lo carrer del riu

lo carrer del riu

14 d’octubre, 2008

Comencen els actes d'homenatge a Lluís Companys

Amb motiu dels seixanta-vuitè aniversari de l'afusellament de l'ex-president Lluís Companys, demà 15 d'octubre, partits i govern han organitzat diversos actes d'homenatge. El primer, a càrrec d'Esquerra, serà aquest vespre a Calafell (Baix Penedès), on es farà una marxa de torxes on hi assistirà Joan Puigcercós. Els representants de la Generalitat de Catalunya seran demà a les nou del matí al Fossar de la Pedrera, al cementiri de Montjuïc, on es farà l'ofrena floral oficial d'homenatge a l'ex-president català.

Una mica més tard, a migdia, Esquerra també hi farà una ofrena floral.

El vice-president Josep-Lluís Carod-Rovira presidirà demà al vespre l'acte d'homenatge del govern al Tarròs (Urgell), on va néixer Companys, i inaugurarà, a Bellpuig (Urgell), l'exposició itinerant 'Lluís Companys, polític fins a la mort'.

Deu Mil a Brussel·les per l’Autodeterminació convoca la primera trobada a Torroella

La iniciativa que pretén aglutinar a tot el catalanisme de manera transversal, 'Deu Mil a Brussel·les per l’Autodeterminació', ha fet una crida a tots els sobiranistes i ha organitzat una trobada el proper dia 18 a Torroella de Montgrí per explicar el projecte, la tasca desenvolupada i la organització de la mobilització.

La iniciativa ‘Deu Mil a Brussel·les per l’Autodeterminació’, de caràcter transversal, nascuda de la societat civil i fonamentada en la participació activa de totes les persones coordinades a nivell local i comarcal, ha sorgit com a resposta a l'article ‘Perplex, jo?’ que va publicar Enric Canela, i als comentaris dels seus lectors, es va iniciar immediatament la seva difusió a través d’un grup del Facebook amb més 1850 adherits i, posteriorment, a la web deumil.cat. La trobada té previst iniciar-se a les 11:30 del matí al Museu de la Mediterrània de Torroella. Hi haurà un dinar opcional posterior. Els detalls i les incripcions poden consultar-se al web de la iniciativa, deumil.cat.

Mira, tu !!!

Pasqual Maragall, medalla d'or de Turisme de Barcelona Pasqual Maragall ha rebut la Medalla d'Or que atorga Turisme de Barcelona. El consorci vol d'aquesta forma "distingir la figura de Maragall i reconèixer la seva dedicació i impuls del turisme en la ciutat". L'acte de lliurament forma part de la celebració del XV aniversari de la constitució del consorci de promoció turística de Barcelona, de la qual ell va ser el principal responsable. Al lliurament de la medalla, que ha tingut lloc a la Fundació Miró, hi ha assistit el president de la Cambra de comerç de Barcelona, Miquel Valls, i l'alcalde, Jordi Hereu, que, en el seu discurs de clausura, ha destacat Maragall com a pioner en matèria turística a la ciutat.

El ministre de Justícia evita comprometre la fiscalia en el cas Companys

El ministre de Justícia, Mariano Fernández Bermejo, ha evitat comprometre la fiscalia general de l'Estat en el cas Companys, aquest dimarts en el ple del Senat.

En la sessió de control al govern espanyol, el senador de l'Entesa Catalana de Progrés Miquel Bofill (ERC) ha preguntat al ministre per la revisió de la condemna al president Companys, que la seva néta i la Generalitat esperen que es pugui anul·lar basant-se en la llei de la memòria històrica.

Bofill ha demanat al ministre quina creu que serà la resposta del Tribunal Suprem, que fins ara sempre s'ha negat a revisar sentències del franquisme, com ara les de casos coneguts com el de Salvador Puig Antich o el de Joan Peiró, ministre de la República. Bermejo ha respost que és difícil de preveure la resposta del tribunal, ja que els jutges són independents del poder executiu. Tanmateix, tampoc no ha volgut contestar de manera concreta a les preguntes sobre la posició de la fiscalia general de l'Estat, que sí que depèn del ministre.

