lo carrer del riu

lo carrer del riu

22 d’agost, 2009

Maragall crida a la manifestació preventiva

Diguem-ho clar i cat: els únics que donen la talla, Maragall, Carod i López Tena. Els altres, uns cagats de por!!*!! Finalment, una figura rellevant dóna suport a la proposta de manifestació preventiva contra el Tribunal Constitucional. L'aposta de Carod-Rovira ha rebut aquest dissabte el vist-i-plau enèrgic de Pasqual Maragall.

Des de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), l'expresident de la Generalitat ha anunciat que creu que cal "fer un cop de cap, o un cop de cor". "La manifestació s'ha de fer ja, no podem esperar que retallin l'Estatut. Hem de protestar. El que no pot ser és la típica cosa del català emprenyat. A mi no m'agrada el català emprenyat, m'agrada el català que imposa el que vol o, almenys, si no ho pot imposar, que manifesta què vol i què no vol", ha argumentat en declaracions als periodistes. Pel que fa a la data, Maragall creu que "si no pot ser l'11 de setembre, que sigui el 12 o el 13. El dia 11 seria un gran dia, però si no hi ha temps d'organitzar-la, fem-la el 12 o el 13", ha proposat.

El que està clar, segons l'expresident, és que s'ha de demanar "el compliment de l'Estatut ja". "No pot ser que estiguem pendents de si ara els jutges diran que sí o que no. El TC ja sap el que vol dir, però aquest Estatut es va aprovar en referèndum", ha afegit.

L'expresident també ha aprofitat la visita a la UCE per signar el manifest a favor de la consulta popular sobre la independència de Catalunya que es farà a Arenys de Munt el 13 de setembre. Els organitzadors del referèndum simbòlic, que recullen firmes a favor de la iniciativa, li han demanat el seu suport i li han llegit el text, i l'expresident ha decidit estampar la seva signatura sota el manifest. "Molt bé", ha dit com a comentari.

Carod no se'n pot avindre de la "sobredimensió" que s'ha donat a la seva idea de manifestar-se

Carod ha apuntat amb ironia: "He de confessar que quedo meravellat de la capacitat de fabulació i d'imaginació que es produeix en els nostres dies".

Carod-Rovira, que va plantejar la manifestació mentre exercia com a president en funcions, ha subratllat que ell no va defensar celebrar aquesta manifestació exclusivament l'11 de setembre, si no que, a preguntes d'un periodista, va convenir que aquesta data podia ser molt "adequada" per a un acte d'aquest tipus. "Jo no em dedico a organitzar manifestacions ni a proposar-les", ha deixat clar el vicepresident. Carod creu que els seus comentaris s'han situat al centre de la polèmica a causa de la "certa escassetat de notícies" que hi ha a l'agost, i ha lamentat que es sobredimensionin "notícies molt forçades que en condicions normals o no serien notícia o ho serien amb una intensitat molt menor". "Feia temps que no sortíem als diaris dia sí, dia també. Ni a 'lo carrer del riu' sortia tant. I mira que em tenen passió! M'està agafant la síndrome de que, quan obro la boca, s'apuja el pa", se li ha sentit a dir.

"A vegades treballar sobre rumorologia és banalitzar una mica la informació", ha dit Carod, que ha lamentat com alguns mitjans especulen des de fa dos anys sobre el contingut de la sentència de l'Alt Tribunal i sobre quan es donarà a conèixer.

López Tena: “la sentència del TC ens reduirà a una província més d’Espanya”

L'exvocal del Consell General del Poder Judicial Alfons López Tena ha vaticinat avui, des de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), que la sentència del Tribunal Constitucional (TC) marcarà el final de la via autonomista a l’Estat espanyol: “Suposarà l’acabament, no ja de l’Estatut de Catalunya, sinó de la validesa dels estatuts i de l’existència de Catalunya. Els magistrats al servei del PP i el PSOE ens reduiran a una província més, un òrgan descentralitzat de l’Estat on l’Estatut estarà per sota de qualsevol normativa espanyola”.

Pel jurista, pròxim a CiU, des del moment en què el TC posi fi a la via autonomista, “el poble català ha de convocar una manifestació per constatar la cloenda definitiva de l’autogovern. Aleshores el poble haurà de decidir si es resigna a ser una província o inicia el camí de la independència”. Respecte a una hipotètica manifestació preventiva, López Tena en descarta totalment l’eficàcia, ja que “el TC està a les ordres del PP i el PSOE, i qualsevol acte previ no produirà en els magistrats la més mínima recança”.

Joan Ridao: "Governarem amb qui estigui disposat a demanar el concert econòmic en cinc anys"

Tampoc pactaran amb qui voti diferent a Catalunya i a Madrid Després de mesos de negociacions i passat gairebé un mes i mig de l'acord de finançament, des d'ERC ja es treballa perquè el concert econòmic centri l'agenda política catalana i esdevingui la fita a assolir quan acabi la vigència del model actual, d'aquí a cinc anys. El secretari general d'ERC, Joan Ridao, remarca que un concert econòmic com el del País Basc serà 'una de les condicions' que el partit posarà al damunt de la taula per tal de decidir qui governa Catalunya després de les eleccions al Parlament de l'any vinent. Ridao apunta com una altra condició 'exigir la reciprocitat dels partits catalans en l'actuació de la política catalana i a l'espanyola', en una clara referència a la 'dependència del PSC al PSOE'.

L'alcalde d'Horta gira full però manté la crítica als comandaments dels bombers

Un més després de la tragèdia, ja amb les flames apagades i el paisatge dels Ports cobert de cendra, l'alcalde d'Horta de Sant Joan, Àngel Ferràs, diu que el poble vol girar full i mirar cap al futur. Horta de Sant Joan vol continuar amb la «bona feina» que s'estava fent abans de l'incendi, una «taca grossa» en la història recent del municipi que no hauria d'estroncar els projectes del poble. Amb tot, Ferràs va assegurar ahir que no pensa retractar-se de les seues crítiques als caps dels bombers. L'alcalde va tornar a defensar els bombers –«només ells saben l'angoixa que vam passar»–, però va mantenir la crítica als comandaments per la gestió de l'incendi, quan el 21 de juliol el foc va revifar i va engolir els bombers del grup de reforç en actuacions forestals (GRAF).

Tractorada a Vilafranca del Penedès

Unió de Pagesos s'ha manifestat aquest matí Vilafranca del Penedès amb un centenar de tractors i més de mil persones. Demanen mesures immediates per combatre la situació de crisi en la que està immers el sector vitivinícola degut a l'excedent de la campanya anterior i per reclamar, una vegada més, preus justos pels productors. La protesta engloba els pagesos i els venedors del vi perquè són ells qui porten la seva producció a les cooperatives. El sindicat demana a l'administració una 'destil·lació de crisi' que consisteix en fer desaparèixer l'excedent que no té mercat a un preu més baix. En aquest sentit, critica l'actitud del ministeri de Medi Ambient i Medi Rural perquè fa unes setmanes va deixar passar una oportunitat de destinar fons de la Unió Europea a la destil·lació, necessària segons ells, per fer front a la crisi provocada pels excedents del vi. També demanen que l'Administració doni suport a la comercialització de productes per tal que els pagesos rebin un preu raonable i que s'adoptin mesures concretes i urgents sobre les vinyes. Exigeixen també un major control de la producció de vi i raïm que ve de fora per evitar que l'excedent existent augmenti.