lo carrer del riu

lo carrer del riu

25 de gener, 2010

Centenars de persones rebutgen el cementiri nuclear davant del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Centenars de persones s'han concentrat aquest vespre a Móra d'Ebre, a les portes de la seu del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, per rebutjar que el municipi d'Ascó presenti candidatura per acollir el cementiri nuclear. Sota les consignes de 'Ascó, la Ribera diu que no', 'Ascó, Catalunya diu que no', i, fins i tot, demanant la dimissió de l'alcalde d'Ascó, veïns dels municipis de la Ribera d'Ebre i també de la resta de comarques de les Terres de l'Ebre han rebutjat la decisió que aquest dimarts ha de prendre l'Ajuntament d'Ascó en un ple extraordinari.

El cementiri nuclear gestionaria 7.000 tones de residus procedents de les nou centrals de l'Estat espanyol

El cementiri nuclear que l'Estat projecta i que es podria instal·lar a Ascó si prosperés la candidatura del poble de la Ribera d'Ebre –encara no s'ha formalitzat i n'hi ha una altra de Yebra, Guadalajara– gestionaria 7.000 tones de residus.

A aquest equipament, anomenat oficialment magatzem temporal centralitzat (MTC), s'hi enviaria combustible utilitzat per les nou centrals nuclears d'arreu de l'Estat espanyol. I les 7.000 tones és la quantitat que preveu l'actual pla general de residus radioactius del ministeri d'Indústria. Aquest magatzem temporal també gestionaria uns 1.900 metres cúbics de residus del desmantellament d'instal·lacions nuclears.

Quatre dels nou regidors d'Ascó estan vinculats a la central nuclear

El Consell Comarcal estudia impugnar per incompatibilitat a tres regidors de CiU i una independent A poques hores de la polèmica votació a Ascó que decidirà si el municipi presenta o no candidatura per acollir el cementiri nuclear, s'està estudiant la possible incompatibilitat de quatre regidors de l'Ajuntament, entre els quals l'alcalde del municipi Rafael Vidal (CiU), per trobar-se vinculats directa o indirectament amb els negocis vinculats a la central nuclear. Així ho han fet saber membres del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre al delegat del Govern, Lluís Salvadó. Des del Consell Comarcal s'ha revelat que hi ha quatre regidors, tres de CiU i una independent, que treballarien -ells mateixos o familiars directes- a la nuclear. Per això consideren necessària la 'tutela de la llei' i la vigilància de 'regidors que reben sou d'una empresa vinculada amb el projecte del cementiri'. elPeriódico: La Generalitat deixa en mans del Consell Comarcal la impugnació del ple d'Ascó per incompatibilitat de quatre regidors

Dos regidors independents d'Ascó votaran contra el cementiri nuclear

El regidor independent i exalcalde d'Ascó Antoni Casanova ha confirmat el seu vot contrari al projecte per instal·lar un cementiri nuclear al poble, i ha avançat que també hi votarà en contra una altra regidora independent.

Tots dos s'oposaran a la candidatura del municipi a acollir el cementeri nuclear en el ple extraordinari d'aquest dimarts.

Malgrat que no s'oposen al projecte de magatzem temporal centralitzat (MTC), Casanova ha lamentat la forma com s'ha gestat la candidatura i la manca de transparència democràtica en el procés per part de l'equip de govern de CiU i PSC.

Montilla trenca el silenci per dir 'no' a la instal·lació del cementiri nuclear a Catalunya

En plena polèmica per la intenció del municipi d'Ascó a presentar candidatura per acollir el cementiri nuclear, el president de la Generalitat, José Montilla, ha trencat el silenci que ha mantingut el PSC i el Govern sobre aquesta qüestió per dir 'no' a aquesta instal·lació. En una entrevista a Antena 3, Montilla ha raonat que el cementiri s'ha d'ubicar 'on hi hagi un consens social i territorial, fet que no es dóna a Catalunya en aquests moments'. Tot i això, s'ha afanyat a matisar que 'respectarà' l'autonomia dels ajuntaments. El líder de CiU, Artur Mas, ha celebrat aquest 'canvi d'opinió' però ha assegurat no entendre que hagi tardat tant a trencar aquest 'silenci clamorós'.

Avui: Montilla: "No vull un magatzem nuclear a Catalunya"

Benach recorda per carta a l'alcalde d'Ascó que el Parlament va votar en contra del cementiri nuclear

El president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, ha enviat aquest dilluns una carta a l'alcalde d'Ascó, Rafael Vidal, en què li recorda que l'11 de març del 2008 la cambra va votar una resolució en contra de la instal·lació d'un cementiri nuclear. 'No poso en dubte el respecte a l'autonomia municipal, però és evident que hi ha determinades qüestions que, des del punt de vista de la protecció de la salut, el medi ambient i les persones, depassen l'àmbit d'una localitat i fins i tot d'una comarca', ha advertit Benach en declaracions a l'ACN a Brussel·les. 'Tinc l'obligació de recordar-li que es va aprovar aquesta resolució, expresso una preocupació', ha explicat Benach.

Herrera: 'No pot ser que mirem a una altra banda mentre el cementiri nuclear pot venir a Ascó'

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha traslladat aquest diumenge al president de la Generalitat i primer secretari del PSC, José Montilla, que 'no pot ser que estem mirant a una altre banda mentre el cementiri nuclear pot venir a Ascó'. Així ho ha dit Herrera, que ha participat a la manifestació contra la ubicació del cementiri nuclear a Ascó. Al silenci del PSC i les crítiques d'Iniciativa cal sumar-hi les d'Esquerra. Joan Puigcercós, que també era a la marxa, ha denunciat 'l'ambigüitat' de Montilla i ha exigit al president que es pronunciï sobre la ubicació del cementiri nuclear. El líder d'ERC ha recordat que dimecres interpel·laran Montilla al Parlament per tal que expliqui com pensa fer complir la moció de rebuig al magatzem de residus.

Junqueras defensarà el cabal de l'Ebre a l'Eurocambra

L'eurodiputat d'Esquerra, Oriol Junqueras, ha mantingut aquest cap de setmana una reunió amb membres de la Plataforma per la Defensa de l'Ebre per defensar el cabal del riu al Parlament Europeu. Junqueras ja va presentar una pregunta davant la Comissió Europea demanant que garantís el cabal ecològic del tram final de l'Ebre en la redacció del nou Pla de Conca de l'Ebre. L'eurodiputat destaca que aquest és un tema prioritari en la seva actuació a Europa.