lo carrer del riu

lo carrer del riu

23 de novembre, 2009

Tret de sortida a les Consultes sobre la Independència

Ja no hi ha marxa enrere. Aquest dissabte ha esclatat el tret de sortida a les Consultes sobre la Independència que es celebraran el 13 de desembre, amb l'inici de la recollida de vot anticipat a Sant Cugat del Vallès, el municipi amb més habitants que permetrà votar la independència. Des d'aquest dissabte la Plataforma Santcugatenca per l’Autodeterminació ja recull el vot anticipat de tots aquells ciutadans que no podran votar el dia de la consulta, de manera que les urnes que decidiran la independència simbòlica del país ja han començat a omplir-se. L'acte de presentació d'aquestes votacions anticipades a Sant Cugat, que tindrà lloc aquesta tarda, servirà per donar a conèixer els més de 160 municipis que, de moment, ja han anunciat que consultaran a la població. Avui: Arrenca el gran referèndum

VilaWeb: El vot anticipat a les consultes activa el referèndum del 13-D

Sant Jaume de Frontanyà, primer poble a celebrar una consulta sobiranista després d'Arenys de Munt

El poble més petit de Catalunya, Sant Jaume de Frontanyà, al Berguedà, celebrarà una consulta per la independència el dia 12 de desembre, i obrirà així el torn de consultes després de la que es va celebrar a Arenys de Munt el 13 de setembre.

Sant Jaume, amb 31 habitants, serà el predecessor dels 160 municipis que està previst que faran el referèndum l'endemà, 13 de desembre.

Els 203.969 habitants de Sabadell tindran la seva consulta

Sabadell també decidirà. Així es va acordar divendres en la reunió constitutiva de la Plataforma Sabadell per l'Autodeterminació, que de moment agrupa representants d'una quinzena d'entitats de la cinquena ciutat catalana més poblada. En una reunió que va aplegar prop d'un centenar de sabadellencs, els impulsors de la iniciativa van anunciar que treballen per consultar la població el proper 25 d'abril amb una pregunta que interpel·larà els ciutadans sobre la llibertat de la nació catalana, i que no establirà cap vinculació posterior amb la Unió Europea. Els impulsors desconfien que la majoria del PSC de Manuel Bustos aprovi la moció de suport, però asseguren que tiraran endavant la consulta tot i un hipotètic 'no' de l'Ajuntament.

Joan Ridao alerta que una sentència adversa del TC serà una 'fàbrica de sobiranistes'

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha avisat aquest dilluns que una sentència del Tribunal Constitucional (TC) adversa a l'Estatut serà una 'fàbrica de sobiranistes' que beneficiarà el seu partit, en la mesura que 'les tesis d'ERC no faran més que anar endavant'. Els republicans han avançat que se sumaran a la resposta col·lectiva de partits i societat civil que Artur Mas demanava aquest dilluns, però, a diferència del líder de CiU, Ridao creu que la cimera per acordar la reacció s'ha de celebrar un cop es conegui la sentència. Des del PSC, Miquel Iceta ha defensat les paraules de Montilla defensant una interpretació oberta de la Constitució al TC, i ha alertat d'un creixement del 'malestar' i la 'radicalització' a Catalunya si l'alt tribunal no dóna a conèixer la sentència les properes setmanes.

El 'constitucional' català s'estrena enmig de la tempesta per la sentència que ve de Madrid

Màxima solemnitat institucional aigualida per la tensió preelectoral i per la sentència de l'Estatut, que torna a semblar imminent després de diverses filtracions periodístiques en pocs dies.

El president de la Generalitat ha aprofitat aquest dilluns el seu discurs en la cerimònia de presa de possessió dels membres del Consell de Garanties Estatutàries, hereu del Consell Consultiu, per reiterar la validesa de la norma catalana que s'està debatent al Constitucional espanyol.

De fet, les atribucions del mateix Consell de Garanties, podrien ser limitades per la resolució judicial pendent des de fa tres anys, ja que un dels punts impugnats pel PP és el que que els dictamen del nou òrgan siguin vinculants.

I mentre l'estira-i-arronsa continua al Constitucional espanyol, el Constitucional català acabat d'estrenar ja és un camp de batalla política. El líder de CiU, Artur Mas, ha acusat el PSC i el PP de voler "reproduir" amb la composició del Consell de Garanties, en què CiU és en minoria, el control que socialistes i populars exerceixen al TC de Madrid.

Dels nou membres del Consell de Garanties Estatutàries, sis són a proposta del Parlament de Catalunya (dos a proposta de CiU, dos del PSC, un d’ERC i un altre del PP) i els altres tres són proposta del govern.

Viviane Reding avisa que tallar internet per castigar la pirateria va contra les normes de la UE

La comissària europea per a la Societat de la Informació, Viviane Reding, ha avisat avui el govern espanyol que tallar internet a qui en faci ús per intercanviar arxius protegits amb copyright 'va contra la normativa comunitària' si no es fa amb un 'procediment judicial'. Tot just avui comença, al Parlament europeu, el debat per tancar la reforma de les lleis sobre les telecomunicacions, on es tracta aquesta mateixa qüestió. L'aprovació definitiva de la reforma es farà demà.

Reding ha avisat el govern espanyol perquè preveu fer una llei contra la pirateria que, segons ella, contempla tancar internet a qui faci un ús fraudulent de la xarxa. Per això ha convidat les autoritats espanyoles a 'consultar a la Unió Europea abans d'entrar en allò que ben aviat es pot convertir en un carreró sense sortida'.

La comissària, a més, ha dit que la repressió no aturaria la pirateria i podia causar l'efecte contrari. També ha recordat que el govern espanyol ha de continuar treballant per augmentar la competència a la banda ampla i per aconseguir un servei de qualitat.