lo carrer del riu

lo carrer del riu

25 d’agost, 2009

Puigcercós diu que un govern de pactes “necessita coherència” a Catalunya i “al Congrés i al Senat”

Joan Puigcercós ERC 250809 RAC1

Joan Puigcercós no descarta un tercer tripartit perquè com qualsevol coalició “té aspectes molt positius” però creu que un govern de pactes “necessita coherència” a Catalunya i “al Congrés i al Senat”, fent referència als acords que ha aprovat el govern català, i per tant avalts pel PSC, i a l'Estat han estat tombats pel PSOE. Així ho ha afirmat en una entrevista a RAC 1. D'aquesta manera el líder d'ERC afirma que per qualsevol pacte futur, “i sempre que l'aritmètica ho permeti”, aquesta coherència “serà una condició” per formar govern.

Quant als pactes amb CiU, Puigcercós ha dit que és factible un acord CiU-ERC si Artur Mas guanya les properes eleccions al Parlament. Tot i això Puigcercós ha dit que el líder convergent “legítimament vol tornar al govern” després de dues legislatures a la oposició, però que “la pressa” en pot desvirtuar la manera, el “com”.”En podem parlar”, ha sentenciat Puigcercós.

Quant a la sentència del Tribunal Constitcional, el líder d'ERC ha dit que si és adversa “s'haurà arribat al final d'un procés”. Puigcercós ha defensat la constitucionalitat del text estatutari, tot i que el seu partit hi votés en contra, “perquè defensen la sobirania del poble de Catalunya que hi va votar a favor”. I ha afegit que “és legal però poc democràtic” que dotze membres s'hi pronunciïn i que les lleis canvien i “s'han de saber explicar”.

Pel que fa a la manifestació sobre la sentència ha ratificat que és una forma d'expressió del que pensa i sent la gent “però no l'única” i que “més enllà de les mobilitzacions, aquí hem de seguir treballant”.

El govern acatarà la sentència sobre l'estatut

A la primera reunió de després de les vacances, el govern de Catalunya s'ha mostrat unit pel que fa a la sentència del Tribunal Constitucional espanyol sobre l'estatut. En una conferència de premsa posterior el conseller d'Interior, Joan Saura, ha dit que l'estatut era una llei orgànica i que acatarien la sentència del tribunal. Però ha afegit que també era un pacte entre els governs català i espanyol i que depenent de la sentència, potser caldria replantejar el pacte polític.

Saura ha explicat que acatarien la sentència, però que també hi reaccionarien. Així, per exemple, si la sentència diu que un article no és constitucional si no es refà una determinada llei orgànica, intentaran que es refaci la llei que calgui. I si es retalla una competència de l'estatut, segons Saura, es pot aplicar l'article 150.2 de la constitució perquè el govern espanyol la traspassi a Catalunya.

'Estem absolutament convençuts que l'estatut és constitucional i que, per tant, la sentència ha de contemplar-ne la constitucionalitat', ha dit Saura. I per això continuaran desplegant-lo i aplicant-lo. Per la mateixa raó el govern no donarà suport a cap manifestació preventiva l'Onze de Setembre i esperarà la sentència. El govern reaccionarà després, en funció de què digui el tribunal, però Saura ha aclarit que els partits del govern tenen autonomia per decidir si participen o no en una manifestació preventiva. Sílvia Barroso: Sempre ens quedarà el 150.2

Vicent Sanchis: Acatar la sentència

El PSOE s’ha afanyat a demanar al PSC que no faci bestieses i que Montilla no lideri cap “contestació” –ni institucional, ni política, ni cívica– a la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut. Els seus dirigents l’han definit com “un partit que acata sentències”. És exactament això. Amb un afegit, si aquests senyors tan acatadors ho permeten: el PSOE acata les sentències però després només les compleix si li convé fer-ho. És a dir, calla però no obeeix. Només cal fer una ullada a les sentències del Constitucional que es decantaven a favor d’una petició de la Generalitat i que després s’han ofegat en la trista mar de l’oblit sense que els governs populars o els socialistes les hagin complert. Perquè una cosa és acatar i una altra és acceptar. També ho poden preguntar als presidents Zaplana i Camps. Diferents i reiterades instàncies judicials han sentenciat que la Generalitat Valenciana ha de convalidar els títols de català en aquella part del territori tan submisa cap a l’oest i rebel cap al nord, com ja fa la de Catalunya. El govern valencià mai ha desacatat cap d’aquestes sentències. S’ha limitat a no fer-ne cas. Potser el PSOE es refereix exactament a això. El president Montilla ha d’acatar la sentència i després no cal que la compleixi. Si no és això, que triïn un tribunal neutral i no una instància unionista fins a la toga.

