lo carrer del riu

lo carrer del riu

05 de juny, 2010

ERC culmina el procés d'incorporació de sensibilitats internes a la direcció

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha culminat el procés d'incorporació als òrgans directius de les sensibilitats que conviuen al partit en la reunió del consell nacional que ha fet avui al matí a la seu de Barcelona. El president del partit, Joan Puigcercós, i el secretari general, Joan Ridao, han proposat Jordi Portabella per presidir el consell nacional, proposta acceptada amb el 83% dels vots. Paral·lelament, la portaveu del grup municipal a Barcelona, Ester Capella, s'ha incorporat a l'executiva nacional ocupant el lloc que ara ocupa com a membre nat Jordi Portabella, que s'hi manté com a president del consell nacional.

Alhora, dirigents de confiança de Puigcercós i Ridao s'han incorporat als òrgans directius de la federació de Barcelona, liderada per Portabella i Oriol Amorós. Amb aquests canvis, Puigcercós i Ridao donen per culminat el procés d'incorporació de les sensibilitats i accents que conviuen al partit. Ho fan dos anys després del convuls congrés nacional, que es va tancar amb una executiva monocolor de l'entorn de Puigcercós i un compromís d'integració a l'executiva de la resta de sectors.

Avui, la direcció ha fet el pas definitiu, després de la incorporació a l'executiva, el juliol passat, de Marina Llansana, Carles Mundó, Enric Aloy i Lluís Salvadó, significats de l'entorn del vice-president del govern tripartit, Josep-Lluís Carod-Rovira.

Incorporat l'entorn de Carod, ressituat el de Portabella i amb Joan Carretero i els seus seguidors de Reagrupament fora d'ERC, a la direcció del partit només li manca tancar la carpeta dels crítics d'Esquerra Independentista, poc visibles darrerament, liderats pel diputat i candidat d'ERC a Badalona Uriel Bertran.

L'Acampada Jove celebra el seu quinzè aniversari

Aquesta setmana s'ha presentat l'edició d'enguany de l'Acampada Jove que aquest estiu arriba a la quinzena edició. Per celebrar-ho el portaveu nacional de les JERC, Gerard Coca; el president de Tercera Via, Albert Farré i músics d'algunes de les bandes que conformen el cartell del festival com Skatalà, Dr. Calypso o Pepet i Marieta han bufat les espelmes. Coca ha lloat la tasca de la militància de les JERC pel seu treball i esforç per aixecar i consolidar el festival

Per la seva banda, Albert Ferré, president de Tercera Via, que col·labora en la producció de l'Acampada Jove per tercer any, ha explicat el cartell del festival i l'ha valorat com a 'transversal': amb un dijous amb molta festa i grups emergents del país; amb un divendres ple de rumba i mestissatge i un dissabte que comptarà amb clàssics de l'Acampada Jove com Banda Bassotti, Skatalà o Dr. Calypso. Evidentment, no hi falten grups de les Illes i el País Valencià, com Oprimits i Orxata Sound System.

A més a més, l'organització del festival ha avançat que dissabte 17 de juliol a la tarda es farà un reconeixement públic a la Companyia Elèctrica Dharma a la plaça major de Montblanc per la seva trajectòria, per la seva qualitat musical i pel seu compromís amb el país i la cultura.

El Parlament donarà llum verda al referèndum oficial

El Parlament donarà llum verda aquest mes a la tramitació del primer referèndum oficial sobre la independència de Catalunya. CiU i ERC votaran el dia 15 a la mesa del legislatiu català a favor de l’admissió a tràmit de la iniciativa popular (IP) que van presentar el convergent Alfons López Tena i el republicà Uriel Bertran. Com és conegut, nacionalistes i republicans sumen majoria.

CiU té previst donar llum verda a la iniciativa, que a partir d’aleshores s’haurà de dedicar a la recollida de signatures, després que en les últimes setmanes ha estudiat la seva posició. La federació nacionalista està pendent només de l’informe jurídic que va encarregar el mateix Parlament sobre la IP. Previsiblement serà favorable donat que la iniciativa ha estat elaborada per juristes. ERC va anunciar fa dies que donaria suport a la proposta, cosa que provocarà una ruptura de vot en el tripartit.

Risc d'incendis simultanis per les destrosses de l'hivern

El conseller d'Interior, Joan Saura, i el de Medi Ambient, Francesc Baltasar, van advertir ahir que es presenta un estiu "difícil", ja que els boscos han quedat molt malmesos després de la nevada del març i les ventades posteriors. A més, no es descarten onades de calor, pròpies de l'estació, i episodis de vent com el que va revifar l'incendi d'Horta de Sant Joan quan ja semblava controlat. Tot això fa que hi hagi una especial preocupació pel risc de "simultaneïtat" de focs, en paraules de Saura.

Davant d'aquest possible escenari, el titular d'Interior va demanar la implicació de la ciutadania, malgrat disposar "d'un bon sistema d'extinció d'incendis, més recursos que mai i excel·lents professionals". Tot i això va remarcar la perillositat de la confluència de factors com la calor i el fort vent. "Tenim exemples recents i dolorosos del que signifiquen", va observar el conseller.

Els independentistes flamencs de l'N-VA, a una setmana de ser el partit més votat de Bèlgica

Bèlgica celebra diumenge de la setmana vinent eleccions legislatives federals anticipades, motivades pels constants xocs lingüístics entre flamencs i valons per la regió de Bruxelles-Hal-Vilvorde, que van causar l'enèsima crisi de govern a mitjan d'abril. Però la principal novetat d'aquesta convocatòria rau en què tots els sondatges atorguen la victòria als independentistes flamencs del N-VA, amb percentatges que oscil·len del 22,9% al 26% d'intenció de vot de la comunitat neerlandòfona. Al xenòfob Vlaams Belang li atorguen unes possibilitat d'entre el 10,3% i el 12,5% dels vots i, per primer cop, els valons partidaris de la integració de Valònia amb França tenen possibilitats d'entrar al parlament.

