lo carrer del riu

lo carrer del riu

03 de setembre, 2009

Alex Salmond anuncia que vol fer el referèndum d'independència d'Escòcia l'any que ve

El ministre principal d'Escòcia, Alex Salmond, ha presentat aquest dijous al Parlament els plans del seu govern per a la celebració d'un referèndum d'independència l'any que ve. El projecte de llei per a la celebració del referèndum parteix de les tretze legislacions proposades avui en el marc del programa legislatiu de l'executiu per a l'any vinent.

Durant el seu discurs davant dels diputats, Salmond, líder del Partit Nacionalista Escocès (SNP), ha assegurat que existeix "un consens per al canvi" de l'estatus constitucional d'Escòcia. "Vull que Escòcia tingui les mateixes responsabilitats i oportunitats que nacions similars", ha afirmat.

"Fins que puguem usar tots els recursos econòmics i financers disponibles a qualsevol altre govern al món, Escòcia sempre estarà en desavantatge competitiu", ha subratllat. Salmond, que ha dit estar "molt orgullós" de dirigir el govern escocès, ha advertit que existeix "un sostre de vidre" que amenaça de bloquejar el progrés del país.

"Aquest govern ha estat elegit amb un mandat popular de sotmetre la qüestió del futur d'Escòcia a vot en un referèndum", ha recordat, segons informa la BBC.

"Ha arribat el moment perquè el poble d'Escòcia tingui la seva veu", ha opinat, admetent que "no tothom estarà d'acord amb la nostra visió per al futur, ho sabem". "Però cal escoltar els escocesos. Aquest Parlament no hauria d'interposar-se en el seu camí i deixar que la gent parli", ha demanat.

'És molt positiu que l'espanyolisme parli malament de nosaltres, vol dir que la consulta és seriosa'

La que inicialment havia de ser una consulta anecdòtica entre els ciutadans d'Arenys de Munt s'ha convertit en un referèndum simbòlic sobre la independència de Catalunya que ha mobilitzat tot l'espectre de l'espanyolisme, des de Falange fins al Govern de l'Estat. A Josep Manel Ximenis i Josep Sànchez, membres de la Comissió organitzadora de la consulta, no els ha tremolat la veu al titllar d'antidemocràtica l'actitud clònica de Falange, Ciutadans, el PP i l'Estat, ja que 'no volen deixar parlar els ciutadans'. Així, l'ofensiva per prohibir la iniciativa és perquè els espanyols 'són prou intel·ligents per entendre la càrrega simbòlica i la importància de la consulta'. Pel que fa a la marxa feixista, asseguren que els va 'xocar' que Interior l'autoritzés inicialment, i avisen que 'si finalment hi ha algun acte de violència, el responsable serà el senyor Saura'.

Asseguren que amb les seves actituds vers la consulta, s'està demostrant que 'Falange, Ciutadans, el PP i l'Estat espanyol 'no deixen de ser el mateix, entitats que no volen deixar parlar als ciutadans, que demostren el tarannà d'aquest Estat i la democràcia que ens estan oferint, una democràcia que no vol deixar parlar els seus ciutadans'.

Joan Puigcercós: 'Dono suport a tots els alcaldes que vulguin exercir el dret a què la gent opini'

Qualifica de 'grotesca' la reacció de l'Estat espanyol Joan Puigcercós ERC 030909 COMr

El president d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Joan Puigcercós, ha expressat públicament el seu suport 'a tots els alcaldes de Catalunya i dels Països Catalans que vulguin exercir i permetin exercir democràticament el dret a què la gent opini', en referència a la consulta per la independència de Catalunya que s'ha de celebrar el 13 de setembre a Arenys de Munt. En aquest sentit, ha donat explícitament tot el seu suport a l'alcalde republicà de Seròs (el Segrià) que també vol convocar una consulta similar. A Puigcercós li sembla 'grotesc' el que està fent el govern espanyol i l'Advocacia de l'Estat presentant un recurs per impedir el referèndum.

En una entrevista a COMRàdio, Joan Puigcercós ha raonat que al País Basc 's'il·legalitzen partits i s'alteren eleccions perquè hi ha violència' però s'ha preguntat 'quina violència hi ha a Catalunya?'

Alfons López Tena: 'L'Advocacia de l'Estat ha fet el ridícul, no pot impedir la consulta'

Així de taxatiu ha estat Alfons López Tena, vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i president del Cercle d'Estudis Sobiranistes (CES), en valorar el recurs (pdf) de l'Estat espanyol per intentar aturar la consulta independentista que s'ha de celebrar el 13 de setembre a Arenys de Munt. López Tena creu que ha estat una acció 'a la desesperada' que de cap manera pot impedir la celebració del referèndum. Explica que l'Advocacia de l'Estat espanyol pretén que s'anul·li l'acord de 4 de juny pel qual l'Ajuntament aprova donar suport a la consulta que impulsa una entitat. Donat que la consulta no la promou cap administració pública no l'ha d'autoritzar l'Estat i l'únic que poden aconseguir és suspendre la cessió del local.

La jutge dóna la raó a l'Estat i anul·la l'acord de ple d'Arenys que donava suport a la consulta

Tanmateix, convoca l'Ajuntament i l'Advocacia de l'Estat dilluns per escoltar els arguments de les dues parts La titular del jutjat contenciós número 14 de Barcelona ha donat la raó a l'Advocacia de l'Estat i ha suspès l'acord de ple d'Arenys de Munt del 4 de juny, que donava suport a la consulta popular d'autodeterminació que prepara el col·lectiu MAPA (Moviment Arenyenc per l'Autodeterminació).

En la seva interlocutòria, la magistrada considera que la consulta s’excedeix de les competències que té atribuïdes un Ajuntament. “No s'ha de perdre de vista que la consulta es preveu en dependències municipals i amb el suport logístic d'aquesta administració municipal per a la realització, organització i celebració, que no tan sols autoritza la utilització de la sala municipal, sinó que fins i tot facilita a aquesta iniciativa l'organització municipal”.

Malgrat ordenar la suspensió de l’executivitat de l’acord del ple, que impedeix la cessió de la sala municipal al MAPA per fer la votació, la jutge convoca l'Ajuntament i l'Advocacia de l'Estat dilluns vinent, 7 de setembre, per escoltar les dues parts. L'Advocacia estatal demanava que la decisió es prengués sense escoltar l'Ajuntament a causa de la urgència. L'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Móra, ha reaccionat amb serenitat davant la notícia. S'ha mostrat totalment disposat a acatar el que digui el jutjat i ha comunicat que els organitzadors de la consulta ja tenen l'oferta de diverses entitats privades del poble que els ofereixen el seu local per posar-hi les urnes i fer la votació el dia 13 de setembre.

Sílvia Barroso: Error de càlcul espanyol