El PSOE surt en defensa de Maleni pels trens

La delegació del PSOE al Parlament Europeu va sortir ahir en pes a defensar l’exministra Magdalena Álvarez davant les crítiques que li han llançat l’eurodiputat de CiU Ramon Tremosa i el secretari general d’ERC, Joan Ridao. Segons els eurodiputats socialistes, Magdalena Álvarez no s’ha pronunciat contra el Corredor ferroviari del Mediterrani, tal com denuncien CiU i ERC, perquè s’ha exclòs aquesta qüestió de l’Europarlament i s’ha derivat al govern central. Convergents i republicans consideren que l’exministra ha estat fent maniobres a Brussel·les en aquest sentit. La delegació del PSOE, en canvi, assegura que aquestes acusacions són “falses”. “No solament estan allunyades de la realitat, sinó que no tenen cap sentit”, va afegir. “El Corredor Mediterrani és una prioritat del govern d’Espanya i un projecte a què porta dedicant anys d’intens treball el ministeri de Foment amb l’objectiu que arribi a bon port”, va apuntar. Segons els socialistes, Tremosa i Ridao s’haurien de dedicar a treballar pels interessos de la ciutadania i no aixecar “falses acusacions”. El secretari general d’ERC insistia ahir que demanarà la compareixença del ministre de Foment, José Blanco, perquè expliqui quines accions portarà a terme el govern espanyol sobre el Corredor durant la presidència espanyola de la UE.

eMaragall proposa que el PSC es deslligui del PSOE per governar l’Estat espanyol 'en coalició'

Si bé altres membres il·lustres del PSC, com el conseller d'Economia Antoni Castells, han posat damunt la taula la voluntat de que el PSC tingui un grup propi al Congrés espanyol, acte seguit ha aparegut el secretari d'organització, José Zaragoza, per desestimar la proposta per innecessària. Aquest dimarts s'hi suma un altre conseller, eMaragall qui torna a plantejar la qüestió en un article d'opinió publicat al diari El País en què demana 'un mapa que inclogui al PSC clarament definit' i 'capaç d'articular aliancas estables i federals amb un partit socialista espanyol' en una relació que 'podria plasmar-se gràficament com un govern de coalició PSOE-PSC'. Quant a la sentència del TC espanyol sobre l'Estatut es mostra partidari d'una gran manifestació només si la convoca la Generalitat i l'encapçala el president i és entesa com un 'gest d'afirmació'.

El País: Construir Cataluña

Reagrupament celebrarà a primers d'octubre la seva primera Assemblea Nacional

Reagrupament continuarà fent actes de proximitat arreu tot el territori abans de l'Assamblea Nacional amb un format que cerca "poder donar a conèixer de manera clara les propostes de l’associació i que a la vegada permet interactuar al públic assistent". Per a la primera quinzena de setembre, s’han programat actes a: Vic, Palafrugell, La Seu d'Urgell i Llafranc.

Per la diada nacional de Catalunya de l’11 de setembre, Reagrupament ha previst un homenatge al general Moragues. Al migdia Joan Carretero intervindrà al Pla de Palau de Barcelona, al costat de Xavier Hernàndez Cardona i de Toni Strubell, en un acte polític d’homenatge al general català.

Per a la segona quinzena de setembre hi ha previstos vuit actes més, que es celebraran a: Santa Coloma de Farners, Reus, Tortosa, Tàrrega, Tremp, Sort, Olot i El Vendrell.