lo carrer del riu

lo carrer del riu

22 d’agost, 2008

Carod espera que si el PSC vota a favor dels pressupostos sigui perquè hi ha un finançament "just" per a Catalunya

Carod-Rovira 220808 CATr El vicepresident del govern i president en funcions de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, espera que si el PSC vota a favor dels pressupostos generals de l'Estat (PGE) sigui perquè incorporen un finançament "just" per a Catalunya.

Carod ha respost així al ministre de Treball, Celestino Corbacho, que va assegurar que els 25 diputats del PSC donaran suport als PGE i que no es plantegen crear cap crisi ni al govern ni al PSOE pel debat del finançament autonòmic.

En declaracions a Catalunya Ràdio, ha recordat que el secretari general adjunt del grup socialista al Congrés, Daniel Fernández (PSC), ha puntualitzat les afirmacions fetes per Corbacho assegurant que "els diputats socialistes catalans votaran que sí als Pressupostos si hi ha un bon sistema de finançament". "Vull creure que serà així", ha indicat Carod.

Carod ha evitat entrar en crítiques a ICV pel seu acord amb el PSOE per retirar la compareixença del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i ha demanat no barallar-se per aquests assumptes "que no són el tema central". "Si cadascú va per la seva banda a Madrid, ens tornaran a prendre el pèl", ha advertit. "Mentre ens enfrontem els uns contra els altres, a Madrid segur que s'estan fregant les mans de satisfacció", ha dit el vicepresident del govern.

Carod-Rovira, ha insistit en la unitat dels partits catalans a l'hora d'exigir un bon acord de finançament. En aquest sentit, ha fet una crida també a la unitat de la societat catalana, en referència a les organitzacions més significatives, com les sindicals, culturals o universitats, entre d'altres.

Carod ha reconegut que "li hagués agradat", com a vicepresident, "rebre una trucada" per part d'ICV per informar-lo sobre la reunió entre Joan Saura i María Teresa Fernández de la Vega i el pacte al qual van arribar sobre la compareixença de Pedro Solbes en comptes de la de Zapatero a canvi d'arribar a l'acord de finançament en tres mesos.

El govern encara preveu un transvasament del Segre

Gabriel Borràs, director de planificació per a l'ús sostenible de l'aigua de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA); Susana Abella, representant de la Plataforma en Defensa de l'Ebre; Lluís Sala, de la Plataforma del Ter i Joan Armengol, professor de la Universitat de Barcelona, han escenificat aquest dijous a la tarda a la Universitat Catalana d'Estiu l'enfrontament i el 'debat visceral' –en paraules de Borràs- que susciten els diversos interessos en la lluita per l'aigua. El representant de l'ACA ha reconegut que el Ter ha estat, fins ara, el 'gran sacrificat' i ha repetit que la connexió del Segre amb la conca del Llobregat 'trauria pressió' sobre aquest riu.

Gabriel Borràs s'ha expressat en termes molt contundents quan ha alertat que la passada crisi de la sequera ha estat tan sols un avís, però com passava en el 'conte del llop', al final 'el llop vindrà de debò'. Borràs ha explicat que 'evidentment' una de les solucions es troba en les dessalinitzacions de l'aigua de mar, tot i que sovint s'oblida que dur a terme aquesta alternativa per aconseguir aigua potable provocarà augmentar en un 0'6% les tones de diòxid de Carboni que des de Catalunya s'envien a l'atmosfera.

Borràs ha afirmat que 'per ara' el més 'urgent' és adequar les polítiques agrícoles i urbanístiques a la nova política de l'aigua. Això, en certa mesura, permetria deixar enrere una antiga política 'massa depredadora' que ha acabat amb la 'mort biològica' de la major part de rius catalans.

