lo carrer del riu

lo carrer del riu

18 de febrer, 2009

La societat civil es prepara per a una sentència adversa de l'Estatut

La Plataforma pel Dret de Decidir i Òmnium Cultural engeguen accions Després de conèixer a través de filtracions a la premsa que el Tribunal Constitucional espanyol (TC) estaria en contra de permetre que l'Estatut de Catalunya inclogui el terme 'símbols nacionals' referit a la senyera, la Diada i els Segadors, ja es posen en marxa diferents accions per tal de respondre a una eventual sentència adversa del TC. La Plataforma pel Dret de Decidir (PDD) prepara un manifest, un referèndum i una manifestació i, per la seva part, Òmnium Cultural optarà per 'actes de desobediència civil'. La PDD engegarà una consulta popular als municipis sobre el dret a decidir i impulsarà un referèndum des dels ajuntaments ja que l'Estatut els atribueix en l'article 222 aquesta competència si ho avalen un 20% del consistoris del Principat. En el cas que l'Estat, que ho hauria d'autoritzar, prohibís el referèndum, la PDD podria recórrer la sentència al Suprem, al Constitucional i en darrera instància al Tribunal d'Estrasburg.

Al mateix temps, l'entitat convocarà una tercera manifestació. La PDD no esperarà la sentència del TC i abans presentarà un manifest per denunciar la ingerència de l'Estat en la voluntat del poble català.

Junqueras denuncia l'abús que fa l'espanyolisme de les institucions europees

El candidat d’Esquerra al Parlament Europeu, Oriol Junqueras, ha denunciat ‘l’abús que fa l’espanyolisme més ranci de les institucions europees’, arran l’aprovació d’un informe sobre el multilingüisme, que afirma que els pares han de tenir la possibilitat d’escollir la llengua en què han de ser educats els seus fills en països on coexisteixen una o més llengües oficials. L'esmena presentada per quatre eurodiputats catalans per suprimir aquest paràgraf no ha prosperat perquè el Grup Popular, amb majoria a l’Eurocambra, hi ha votat en contra amb una excepcional presència d'eurodiputats del PP espanyol. ‘El problema no és Europa’, ha assegurat Junqueras, ‘el problema és el mal ús que se'n fa de les institucions europees des d’un punt de vista partidista'.

‘Hem de poder jugar en les mateixes condicions que els altres’, ha afegit Junqueras, ‘els catalans volem ser tan europeus com el que més, per aquesta raó volem ser un estat, atès que això ens permetria estar presents en el consell de ministres, en la comissió europea i ens atorgaria molts més diputats en el parlament’. ‘Mentre no siguem un estat’, ha conclòs Junqueras, ‘hem de tenir la representació més sòlida possible al Parlament’.

El tripartit defensarà les ONG catalanes a les Corts espanyoles

ONGs.CAT 180209 RAC1 El president de la Generalitat, José Montilla, ha anunciat aquest dimecres que els grups que donen suport al Govern presentaran una iniciativa legislativa a les Corts generals per evitar que les ONG catalanes deixin de cobrar subvencions procedents del 0,7% de l'IRPF, i espera que altres grups, en referència a CiU, també hi donin suport. D'aquesta manera, el tripartit intentarà frenar aquesta mesura del govern espanyol. Montilla l'ha qualificat d'una mesura "inacceptable" i ha garantit que el Govern farà "el que tingui al seu abast" per evitar-la. Els seus socis del Govern, ERC i ICV-EUiA, s'han mostrat especialment crítics amb aquesta mesura de l'Estat durant la sessió de control al Ple del Parlament.

VilaWeb/ElPunt: Montilla anuncia que PSC, ERC i ICV s'oposaran conjuntament a Madrid contra la normativa per subvencionar ONG

El congrés espanyol aprova la proposta de la nova llei de l'avortament

El congrés espanyol ha aprovat la proposta de llei de l'avortament amb els vots del PSOE, ERC, IU, ICV, BNG i Nafarroa Bai. La nova llei permetrà d'interrompre l'embaràs sense més límit que un termini encara per concretar, i que serà més ampli en cas de perill per a la salut de la mare o el fetus. Tot i que els parlamentaris no han establert quin ha de ser el termini dins del qual es permetrà avortar, els experts assessors de l'executiu propugnen que hom pugui avortar sense justificació durant les catorze primeres setmanes; en cas que perilli la salut de la mare o la del fetus, allarguen el termini d'aborció fins a les vint-i-dues setmanes. Els grups que han donat suport a la proposta demanen que l'avortament s'inclogui en el marc general d'una norma sobre drets i salut sexual i, per tant, que es derogui el delicte d'avortament del codi penal.

Otegi diu que aquestes eleccions basques són antidemocràtiques

Arnaldo Otegi va dir ahir en el debat electoral organitzat pel diari Berria que 'aquestes eleccions basques són antidemocràtiques' i que ara 'l'esquerra abertzale ha d'unir esforços i encarar-se cap a la independència del País Basc'. Otegi va dir, també, que votarà per D3M perquè és 'l'única manera de plantar cara a l'estat espanyol'. Otegi va lamentar que la resta de partits polítics accedissin a participar en aquestes eleccions tenint en compte la il·legalització de l'esquerra independista i va reiterar que 'tots els partits tenen dret a expressar els seus drets' i que el que cal és 'diàleg entre tots els partits per arribar a un acord per a la negociació'.