 de maig, amb la finalitat de "donar a conèixer amb força" la seva causa davant les institucions de les Nacions Unides.

El català, reinvindicat com la llengua de deu milions d'europeus

El Govern català, l'andorrà, el Balear, el Consell general dels Pirineus Orientals, el vicesíndic de l'Alguer, i l'Ajuntament de Morella han signat avui el document 'El català, llengua de 10 milions d'europeus', un text consensuat on es remarca la força de la llengua i on se'n reclama un major reconeixement a les institucions internacionals i especialment europees. La signatura d'aquest document ha tingut lloc a l'Institut d'estudis Catalans, coincidint amb la presentació del programa d'activitats d''Expolangues 2010' que se celebrarà a París del 3 al 6 de febrer i on el català serà la llengua convidada d'honor en la que serà la 28 edició d'aquest saló internacional de les llengües.

Avui: Els territoris catalanoparlants signen un manifest per palesar que és la llengua de deu milions d'europeus

A la presó per intentar abatre el toro d'Osborne

Els dos joves de Manresa, Jordi Garcés i Miquel Coma, militants de Maulets que van intentar abatre el toro d''Osborne del Bruc el juliol del 2008, ingressaran vuit dies a la presó. Els joves van ser condemnats a pagar 12 euros diaris durant 16 dies, però es neguen a abonar la sanció total de 192 euros perquè consideren "legítima" la seva acció.

Garcés explica que l'ingrés a presó "és qüestió de temps, perquè la fiscalia dictarà ordre de recerca i captura quan se li notifiqui que no s'ha efectuat el pagament". "Estem pendents de rebre el requeriment, però no pagarem, perquè hem de ser coherents i seria un contrasentit pagar a qui et reprimeix", afegeixen.

Osborne va retirar la denúncia per evitar sortir-ne perjudicada davant l'enrenou social que s'estava generant, però la fiscalia va mantenir els càrrecs. Avui: Dos joves ingressaran a la presó per intentar abatre el toro d’Osborne del Bruc

La Constitució no es retirarà de l'Eurocambra però es passarà la pàgina per amagar l'àguila, el jou i les fletxes

L'original de la Constitució espanyola amb l'àguila, el jou i les fletxes i el lema Una, grande y libre no es retirarà del Parlament Europeu, però es passarà la pàgina que ara exhibeix aquesta simbologia per amagar-la.

Així ho han assegurat fonts parlamentàries del PSOE i del PP, que al·leguen el "valor històric incalculable" d'aquest exemplar del 1978, signat pel rei i pels pares de la Constitució, per mantenir-lo exposat a Brussel·les.

Molt probablement, la Constitució s'exposarà oberta per la pàgina dels drets i deures fonamentals, els articles 14-29 del capítol segon, que mostren "la realitat democràtica de l'Espanya actual", defensen les fonts consultades.

Al Congrés dels Diputats també s'exposa l'original del 1978, però no mostra l'àguila, el jou i les fletxes i el lema Una, grande y libre perquè està obert per la disposició final. Amb aquesta mateixa fórmula es vol evitar la retirada de la Constitució que s'exhibeix a l'Eurocambra i que incomoda els eurodiputats catalans.

Avui: Bono es mostra ara disposat a canviar la Constitució amb l'àguila, el jou i les fletxes de l'Eurocambra