lo carrer del riu

lo carrer del riu

11 de setembre, 2007

Els expresidents encoratgen Catalunya a dir: Prou !!!

Jordi Pujol i Pasqual Maragall, expresidents de la Generalitat, han rebut aquesta tarda al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat la Medalla d'Or de la Generalitat. MARAGALL: ... d'aquesta Europa diversa, Catalunya hi serà una nació. Espero que algun dia reconeguda, no solsament en el preàmbul del seu Estatut, sinó en la Constitució del seu Estat. Tot arribarà! Convé que la rauxa, ni que sigui la rauxa calculada, s'imposi a la parsimònia sistemàtica. Crec que estem en un d'aquests moments. És arribat el moment de dir clarament a la península que, en aquesta península, hi ha quasi la meitat de les nacions sense estat d'Europa ...

PUJOL: ...Catalunya no és fruit de cap constitució, ni de cap pacte polític, ni de cap programa electoral. Ve de molt més lluny i de molt més fondo. Ni és cap abstracció. Per tant, no és Catalunya que s'ha d'adaptar a una constitució sinó la constitució, la que sigui, que s'ha d'adaptar a Catalunya i l'ha de respectar ...

Carod creu que "mai" com ara s'ha vist "amb tanta claredat" que Catalunya "necessita un estat propi"

Durant l'ofrena floral d'ERC al monument de Rafael de Casanovas.

Carod-Rovira ha remarcat que aquest dimarts és 'un dia de memòria històrica' i que van a l'ofrena 'per fer un homenatge a les persones que van defensar fa 300 anys el dret i la llibertat de Catalunya a organitzar-se políticament d'acord amb els criteris de l'època'. En aquest sentit, ha recordat que el 2014, la data que ell mateix va proposar per celebrar un referèndum, farà 300 anys dels fets de l'Onze de Setembre. Carod ha reiterat la seva proposta sobiranista.

Per Carod, 'mai com la data d'avui, el 2007, s'havia vist amb tanta claredat que Catalunya com a nació i el poble català com a societat diferenciada, necessita tenir un estat propi'. El líder d'ERC creu que Catalunya ha de 'recuperar' allò que 'va perdre l'11 de setembre del 1714'. Carod ha dit que 'un estat serveix' per 'assegurar el nivell adequat de qualitat de vida, de modernització econòmica i d'igualtat d'oportunitats', d'una banda, i per 'garantir l'expressió lingüística, cultural i nacional'. El líder d'ERC creu que l'estat espanyol 'ni assegura ni garanteix cap de les dues coses'.

Davant d'això, el també vicepresident del Govern ha afegit que 'el millor que li pot passar a Catalunya és que continuï el procés, iniciat els darrers temps, de sobiranització progressiva del catalanisme' fins aconseguir que 'la majoria de les forces polítiques catalanes optin per una Catalunya sobirana' i que 'el poble català pugui expressar amb llibertat el seu futur'.

ICV força un ple per reclamar la retirada del nou pla urbà de Tivissa

El grup d'ICV-EPM de Tivissa ha forçat la celebració d'un ple extraordinari per sotmetre a votació la retirada i anul·lació de l'avantprojecte del nou pla d'ordenació urbana municipal (POUM). Els ecosocialistes critiquen la falta de participació ciutadana en el procés i el model de desenvolupament del pla, que preveu un camp de golf amb una urbanització de luxe en una zona de 200 hectàrees. De fet, ICV confia en la unió de tota l'oposició per aturar el POUM, ja que CiU està governant en minoria.

Els altres grups de l'oposició, ERC i els independents de la Serra d'Almos, ja tenen la moció que els ecosocialistes han presentat per deixar sense efecte el procés d'aprovació del nou POUM de Tivissa. Així ho va confirmar ahir la regidora Alba Benedicto, que va afegir-hi que també han fet arribar el document a les entitats del municipi i a la Plataforma per a la Protecció de l'Entorn Natural de Tivissa. De fet, la plataforma també s'havia manifestat contrària al POUM, per la falta de participació ciutadana al projecte i pel projecte del camp de golf amb un complex hoteler i 570 habitatges de luxe. «Nosaltres no ens oposem al creixement urbà, sinó que demanem un desenvolupament sostenible i que les coses es facin bé des del principi», va concloure Benedicto.

D'altra banda, la regidora d'ICV-EPM va desvincular la presentació de la moció amb una possible maniobra dels grups de l'oposició per forçar un canvi d'alcalde. «Només busquem la retirada del POUM», va dir per evitar que la iniciativa puga interpretar-se com l'embrió d'una moció de censura. En la mateixa línia va manifestar-se el portaveu d'ERC, Jaume Pallisé, que va recordar que els grups de l'oposició no van posar-se d'acord després de les eleccions, per formar govern i apartar Jordi Jardí de l'alcaldia. En qualsevol cas, Pallisé va confirmar que ERC votarà a favor de la moció d'ICV-EPM en el ple extraordinari que hauria de convocar-se per divendres o per dilluns de la setmana que ve. Sobretot, perquè els republicans van presentar fa un mes una altra moció en la mateixa línia, però que no es va traduir en la convocatòria d'un ple extraordinari ja que el grup d'ERC té un únic regidor. Així, Pallisé també va reclamar la retirada del POUM i que es torni a començar el procés de redacció, «amb un nou pla de participació ciutadana i amb la veu de totes les forces polítiques», ja que el govern de CiU ja no té la majoria absoluta. La retirada del nou POUM de Tivissa dependrà del vot de la regidora de l'Agrupació d'Independents de la Serra d'Almos (Aisa-FIC), Lurdes Pena. En cas d'abstenir-se, el vot de qualitat de l'alcalde, Jordi Jardí, decidiria l'empat que es produiria entre els quatre regidors de CiU, d'una banda, i els tres regidors d'ICV i l'únic regidor d'ERC, de l'altra. Pena va explicar ahir que els independents encara no saben què votaran en el ple, i que ho decidiran en una assemblea que faran dimecres a la nit. En aquest sentit, tant ICV com ERC confien que els independents de la Serra d'Almos siguin coherents amb allò que van defensar abans de les eleccions municipals, quan també s'haurien oposat al POUM de Tivissa. El nou planejament preveu diferents creixements urbanístics, tot i que el projecte estel·lar i també més polèmic és la construcció d'un camp de golf i un complex turístic amb 570 cases de luxe.

