lo carrer del riu

lo carrer del riu

14 de juny, 2011

El CSN avalua els incidents d'Ascó per determinar possibles sancions

Lo CSN és dels seus. A veure com ho disfressa !!! El CSN està avaluant els últims incidents registrats a la central nuclear d'Ascó (Ribera d'Ebre), on es van trobar burilles i restes de tabac a zones de seguretat, per determinar si és procedent una sanció.

La directora tècnica de Seguretat Nuclear del CSN, Isabel Mellado, ha assenyalat que s'ha activat el procés “automàtic” d'avaluació de les incidències detectades durant la inspecció rutinària del primer trimestre de l'any.

La identificació de les irregularitats, donades a conèixer pel CSN, són la prova que no hi ha tolerància davant les pràctiques deficitàries a les nuclears i que el model de vigilància “funciona”, ha assenyalat.

Durant la presentació avui del nou pla estratègic 2011-2016 del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), Mellado ha insistit en l'eficàcia del protocol de seguretat nuclear i protecció radiològica vigent a Ascó.

“Molts dels incidents vénen d'aflorar situacions deficitàries anteriors. La detecció és una mostra que no es toleren pràctiques deficients” en el pla de vigilància d'Ascó, on el passat 31 de març, durant una inspecció trimestral, es van detectar burilles als edificis de combustible i control.

L'acta del CSN que recull les inspeccions efectuades entre gener i març a Ascó I registra a més nombroses anomalies a les instal·lacions de la central nuclear, com una fuita d'oli, restes d'escombraries mal col·locades i una porta que no tancava en bones condicions.

La revisió de la normativa antiincendis, duta a terme entre el 7 i el 28 de març, va destacar “l'estat envellit” de les juntes de goma de totes les portes.

A Ascó II, la revisió realitzada entre el 20 de febrer i el 14 de març passats va detectar bastides sense ancoratges o fora de servei i una sèrie de deficiències inexplicables, com la troballa de cargols i brides a llocs inapropiats, recipients de plàstics no homologats, draps abandonats o evidències d'haver fumat, begut i mastegat xiclet al perímetre.

Aquesta mateixa acta d'inspecció, publicada pel CSN a la seva pàgina web, assegura que la majoria d'aquestes anomalies ja han estat solucionades pel titular de la planta.

Un portaveu de l'Associació Nuclear Ascó Vandellòs (ANAV), propietària dels dos grups de la central nuclear d'Ascó, ha declarat que l'empresa “no fa valoracions de les actes del CSN”.

L'opinió de ANAV està expressada, no obstant això, a l'informe de resposta de l'acta d'inspecció, enviada pel titular de la central al CSN el passat 30 de maig.

A l'escrit, el titular d'Ascó assegura “estar conforme” amb el contingut de l'acta, però assenyala que “les petites deficiències informades es gestionen d'acord amb la inspecció resident, de manera que periòdicament la Coordinadora del Programa informa a la inspecció resident de l'estat i previsions sobre la resolució d'aquest tipus de deficiències”.

La central d'Ascó s'enfronta a la renovació del servei i actualment se sotmet a l'escrutini de les direccions tècniques del CSN que tindran fins al 2 de setembre, com a termini màxim, per donar a conèixer la seva valoració.

El vicepresident del Consell de l'organisme regulador, Luis Gamiz, present també en la roda de premsa, ha insistit en el caràcter “coregulador” del CSN, que no decideix sobre sancions ni prolongació del servei, sinó que recomana.

El Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç va imposar ja al maig del 2009 sancions per 15,5 milions d'euros a la central nuclear d'Ascó I per quatre infraccions relacionades amb l'alliberament de partícules radioactives a l'abril de 2008.

Aquesta multa va ser la més alta imposada fins ara a una central nuclear espanyola, per damunt dels 1,6 milions d'euros que va pagar Vandellòs II, el 2006.