Susana Abella ha acusat els que simplifiquen la problemàtica de l'Ebre i que afirmen que 'abans' que se la quedin 'els valencians o els aragonesos' és preferible que se la quedin 'els catalans' se centren en un debat massa 'primari' que no atén a les qüestions reals que estan sobre la taula. Lluís Sala, per la seva banda, ha lamentat que aquells que es neguen al transvasament de l'Ebre i del Segre ho facin posant l'exemple de la sobreexplotació del Ter i, a sobre, hi afegeixin que pel Ter 'ja és massa tard'. El representant de la Plataforma del Ter, ha defensat que encara 'no és massa tard' pel riu gironí i ha reivindicat la reutilització de l'aigua com una de les possibles solucions, malgrat les diferents 'dificultats' que també implica.

VilaWeb/ElPunt: L'ACA manté que la interconnexió del Segre amb el Llobregat traurà pressió sobre el cabal del Ter

ERC no descarta sortir del Govern si el PSC vota uns mals pressupostos

El portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, ha assegurat a Prada que “si no es desplega l’Estatut i obtenim un bon model de finançament, se’m fa difícil pensar que ERC pugui legitimar una segona trampa”, en referència a la possibilitat que el PSC votés uns pressupostos de l’Estat que no s’ajustin a les necessitats del país. Segons Tardà, l’independentisme no ho legitimaria una situació com aquesta, i ha admès que “la no legitimació hauria de tenir una traducció política, que caldria analitzar-la profundament dins del partit”.

El portaveu d’ERC a Madrid no ha volgut posar com a única opció la sortida del Govern en cas que, com va advertir el ministre de Treball, Celestino Corbacho, el PSC acabi sotmetent-se a la voluntat del PSOE, però ha admès que “es podria donar el cas”, tot i que “també podria donar-se el cas que el govern de Catalunya no tingués prou majoria i el president de la Generalitat optés per convocar eleccions anticipades”. Tardà també ha dit que podria ser que ERC continués a l’executiu, prèvia consulta a les seves bases. “Aquestes variables existeixen, ERC està en la variable que el Govern negocia amb el govern espanyol, que té una majoria només relativa que necessita d’altres forces polítiques per aprovar els pressupostos. Per tant, som a les beceroles del que pot arribar a passar”.

Respecte a la posició d’ERC sobre el pacte de Joan Saura, Tardà no ha volgut pronunciar-se, a l’espera de la reunió que ha convocat Joan Puigcercós per divendres que ve amb els membres de l’executiva, consellers i grups parlamentaris al Parlament i a Madrid. Amb tot, ha apuntat que “el cert trencament de la unitat és més aparent que real, i mentre no hi hagi una posició col·legiada del govern, que és la que realment val, qualsevol altra declaració que sigui parcial d’un dels representants del govern, té un valor relatiu”. Joan Tardà també ha fet una crida al PSC perquè no perdi “una gran oportunitat” per consolidar el seu projecte polític: “Si el PSC no se’n surt després de vint-i-cinc anys d’estar a l’oposició, haurà demostrat que el seu projecte històric no és assumible. El PSC s’ho juga tot com a partit, perquè si no aconsegueix que l’Estatut aprovat per l’esquerra espanyola es desplegui i es compleixi, el PSC haurà fracassat en el seu projecte històric d’encaixar Catalunya amb Espanya amb un projecte federal”.

Finalment, en referència a les polèmiques declaracions de Celestino Corbacho, Tardà ha assegurat que “Montilla no ha de sortir a desautoritzar-lo perquè ell ara està al servei de la Generalitat i no del partit”, i ha destacat que aquestes declaracions poden ser fruit de “l’enfrontament soterrat entre Corbacho i Montilla”. A parer de Tardà, “sembla que el ministre de Treball hagi fet una mala passada a un sector del PSC avui dia hegemònic que representa Montilla”.

La Plataforma pel Dret de Decidir anirà a la manifestació de l’11 de setembre de Sobirania i Progrés

La presidenta de la Plataforma pel Dret de Decidir, Elisenda Romeu, ha anunciat a la UCE que el sector que encapçala dins la plataforma, ara dividida per un conflicte legal, assistirà a la manifestació que ha convocat per la Diada Sobirania i Progrés, una entitat integrada en la PDD, sota el lema Volem un estat propi.