GUSTAU MORENO. El Punt-VilaWeb. Tivissa

-Asperem an candeletes los vidios dels propés plens.

Joan Maragall. Oda a Espanya.

Escolta, Espanya, -la veu d´un fill
que et parla en llengua - no castellana;
parlo en la llengua - que m'ha donat
la terra aspra:
en´questa llengua - pocs t'han parlat;
en l'altra massa.

T'han parlat massa - dels saguntins
i dels que per la patria moren:
les teves glòries - i els teus records,
records i glòries - només de morts:
has viscut trista.
Jo vui parlar-te - molt altrament.
Per què vessar la sang inútil?
Dins de les venes - vida és la sang.
vida pels d'ara - i pels que vindran:
vessada és morta.

Massa pensaves - en ton honor
i massa poc en el teu viure:
tragica duies - a morts els fills,
te satisfeies - d'honres mortals,
i eren tes festes - els funerals,
oh trista Espanya!

Jo he vist els barcos - marxar replens
dels fills que duies - a que morissin:
somrients marxaven - cap a l'atzar;
i tu cantaves - vora del mar
com una folla.
On són els barcos? - On són els fills?
Pregunta-ho al Ponent i a l'ona brava:
tot ho perderes. -no tens ningú.
Espanya, Espanya. - retorna en tu,
arrenca el plor de mare!

Salva't, oh!,salva't - de tant de mal;
que el plô et torni feconda, alegre i viva;
pensa en la vida que tens entorn:
aixeca el front,
somriu als set colors que hi ha en els núvols.

On ets, Espanya? - no et veig enlloc.
No sents la meva veu atronadora?
No entens aquesta llengua-que et parla entre perills?
Has desaprès d´entendre an els teus fills?
Adéu. Espanya!.

Alfred Bosch: Espanya (nació moderna). Sigues digne

Una part dels teus fills t’han avorrit. D’un temps ençà, no paren d’incriminar-te. Et culpen d’espatllar trens, de sabotejar aeroports, de tallar el corrent elèctric, de negligir carreteres, d’esclafar llengües antigues, de lligar cadenes, de robar i estafar i mentir. Cap nació moderna aguanta un embat semblant, cap nació que presumeixi de demòcrata i lliure. Què et passa, Espanya? O bé t’han anestesiat, i dorms el son dels imperis caducs, o bé vas dura d’orella. ¿Realment et veus a tu mateixa com un ogre, encara avui capaç d’apallissar pobles fins a estabornir-los? ¿Com pot ser que no reivindiquis aquell honor castís tan teu, que no reaccionis i moguis fitxa? ¿És la culpa allò que et rosega per dins, que t’obliga a emmudir i continuar com si res no hagués passat? Qualsevol país decent s’hauria alçat i hauria proclamat molt bé, si no us plau aquest matrimoni, anem a buscar el divorci. Quan la parella es torna un corcó, quan no para de rondinar, amb raó o sense raó, cal pensar a anar plegant. Però tu no preveus la separació, tu perseveres en una unió forçada, plena de bronques i desencontres. ¿Que potser no aprecies la llibertat, Pell de Brau? ¿Que no vols deslliurar-te, com voldria un ésser normal i corrent, d’aquesta barrina incessant? Mira l’Anglaterra, tu; qui no m’estimi, diu, té la porta oberta. Sigues una nació valenta, Espanya. Treu el farol, encara que sigui. Aposta fort. Convida els malcontents a marxar. Recupera la dignitat.

11 de setembre: tot recordant Xirinacs

El fossar de les moreres

Al fossar de les moreres
no s'hi enterra cap traïdor;
fins perdent nostres banderes
serà l'urna de l'honor.

Poema de Frederic Soler, on relata romanticament la caiguda de Barcelona en mans dels Espanyols el 1.714.

Xirinacs: de l'amnistia a la independència

La Generalitat Valenciana vol tancar els repetidors de TV3 en 20 dies

L'ACPV prepara una resposta "jurídica i social" a l'amenaça de tancament. La secretaria autonòmica de Comunicació de la Generalitat ha desestimat el recurs interposat per Acció Cultural del País Valencià (ACPV) contra la resolució que ordenava el cessament de les emissions de TVC al País Valencià, i ha fixat un termini de vint dies perquè aquesta es faci efectiva.

El passat 27 d'abril centenars de manifestants van impedir la clausura del repetidor de la Carrasqueta.

Enguany es compleixen 300 anys de la Batalla d'Almansa (25 d'abril del 1707). El PP, tot mirant cap a les eleccions generals de l'any que ve, vol celebrar amb aquest acte anticatalà la derrota dels territoris partidaris dels Austries.