lo carrer del riu

lo carrer del riu

20 de juliol, 2008

A veure qui la diu més grossa !!!

Montilla a Zapatero: "Els socialistes catalans t'estimem molt, però encara ens estimem més Catalunya" Montilla-ZP 200708 CATr El president català, José Montilla, ha clausurat l'XI congrés del PSC amb un exigent discurs davant José Luis Rodríguez Zapatero, al qual ha recordat que per al PSC per sobre de tot hi ha la defensa de Catalunya, a la qual ha demanat que "no decebi" en qüestions com el finançament. Davant dels delegats del PSC i el president del govern, al qual ha recordat que ell mateix va defensar el nou Estatut, Montilla ha admès que "no ens ha agradat la música" de la proposta del govern en finançament autonòmic, una qüestió "inajornable" de resoldre malgrat els "costos" que pugui generar al PSOE a la resta de l'Estat pels "prejudicis" que hi ha respecte als catalans. "Els socialistes catalans t'estimem molt, però encara ens estimem més Catalunya i els seus ciutadans, els estimem apassionadament, tenim obligació primer amb ells, tenim obligació primer amb els seus ciutadans, els seus problemes, les seves expectatives, la seva justes demandes, la seva cultura, a la seva llengua i el seu Estatut, que defensarem amb totes les nostres forces", ha emfatitzat Montilla dirigint-se a Zapatero.

El Centre Picasso d'Horta prepara dues exposicions d'originals i de fotografies de l'artista

El Centre Picasso d'Horta de Sant Joan ja està preparant els actes de commemoració del que es considera un dels esdeveniments que més han marcat la història d'aquest municipi de la Terra Alta: la segona estada del pintor malagueny, Pablo Picasso, a la localitat. Molts estudiosos consideren aquesta segona estada, de final de juny a final de setembre del 1909, com la gènesi del cubisme.

De fet, tot i que les Senyoretes d'Avinyó són del 1907, l'evolució de Picasso cap al cubisme més geomètric es va forjar a Horta l'estiu del 1909, quan el pintor va crear una cinquantena de quadres d'aquest estil innovador i trencador en el moment inspirats en els paisatges de la Terra Alta. Per això els organitzadors volen que el centenari de la segona estada tinga un abast nacional.

VilaWeb/ElPunt: Horta de Sant Joan prepara la celebració del centenari de la segona estada de Picasso

La construcció d'un parc eòlic amenaça un escenari clau de la batalla de l'Ebre

Veïns i diversos col·lectius de la Terra Alta han denunciat que un projecte per construir dotze centrals eòliques amenaça un escenari clau de la Batalla de l'Ebre. La zona al mig de la muntanya és una ossera al descobert, amb molt material bèlic a la superfície, a l'abast de tothom que s'hi pugui atansar. Les persones que s'han mobilitzat contra el projecte demanen que a banda d'aturar la construcció del parc eòlic es prenguin mesures per restituir la dignitat dels soldats que van morir en batalla i per preservar un dels camps de batalla més sagnants, més encara quan hi ha nombroses restes òssies dels soldats morts en batalla escampades per la serra de la Fatarella al descobert o amuntegades en un ossari. Un grup de veïns i col·lectius de la Terra Alta han denunciat que el projecte d'un parc eòlic podria fer malbé un dels escenaris de la batalla de l'Ebre. Els veïns que s'oposen al projecte han donat a conèixer que a la Fatarella encara hi ha restes dels soldats que van morir, osseres al descobert i molt material bèl·lic i han demanat que es conservi la zona com a patrimoni històric. Aquesta demanda arriba abans que el 25 de juliol comencin els actes de commemoració dels 70 anys de la batalla de l'Ebre, la més sagnant de la Guerra Civil.

El portaveu en defensa de la Terra Alta, Jordi Lluch, ha explicat que els veïns i col·lectius en contra el projecte ja van dur a terme el 2003 una iniciativa per recollir tot aquest material i es va contruir una ossera. No obstant, cinc anys després l'ossera segueix al descobert. Els ciutadans es queixen de la manca d'actuació des de la delegació del govern de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l'Ebre i el COMEBE (Consorci per a la Museïtzació dels Espais de la Batalla de l'Ebre) i demanen que es doni alguna sortida a les seves demandes. A les muntanyes es poden trobar moltes restes òssies, molt material bèl·lic i búnquers que, segons Josep Maria Font, formarien part de la línia defensiva que va construir l'exèrcit republicà als plans de Flix de la Fatarella, al cap de la costa d'Ascó. En aquest punt, durant tres dies es va fer front a l'exèrcit franquista i es va permetre a la resta de l'exèrcit republicà i a la població civil fugir pel pont que es va construir a Flix. Per això, es creu que les restes humanes que hi ha escampades per la serra de la Fatarella són sobretot de soldats republicans caiguts per protegir la retirada de la població i dels altres companys. Es calcula que quan l'exèrcit franquista va trencar la línia per tres punts van acabar morint 1.000 soldats.

Alego: SOS HORTA

La selecció catalana perd la Copa Amèrica d'Hoquei a Buenos Aires

L'Argentina guanya per 4-3, amb un gol d'or a la pròrroga CAT Hoquei 200708 CATr La selecció catalana ha perdut avui a la matinada la Copa Amèrica d'Hoquei contra la selecció argentina a Buenos Aires. El partit repetia la final de l'any passat a Recife (Brasil), guanyada també per l'Argentina. Tots dos equips s'han succeït en el marcador, i quan faltaven nou segons per a la fi del partit, l'Argentina ha empatat a tres. A la segona part de la pròrroga, un gol murri de Pablo Martín ha significat el desempat (4-3) i el títol per a la selecció argentina. La Federacíó Catalana de Patinatge forma part de manera oficial de la Confederació Americana de Patinatge, i participa en la Copa Amèrica des de l'any passat.