lo carrer del riu

lo carrer del riu

02 de març, 2010

ERC diu que Ascó no compleix els requisits tècnics per tenir l'MTC i anuncia que hi farà al·legacions

Esquerra diu que s'ha amagat informació en relació amb els criteris que exclourien o que rebaixarien les expectatives d'Ascó per tenir el magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears. La convocatòria per acollir el magatzem obvia alguns dels criteris del document sobre els emplaçaments elaborat per la comissió interministerial i el Consell de Seguretat Nuclear.

La convocatòria no inclou aspectes que serien excloents en el cas d'Ascó, com és el risc d'inundació, ja que el municipi està situat riu avall de tres embassaments; la proximitat de zones industrials químiques i, entre d'altres, el risc de descàrrega energètica, que generen les dues centrals nuclears en actiu i les línies d'evacuació corresponents.

Els dirigents republicans del Camp, les Terres de l'Ebre i Lleida han anunciat que utilitzaran tots els arguments socioeconòmics, tècnics i jurídics que suposin una rebaixa en el fet que Ascó pugui accedir al magatzem temporal centralitzat. És en aquest sentit que ahir van celebrar una reunió de treball a partir de la qual definiran els textos de les al·legacions que presentaran a les aspiracions del municipi de la Ribera a donar continuïtat a l'activitat d'energia nuclear. L'obertura del període d'al·legacions és imminent.

Les actuacions en contra de la instal·lació es llançaran des de totes les institucions on ERC té presència. «Òbviament, des del govern del nostre país», anunciava Lluís Salvadó, secretari de política territorial de la formació. Esquerra, juntament amb els partits del govern –PSC i ICV– tramiten una resolució a la comissió d'Economia i Energia, en la qual es demanarà el pronunciament contrari del Parlament a l'MTC a Ascó. La tramitació és posterior a la que es va aprovar el dia 23 de febrer al Congrés, en què s'insta el govern de l'Estat a escollir un emplaçament on hi hagi el major «consens territorial i institucional, especialment amb les comunitats autònomes», aspecte que no es compliria en el cas que el Parlament aprovés la resolució. Salvadó i la resta dels dirigents d'ERC, van fer una crida a participar en la manifestació de diumenge.

El Punt: ERC basarà les al·legacions contra la ubicació a Ascó del cementiri nuclear en elements com el risc d'inundació

El Vendrell Decideix atribueix la poca participació a la falta d'implicació civil

Al Vendrell, el municipi amb més població dels que van organitzar les consultes del 28-F, la participació no va arribar ni al 10%. Joan Gibert, portaveu de la plataforma El Vendrell Decideix, és l'únic de totes les organitzacions que va fer un balanç «negatiu» dels resultats, i lamenta que el percentatge vendrellenc hagi fet baixar la mitjana de Catalunya. Gibert atribueix aquests «mals resultats» a la poca mobilització de la societat civil, i concretament a les entitats, «perquè no han col·laborat en la convocatòria». A partir d'ara les diferents plataformes constituïdes al Camp i l'Ebre o bé es dissoldran o bé integraran la seva gent en el treball que han iniciat altres municipis amb vista a les consultes de l'abril. Reus serà una de les referències.

El Consell de Garanties Estatutàries avala la constitucionalitat de la Llei de consultes

El Consell de Garanties Estatutàries ha avalat la constitucionalitat del Projecte de llei de consultes populars, que es preveu que s'aprovi en el pròxim Ple del Parlamen. El dictamen només aprecia dues qüestions contràries a l'Estatut i la Constitució que afecten a cinc articles, i les conclusions no són vinculats perquè no afecten a drets estatutaris. En el primer punt, qüestiona que la llei determini que ha de ser el govern espanyol qui autoritzi un referèndum, ja que creu que és l'Estat qui decideix quina institució és competent, i en el segon, rebutja que la majoria per aprovar una consulta sigui de dos terços en cas que el Consultiu dictamini que la consulta és inconstitucional o antiestatutària.

L'Audiència Nacional condemna Otegi a dos anys de presó per enaltiment del terrorisme

La secció quarta de la sala penal de l'Audiència Nacional ha condemnat aquest dimarts l'exportaveu de Batasuna Arnaldo Otegi a dos anys de presó i 16 d'inhabilitació per enaltir el terrorisme durant la seva participació en un homenatge a l'etarra José María Sagarduy, àlies Gatza, que es va fer el 9 de juliol del 2005 al municipi d'Amorebieta (Biscaia). El tribunal l'absol del delicte d'associació i reunió il·lícita.

Durant el judici, que va quedar vist per a sentència el passat 29 de gener, la fiscal Blanca Rodríguez va assegurar que Otegi va participar en l'acte "usant la bandera d'ETA". L'exportaveu de Batasuna va defensar que la seva única aposta és "per les vies polítiques i democràtiques", però va rebutjar condemnar la violència, en no contestar la pregunta que la presidenta del tribunal, Ángela Murillo, li va fer en aquest sentit. La resposta de la magistrada a la negativa del processat –"Això ja ho sabia jo"– va provocar les crítiques de la defensa d'Otegi, que va anunciar que recorrerà contra la "parcialitat" del tribunal si és condemnat.

Les intervencions de Murillo van ser un dels aspectes més comentats del judici. Només iniciar la vista oral, l'advocada Jone Goiricelaia va preguntar a la jutge si podia donar aigua a Otegi, que es trobava en vaga de fam. La presidenta del tribunal va respondre: "Per mi, com si vol beure vi".

La XV Fira de l'Oli de Jesús aposta per les degustacions i la gastronomia ebrenca

Una de les novetats de la 15a edició de la Fira de l'Oli de les Terres de l'Ebre, celebrada durant aquest cap de setmana, van ser les degustacions de diversos productes del territori, la majoria elaborats amb oli d'oliva. Enguany, la fira va optar per promocionar la gastronomia ebrenca, i ho va fer amb diverses demostracions culinàries i mostres gastronòmiques. Com en les darreres edicions, a la fira es va organitzar un gran nombre de concursos, des del concurs d'allioli, fins al de llançadors de pinyols d'oliva amb la boca. D'aquesta manera s'ofereix un atractiu afegit als visitants. «La gent participa molt en tot, i també ho fan els de fora del poble», va assegurar la regidora Dolors Queralt. Una altra novetat va ser la primera trobada de cançó improvisada. Segons Queralt, «va tenir molt d'èxit, i segur que a partir d'ara ho farem cada any». Enguany Jesús també va fer un reconeixement a la resta de poblacions ebrenques que celebren fires de l'oli.