El vaixell irlandès «Rachel Corrie» desafia Israel i intenta arribar a Gaza

El vaixell irlandès Rachel Corrie té previst arribar aquest matí a la franja de Gaza, segons va fer públic ahir en un comunicat l'organització Free Gaza, mentre que Israel advertia que impedirà la seva arribada. La premsa israeliana informava, ahir, però, que el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, estava disposat a considerar una flexibilització del bloqueig naval, després de les pressions internacionals. El president dels EUA, Barack Obama, va manifestar en una entrevista ahir a la matinada que l'assalt a la flotilla no beneficiava la seguretat d'Israel a llarg termini, però va evitar condemnar els fets abans d'una investigació.

laVanguardia: El Gobierno de Israel se enroca en su bloqueo a Gaza a pesar de la presión internacional

Més de tres mil manifestants a Barcelona contra l'actuació del govern israelià

Més de tres mil persones, entre les quals hi havia els activistes Laura Arau i Manuel Tapial, han respost la crida de la Plataforma Aturem la Guerra a manifestar-se pel centre de Barcelona en protesta per l'assalt israelià de dilluns al vaixell 'Mavi Marmara', que va deixar nou morts. La manifestació, que ha sortit a dos quarts de sis dels Jardinets de Gràcia, volia denunciar la impunitat internacional de què sembla que gaudeix el govern israelià i ha reclamat trencar relacions diplomàtiques amb aquest país. Responent una convocatòria internacional de mobilitzacions (Dublín, Istanbul, Londres, París i també Tel Aviv, on quinze mil persones han sortit al carrer), els manifestants han condemnat els atacs i la repressió de l'exèrcit israelià contra els membres de la Flota de la Llibertat, i han demanat la creació d'un estat palestí lliure i en pau. També s'ha instat la ciutadania a participar en la campanya internacional pel boicot, les sancions i les desinversions a Israel, que ja fa mesos que dura.

El PSC de Tarragona pren exemple de Lleida per prohibir la burca

Amb 140.000 habitants censats, en tot Tarragona només es coneixen tres casos de dones que portin burca. Tot i això, el debat per regular l’ús del vel integral encén passions entre els partits i podria ocupar bona part del temps al plenari del dia 16 de juny. Malgrat que, en un principi, el PSC, el partit de l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros, es va mostrar en contra de portar aquesta qüestió a debat, ahir va canviar de rumb, i va anunciar una proposta per prohibir el vel integral en els edificis públics. La moció s’inspira en l’aprovada a Lleida, on també governa el PSC.

Hongria segueix el camí de Grècia

El nou govern conservador d'Hongria va advertir ahir que el dèficit públic del país pot ser molt més elevat del que es pensava fins ara, fet que va generar un gran nerviosisme en els mercats, davant del temor d'un nova crisi com la de Grècia, i va provocar una caiguda de l'euro i les borses. El portaveu de l'executiu hongarès, Péter Szíjjártó, va dir ahir que «l'economia (del país) està en una situació molt greu» i va acusar l'anterior gabinet d'haver manipulat les dades econòmiques, tal com va fer Grècia. Hores després d'aquestes declaracions, el Banc Nacional d'Hongria va pronosticar per aquest any un dèficit del 4,5% del producte interior brut (PIB), malgrat que el partit Fidesz, que governa actualment, l'eleva ara fins al 7,5%.

El primer ministre, Viktor Orban, va anunciar ahir «passos concrets» en qüestió de 72 hores després de rebre l'estudi de la comissió. El líder conservador va assenyalar que hi haurà «canvis estructurals» i va reiterar que s'aplicaran reduccions d'impostos per impulsar el consum i l'economia.

Avui: La UE considera exagerada l'alarma sobre l'economia d'Hongria

Una ONG fa públics els noms de 195 morts de Tiananmen

Mentre el règim xinès segueix sense oferir una llista de morts en la matança d'estudiants de Tiananmen, de la qual avui es compleixen 21 anys, una ONG ha publicat una investigació independent que recull els noms i cognoms de 195 morts.

L'organització Human Rights in China (HRIC) ha enviat la traducció de la recerca duta a terme pel dissident Jiang Qisheng, anomenat Informe independent de la situació de les víctimes de la massacre del 4 de juny, com es coneix a la Xina. L'informe cita noms, cognoms i edat de 195 d'aquests morts, i proveeix informació d'altres 57 víctimes que van resultar ferides o invàlids en la càrrega de l'Exèrcit contra estudiants i obrers la nit del 3 i la matinada del 4 de juny de 1989. Jiang va finalitzar la seva compilació l'any passat, a partir de la base de dades del grup Mares de Tiananmen, que reuneix més d'un centenar de familiars de morts, ferits i desapareguts, i que segons elles suposa una petita part de la xifra total de morts, que podria rondar entre els 2.000 i 3.000. La matança de Tiananmen, de la qual la majoria de dissidents polítics responsabilitzen al llavors líder de facto, Deng Xiaoping, segueix sent un dels assumptes més delicats per al règim del Partit Comunista, que justifica la repressió en nom del desenvolupament econòmic. Grups de drets humans com HRIC demanen a les autoritats que obrin una investigació oficial i que compensin les víctimes.