lo carrer del riu

lo carrer del riu

12 d’abril, 2009

Huguet diu que no només cal un 'canvi de ritme' del govern espanyol sinó també d'actitud

Josep Huguet ERC 120409 CATinfo

El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha dit avui que no només cal un 'canvi de ritme' sinó també d''actitud' del govern Zapatero un cop ha substituït bona part dels seus ministres. Sobre el nou finançament català, ha assenyalat que l'executiu espanyol 'es troba en un moment de caixa o faixa. O ho soluciona ara, o és incapaç de solucionar res. O hi ha diàleg amb les comunitats autònomes, o l'Estat espanyol sortirà molt tard de la crisi'.

En declaracions a L'entrevista de Catalunya Informació, Huguet ha remarcat que cal liderar i abordar canvis estructurals, alhora que ha criticat l'Estat com un model massa centralitzat i 'això fa que no hi hagi competència'.

Ha evitat valorar la figura de Chaves com a nou vicepresident espanyol i la idoneïtat del seu perfil per ocupar el càrrec. Tot amb tot, sí que ha dit: 'Hi ha la sensació que a Madrid l'única cosa que els preocupa és que hi hagi massa autonomies que regulin determinats elements econòmics', referint-se a les regulacions del subsidi d'atur, la jubilació o les polítiques migratòries.

Huguet adverteix els crítics: els referèndums són "excepcionals"(directe.cat)

Ibarretxe reclama per al PNB la centralitat al País Basc

Juan José Ibarretxe, ha reivindicat el lideratge del PNB sobre el pacte de govern que han format els socialistes bascos i el Partit Popular. 'La societat basca és majoritàriament abertzale' ha dit Ibarretxe en el marc de la celebració de l'Aberri Eguna a Bilbao i en el que podria ser el seu darrer acte polític com a lehendakari. Ibarretxe ha assegurat que el seu partit seguirà liderant el país 'des d'on sigui' i ha afirmat també que 'ETA sobra'.

'La societat basca ens ha dit que confia en nosaltres per liderar el país', ha assegurat el lehenkadari en funcions, que ha advertit que el nou Govern basc no reflectirà el tarannà de la societat basca, que 'és majoritàriament abertzale'. Segons Ibarretxe, el document d'onze fulls en què PSE i PP han segellat l'acord que portarà Patxi López a la presidència, és 'la carta de presentació d'un govern de front'.

Per això, ha demanat als ciutadans bascos que reflexionin sobre què representa el fet que hi hagi un Govern basc que 'no contempla la majoria social i política d'aquest país'. Ibarretxe ha demanat de nou als partits nacionalistes espanyols que, a banda de pactar 'per fer fora al PNB', expliquin 'què ofereixen, què volen fer?'.

El líder polític basc ha sentenciat que la realitat, després d'estudiar els resultats de les eleccions, diu que 'aquest país segueix sent majoritàriament abertzale, i la majoria ens ha dit que vol que el liderem, en el govern o en l'oposició, amb serenitat i sense desil·lusió'.

Les forces de l'esquerra abertzale, mentrestant, han fet una marxa entre Irun i Hendaia, convocats pel Fòrum de Debat Nacional. A la marxa hi han participat tant EA com Aralar i Batasuna.

Deia.com: Urkullu denuncia "la zarzuela española dictada desde Madrid" y asegura que el lehendakari de Euskadi es Ibarretxe

elPeriódico: El PNB proclama que el Govern basc del PSE naixerà "de la trampa i de l'engany"

L'STEPV denuncia una 'campanya propagandística' per a contrarestar la vaga del 28 d'abril

L'STEPV ha fet públic que la conselleria d'Educació ha començat 'una campanya propagandística' en què anuncia l'augment del sou al professorat i ajudes a l'alumnat i a les famílies mitjançant de beques de llibres i de menjadors. La Plataforma per l'Ensenyament Públic va decidir de no sucumbir al 'xantatge' de Font de Mora i mantenir la vaga del 28 d'abril vinent. L'STEPV creu que la conselleria vol contrarestar-la amb 'estratègies publicitàries.'

El conseller va intentar evitar-la en presentar, el 8 d'abril passat, un document 'definitiu' en què responia a les reclamacions de la plataforma. Va advertir, però, que només es faria efectiu si es desconvocava prèviament la vaga. Per a la plataforma el document de Font de Mora 'no era tan nou' i, a més a més, demostrava els 'avenços nuls' i la 'immobilitat de la política educativa' de la conselleria d'Eduació. De fet, Font de Mora va dir que no hi admetria cap modificació. I és per això que la plataforma va decidir de no desconvocar la vaga. L'STEPV considera que el manteniment de la vaga 'ha desmuntat l'estratègia del conseller i del seu equip'.

Per al sindicat 'no és una casualitat que proliferen aquests tipus de comunicats des de la Conselleria d'Educació. Es tracta d'una campanya premeditada per a contrarestar la vaga del 28 d'abril i intentar transmetre una imatge positiva de la seua gestió.' Per a STEPV aquesta campanya publicitària de Conselleria posa de manifest la 'feblesa' i la 'por' del conseller Font de Mora, que va 'fracassar' el '8 d'abril passat en un intent 'desesperat' de donar una imatge negociadora davant l'opinió pública. Una imatge del tot falsa, segons l'STEPV perquè, segons que va advertir, el document que va presentar el 8 d'abril passat no era negociable.

L'aragonès, promeses ajornades

"Esperem la llei amb els braços oberts però no acceptarem una llei de mínims que no reconegui la cooficialitat" La llengua aragonesa, parlada encara per unes 24.000 persones en diverses valls pirinenques i per un miler de neoparlants en ciutats com Saragossa i Osca viu pendent de promeses ajornades una i altra vegada. Tal i com indica l'actual marc legal, l'Estatut d'Autonomia d'Aragó mandata les seves Corts a redactar una Llei de Llengües que en reguli "el règim jurídic i els drets d'utilització" en aquells territoris on es parlin "les llengües i modalitats pròpies d'Aragó". Aquesta llei però, tot i tractar-se d'un compromís de l'actual president d'Aragó, el catalanoparlant Marcelino Iglesias (PSOE), topa una vegada i una altra amb l'oposició del Partido Aragonesista (PAR), que s'oposa per motius polítics al fet que de la llengua de la Franja se'n digui català. Si es té en consideració que PSOE i PAR formen un bipartit al govern, s'entén que la llei hagi quedat paralitzada, fet que ha frustrat les esperances de molts parlants de l'aragonès.

Amb una situació política en la que cada soci de govern manté una postura diferent sobre aquest tema, al qual cal afegir l'oposició frontal del PP ha admetre cap tipus de cooficialitat mentre que els minoritaris Chunta Aragonesista (CHA) i Izquierda Unida (IU) són proclius a dotar l'aragonès i el català d'estatus oficial a les seves zones respectives, als parlants de l'aragonès encara els queda esperar a que es resolgui la qüestió: "Esperem la llei amb els braços oberts", assegura Dabi Anquela, membre de l'associació de neoparlants Nogará, però "no acceptarem una llei de mínims que no reconegui la cooficialitat". Avui: L'aragonès, promeses ajornades