lo carrer del riu

lo carrer del riu

08 d’octubre, 2009

Carod demana "calma" en relació a la seva exclusió de les llistes electorals d'ERC

Josep-Lluís Carod-Rovira demana "calma" i una "mirada reposada" en relació al clima que s'ha generat dins el partit per la decisió del president d'Esquerra Republicana, Joan Puigcercós, d'excloure'l de les llistes electorals del 2010 en un article que ha publicat aquest dijous en el seu bloc. El dirigent republicà demana afrontar la situació amb una perspectiva més a llarg termini on, més enllà de les situacions personals, situa l’independentisme "cada vegada més" com "el punt de confluència de diverses tendències polítiques, de diversos projectes individuals i col·lectius".

Carod-Rovira fa referència implícita a la situació que l'afecta en aquest moments amb una apel·lació a tenir una mirada llarga davant de la política, més enllà de les "turbulències del moment", que no s'han de "sobredimensionar". El dirigent d'ERC i vicepresident del govern de la Generalitat demana mirar amb "calma" els "esdeveniments polítics puntuals".

Després d'afirmar que l'independentisme és un moviment amb "diversos projectes individuals i col·lectius" que va més enllà d'ERC, Carod assenyala el paper de la societat civil, que representa una "empenta imprescindible" en aquest camí, més enllà de l’estructura de partits.

Bloc de Carod-Rovira: Responsabilitat i sentit de país

Benach defuig pronunciar-se sobre l'exclusió de Carod per 'responsabilitat'

El president del Parlament i dirigent d'ERC, Ernest Benach, ha evitat pronunciar-se aquest dijous sobre la decisió del president republicà, Joan Puigcercós, d'excloure Josep-Lluís Carod-Rovira de les llistes electorals. Un posicionament que Benach pren per 'responsabilitat'. Benach és considerat un dels dirigents d'ERC més pròxims a Carod i vint-i-quatre hores després de conèixer-se la decisió de la cúpula del partit no ha volgut fer-ne una valoració.

'En política hi ha un valor que no s'acostuma a valorar i que per a mi és sagrat, que és la responsabilitat i en el moment que s'ha de callar, callar', ha dit. Benach ha assegurat que 'de moment, la responsabilitat m'aconsella no dir res'.

Lituània, Moldàvia i Eslovènia expliquen els seus processos d'independència a Catalunya

Coincidint amb el 150è aniversari del naixement de Francesc Macià, el Govern de la Generalitat ha organitzat un seminari per conèixer els processos polítics que van portar a la creació de nous estats a Europa. 'Arquitectes de la nova Europa' comptarà amb expresidents d'Eslovènia, Lituània i Moldàvia, que explicaran de primera mà els processos que a mitjans de segle XX van portar la creació de nous estats. Aquest dimecres ha presentat el seminari el vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, que ha remarcat que 'no es tracta de pensar' que aquestes experiències siguin traslladables a Catalunya, però creu positiu sentir-les en primera persona.

Vytautas Landsbergis: "Molts creien impossible la independència de Lituània"(Avui)

La reforma del calendari escolar

Els alumnes iniciaran el curs que ve les classes una setmana abans que ara, amb tota probabilitat el dimarts 7 de setembre, i a canvi tindran una setmana de vacances al febrer, encara per determinar. El conseller d’Educació, eMaragall, va mostrar-se ahir decidit a impulsar la reforma del calendari escolar el proper curs després d’anys de debat sobre la conveniència o no d’escurçar les llargues vacances d’estiu dels alumnes.

Després que ahir el ple del Consell Escolar de Catalunya (CEC) avalés, amb la principal objecció de la federació d’ensenyament de CCOO, la proposta de tirar endavant la racionalització del calendari el curs vinent (tot i que l’informe elaborat per la comissió de programació del Consell no es va arribar a votar), el conseller va avançar que “en poques setmanes” el seu departament aprovarà una ordre en aquesta línia.

Una de les modificacions més significatives que comportarà l’avançament de l’inici de curs és que el procés de preinscripció i matriculació, a partir d’ara, es posarà en marxa a principis de febrer. El que es persegueix amb aquest canvi és que el calendari d’adjudicacions i nomenaments de professorat als centres s’avanci també un parell de mesos per possibilitar que les plantilles estiguin tancades a finals de juny i no a últims de juliol, com passa ara, cosa que impossibilitaria als mestres poder disposar de prou temps per preparar el curs.

En aquest sentit, la proposta de la conselleria és que els mestres aprofitin la primera setmana de juliol per començar a preparar les classes del curs següent.

eMaragall confessa que el govern espanyol dubta de la constitucionalitat de la Llei d'Educació

El conseller d'Educació, eMaragall, ha confessat que l'executiu espanyol ha traslladat al Govern 'dubtes i qüestions d'interpretació' sobre la Llei d'educació de Catalunya (LEC) i ha demanat tenir una conversa per tractar-los. El consell executiu de dimarts va abordar aquesta qüestió, tot i que no va transcendir, i el Govern preveu que hi hagi converses per tractar aquests 'dubtes' referents al camp competencial curricular i en el camp de la funció pública dels cossos de professors. Aquestes declaracions d'eMaragall han estat criticades durament per CiU que ha vist en això 'una mala notícia' i ha acusat el Govern d'amagar aquesta informació.