Amb tot, Romeu ha explicat que el seu sector hauria preferit que la manifestació fos un altre dia, ja que “l’11 de setembre moltes entitats tenen compromisos locals, no és el millor dia per aconseguir una manifestació multitudinària”. El punt de sortida serà la Plaça d’Urquinaona, a les 17h. Ara caldrà veure si l’altre sector de la PDD, el dit oficial encapçalat per Mònica Sabata, se suma a la crida de Sobirania i Progrés. Els anomenats “crítics” de la PDD han fet una crida als ciutadans ha “omplir els balcons de senyeres”, i han demanat a totes les entitats del país que convoquin actes durant la Diada que els ho facin saber per penjar-los al web de la PDD. Pel que fa a l’actualitat política, Elisenda Romeu ha assegurat que “l'etapa autonomista s'ha acabat”, i ha emplaçat els catalans a “treballar tots junts cap a l'autodeterminació”.

En referència a l’enfrontament intern de la PDD, Elisenda Romeu ha declarat que “està oberta la via dels tribunals, però preferim arribar a un acord”. El conflicte té el seu origen el juny passat, quan la nova junta que va ser escollida emetia un comunicat en què no reconeixia la validesa d’una assemblea celebrada pel sector crític.

Puigcercós convoca els seus consellers després de l'afer Saura per revisar l'estratègia

La perplexitat que han generat al carrer Calàbria l’autogol de Joan Saura i el silenci de José Montilla –que estava assabentat i avalava els moviments del president d’ICV, segons els ecosocialistes– força Esquerra a moure fitxa, si més no a fixar una posició de cara a les pròximes setmanes més enllà de les declaracions crítiques amb el dirigent ecosocialista. El pacte d’ICV amb el govern de l’Estat, que s’ha interpretat com una cessió i un trencament de la unitat catalana, ha irritat els republicans –que no n’estaven assabentats– i obliga el president del partit a redefinir l’estratègia tres dies després d’amenaçar el PSC de José Montilla de forçar eleccions anticipades si el principal partit del govern no manté la fermesa. Per tot plegat, Joan Puigcercós ha convocat els membres d’ERC al govern, els diputats i els vicesecretaris a finals de la setmana que ve.

A Puigcercós no li ha agradat gens el moviment de Saura, que al seu parer resta força a la part catalana a l’hora de negociar amb l’Estat, però tampoc aprova la reacció que ha tingut el màxim responsable del seu partit al govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, a qui ha disputat recentment la presidència de la formació i amb qui, si no hi ha canvis, s’enfrontarà quan toqui decidir qui és el pròxim candidat dels independentistes a la presidència de la Generalitat.

President en funcions durant la cimera Saura-De la Vega a Vilanova, el número dos de l’executiu no s’ha estat d’expressar públicament el seu malestar amb els ecosocialistes, però no ha anat tan enllà com pretenia la cúpula, que s’hauria estimat més que Carod fes una desautorització explícita de Saura aprofitant que era la màxima institució del país. Una de les raons d’aquesta mena de crida a capítol és també, per tant, que alguns consellers s’expliquin. Prèviament hi haurà el consell de govern, que dimarts es reuneix per primera vegada després de les vacances, i on eludir la qüestió sembla impossible.

ICV admet que 'potser va ser un error' no informar ERC sobre l'acord amb el PSOE

Jordi Guillot 220808 CATr El dirigent d'ICV, Jordi Guillot, admet que 'potser va ser un error' no informar ERC sobre el pacte entre Joan Saura i la vice-presidenta espanyola, María Teresa Fernández de la Vega. Un pacte que passa per donar a Madrid tres mesos per tenir un acord sobre finançament i substituir la compareixença de Zapatero per la del ministre d'Economia.

Després de reconèixer que potser ICV hauria d'haver informat ERC sobre el pacte, Jordi Guillot ha negat haver trencat la unitat d'acció dels partits catalans i ha insistit en que 'el gran objectiu és aconseguir un bon pacte i un bon model de finançament abans de la votació dels pressupostos' generals de l'estat espanyol. Tot i això, el pacte va generar discordances entre els partits cartalans.