Quan el senador Bofill li ha demanat quina serà la posició del fiscal quan es presenti el recurs –ja que fins ara sempre s'ha oposat a les revisions– i si hi ha possibilitats que la mateixa fiscalia insti la revisió, Bermejo ha tirat pilotes fora. S'ha limitat a assegurar que el govern és "sensible" a aquest cas tan "especial" de "l'assassinat ignominiós" del 123è president de la Generalitat de Catalunya i que ho demostrarà quan arribi el moment.

El Palau es queda petit per homenatjar un Xirinacs polièdric i compromès

El Palau de la Música va viure una de les vetllades més compromeses dels darrers temps. L’acte d’homenatge que l’actor i director, Joel Joan, va pensar per recordar la figura de Xirinacs un any després de la seva mort estava lluny del sentimentalisme. Durant dues hores, diferents personalitats de la vida social i cultural catalana van recordar al sacerdot defensor de la no-violència enaltint el seu esperit compromès i la dedicació a la seva causa. No va mancar el discurs independentista de Xirinacs a través de la lectura d’Acte de sobirania, el text que va deixar escrit abans de morir on explicava la seva mort com una “ofrena a la seva nació, perquè tingués un esclau menys”. Davant prop de 1.500 persones, el periodista Josep Puigbó va conduir l’acte on es van intercalar concerts, documentals i alguna representació teatral per recordar i reivindicar la vigència dels plantejaments de Xirinacs. El fil conductor va ser el repàs per la trajectòria vital de qui va ser sacerdot, activista polític pacifista i filòsof. Tampoc va mancar la crítica ja que Puigbó va lamentar que l’acte no es retransmetés per cap mitjà públic. És “una constatació que tenim mitjans oficials però no públics”, va denunciar Puigbó.

La néta de Companys es desmarca de les crítiques d'ERC

Maria Lluïsa Gally 141008 CATr La néta de Lluís Companys, Maria Lluïsa Gally, ha assegurat al programa Els matins de Catalunya Ràdio que les crítiques d'ERC estan fora de lloc. Els republicans consideren "vergonyós" demanar al ministeri de Justícia una declaració de reparació de la figura de l'expresident afusellat pel franquisme.

Gally ha assegurat que confia en les gestions del conseller d'Interior i que culminaran amb l'anul·lació del judici. Saura va portar dilluns al govern central el procediment per aconseguir el reconeixement oficial de la reparació de Companys. El ministre de Justícia, Mariano Fernández Bermejo, es va comprometre a tenir enllestida la resolució abans de tres mesos. Aquest és un element clau per demanar al Tribunal Suprem l'anul·lació del judici.

La petició de reparació va provocar una picabaralla entre ERC i ICV.

Nou incident a Ascó I per la fallada del sistema de detecció de gasos tòxics

La central nuclear d'Ascó I ha patit el quart incident en menys d'un mes. Segons el Consell de Seguretat Nuclear (CSN), els trens de detecció de gasos tòxics a la sala de control han fallat per causes desconegudes i s'ha posat en funcionament el sistema de ventilació d'emergència. L'error en els trens també ha fet que l'ordinador del procés es bloqués i durant una estona no s'han pogut llegir les dades del sistema.

El CSN ha classificat el succés com a nivell 0 en l'escala internacional de successos nuclears, perquè no ha suposat cap risc per a les persones o el medi ambient. Tot i això, aquest incident se suma a les fallades de fa tres setmanes, que van obligar a aturar l'activitat de la central.

Moció a favor del riu Ebre al Congrés de la Naturalesa

El Congrés Mundial de la Naturalesa va aprovar ahir una moció en què es demana a les administracions de l’Estat espanyol “la més alta prioritat” per a les mesures de protecció de la conca del riu Ebre. La moció insta “les diferents administracions espanyoles i europees a no fomentar mesures que puguin afectar negativament els rius, el seu cabal i les seves condicions ecològiques, com transvasaments, embassaments o captacions”.

En el mateix sentit, la resolució de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN) demana “a totes les organitzacions internacionals, incloses les entitats multinacionals de finançament de projectes de desenvolupament, que donin suport a les administracions espanyoles en la implementació de polítiques de protecció i conservació del riu Ebre”.

VilaWeb/ElPunt: La UICN escenifica un acord mundial per l'Ebre i insta les administracions a no fomentar transvasaments, zones de regadiu ni preses