VilaWeb: Maragall diu que el govern espanyol dubta de la constitucionalitat de la Llei d'Educació

Les Corts aragoneses aproven debatre l'esperada Llei de Llengües

El ple de les Corts d'Aragó ha aprovat avui que prendrà en consideració la Proposició de llei d'ús, protecció i promoció de les llengües pròpies de l'Aragó del grup socialista relativa a la 'protecció' -no pas la cooficialitat- del català a la Franja i l'aragonès, la coneguda com a Llei de Llengües. El PSOE, la Chunta Aragonesista i Izquierda Unida hi han votat favorablement, el PP contràriament i el Partido Aragonés Regionalista (PAR), soci de govern del PSOE, s'ha abstingut. El portaveu socialista, Jesús Miguel Franco, ha dit que la proposició que han presentat és 'un punt de partida' per a protegir 'una àmplia minoria' d'aragonesos que parlen dues llengües d'Aragó, 'sempre sentint-se aragonesos'.

Avui: Les Corts aragoneses tramitaran la Llei de Llengües, tot i la confrontació pel català

Vicent Sanchis: Chapurreau, patués, fragatino...(Avui)

El diari Le Monde se'n fum de la Casa Reial

El diari Le Monde, considerat el més influent de la premsa francesa, se'n reia dilluns de la 'congelació' del sou de la Casa Reial espanyola. En un article d'opinió, Jean-Jacques Bozonnet dissecciona les despeses que ocasiona el ritme de vida de la monarquia per mofar-se de la congelació de la partida destinada al rei als pressupostos de l'Estat. Bozonnet explica al públic francès que la majoria de despeses dels borbons no s'inclouen en els 8,96 MEUR de pressupost de la Casa Reial, ja que el cost dels Palaus o dels viatges els paguen altres ministeris, i es preguntava fins on arribaria aquesta retallada, proposant a la família reial viatgi en classe turista o agafi avions de baix cost.

Guardiola, fill predilecte de Santpedor

Pep Guardiola va ser nomenat ahir fill predilecte de Santpedor, la seva localitat natal. L’acte, que va tenir lloc al vespre, senzill i emotiu, es va fer a iniciativa de l’alcaldessa de la població, Laura Vilagrà, “per clamor popular”. “Guardiola ha situat el poble al món”, va indicar Vilagrà, mentre que el protagonista va agrair l’homenatge. Al matí, Guardiola havia dirigit conjuntament amb el tècnic del filial, Luis Enrique, la sessió d’entrenament, en què hi havia una barreja dels pocs jugadors del primer equip –Valdés, Pinto, Maxwell, Jeffren, Pedro i Bojan– i del Barça Atlètic. El central Andreu Fontàs, que ja ha tornat del mundial sub-20, va fer treball de recuperació.

Explosions controlades dels primers obusos trobats al futur polígon de les Camposines

Una quinzena d'artefactes de la Guerra Civil espanyola s'han desactivat aquesta setmana a les Camposines, la partida de la Fatarella que va ser un enclavament decisiu durant la Batalla de l'Ebre, i on el consorci urbanístic format per l'Institut Català del Sòl (Incasòl) i vuit ajuntaments de la Terra Alta i de la Ribera d'Ebre han iniciat els treballs per treure les mines. Així, nou obusos s'han trobat durant els treballs que el consorci de les Camposines efectua per netejar els terrenys on s'instal·larà el nou polígon. En total, s'han fet esclatar uns 120 quilos d'explosius.

L'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica demana millores en la seguretat de Vandellòs II

Un equip format per experts de l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA) va concloure, després de tres setmanes de treballs en les quals han avaluat el funcionament de la central nuclear Vandellòs II (Tarragona), que existeix capacitat de millora en diferents àrees per a garantir la seguretat de la instal·lació.

En concret, els experts van recomanar que els supervisors i comandaments passin més temps en els treballs de camp per a assegurar que les metes, objectius i expectatives es comuniquen i es realitzen de forma adequada; i que es millori el programa per a detectar, comunicar i resoldre deficiències de condició dels materials en algunes zones de la central.

L'equip de la OIEA -format per 17 experts de 15 països diferents- van recomanar així mateix que es millorin els mecanismes de control de contaminació a la sortida de la zona controlada; i que es contracti més personal qualificat.

La OIEA realitzarà una nova visita d'aquí a 18 mesos per a contrastar que aquests suggeriments s'han incorporat en el funcionament habitual de la nuclear, i emetre així una nova opinió.

LaVanguardia: El Organismo Internacional de la Energía Atómica pide mejoras en la seguridad de Vandellòs II