lo carrer del riu

lo carrer del riu

22 de juliol, 2010

El tribunal de l'Haia reconeix la independència de Kosovo

La sentència dictamina que la seva secessió no “viola la legalitat internacional”. És la primera vegada que un tribunal decideix sobre la independència d'un país. Tant de bo no sigui l'última!!*!! El Tribunal Internacional de Justícia de l'Haia ha dictaminat que la independència de Kosovo, promulgada unilateralment pel govern provisional kosovar al febrer de 2008, “no viola la legalitat internacional”. La seva secessió és la“manifestació del seu dret a l'autodeterminació”.

Encara que la decisió del tribunal no és vinculant, la seva opinió tindrà una gran repercussió jurídica i política, ja que és la primera vegada que un tribunal decideix sobre un cas de secessió i crearà un precedent per a altres regions i nacions sense estat en situacions polítiques similars.

El 8 d'octubre de 2008, l'Assemblea General de Nacions Unides va sol·licitar a al tribunal de l'Haia que respongués a la pregunta: “S'ajusta al dret internacional la declaració unilateral d'independència de Kosova per les institucions de govern provisional?”. En el procés han participat una trentena de països de l'ONU, entre els quals Espanya i Sèrbia, que es van oposar al procés d'autodeterminació, i els Estats Units i el propi Kosovo, defensant l'opinió contrària.

Espanya va intervenir el passat 8 de desembre defensant a l'audiència pública la il·legalitat de la declaració unilateral de Kosovo.

Per ara, 69 països dels 192 membres de les Nacions Unides han reconegut Kosovo, entre ells Estats Units, Japó i 22 membres de la Unió Europea, però segueixen sense fer-ho altres països com Espanya, Rússia, Xina, Brasil o l'Índia.

Pristina va proclamar la independència de la província sèrbia el 17 de febrer de 2008, malgrat la rotunda oposició de Sèrbia i després de diverses rondes de negociacions infructuoses. Avui: El catalanisme polític celebra que l'Haia avali la independència de Kosova

VilaWeb: L'estat espanyol 'respecta' la sentència, però no reconeix la independència de Kosovë

Carod-Rovira: 'Les independències no s'improvisen'

Josep-Lluís Carod-Rovira ERC 220710 RAC1

'Les independències no s'improvisen'. Aquest és el titular de l'anàlisi polític que fa aquest dijous l'actual vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, al diari 'Avui' i en el qual dibuixa el que, segons ell, ha de ser el 'full de ruta' de Catalunya per ser estat propi. Un procés que 'no serà cosa de dies', -com alguns s'hi refereixen 'sense rigor ni realisme', afegeix- sinó que s'ha de dur a terme 'sense precipitació', amb 'preparació internacional' i amb Espanya. L'expresident d'ERC afegeix que caldrà també repartir amb Espanya els béns i propietats catalanes i que serà 'imprescindible' una 'mínima estructura professional de defensa nacional' del nou estat català.

Nació Digital: Carod: «Les independències no s'improvisen»

Josep-Lluís Carod-Rovira: Les independències no s'improvisen (Avui)

Puigcercós carrega contra Montilla i reclama eleccions

Ara reaccionem? Fa trenta anys que voten igual!!! Joan Puigcercós ERC 220710 RAC1

La decisió del PSC de votar contra la resolució sobre l'Estatut que va aprovar el Parlament impulsada pel mateix president José Montilla ha fracturat el tripartit. L'actitud dels diputats socialistes catalans va provocar ahir una dura càrrega del president d'ERC, Joan Puigcercós, contra Montilla, a qui va reclamar eleccions com més aviat millor després que el PSC hagi optat “per salvar Zapatero abans que el govern”.

ICV lamenta que el PSC no fos capaç d'“arrossegar” el PSOE.

Montilla reitera la confiança en Zapatero

Això és tenir fe!!! Després de la trobada a la Moncloa amb José Luis Rodríguez Zapatero, Montilla va dir que n'estava 'raonablement satisfet' perquè Zapatero havia entès que l'estat espanyol tenia un problema i que calien 'gestos polítics' de les institucions espanyoles, però no va concretar quins ni amb quin calendari. CiU i ERC van criticar durament el PSC per haver anteposat els interessos del PSOE als de Catalunya.

Després d'una reunió de dues hores i mitja, Montilla va dir que Zapatero havia estat receptiu i que havia entès que 'calia reparar el mal que ha causat el TC a Catalunya'. Montilla va concretar ben poca cosa. Va dir que esperava 'gestos polítics' aquests mesos vinents i que no s'acontentaria pas amb un parell de reformes legislatives per a recuperar l'estatut mutilat pel TC.

Que no veu que portem gairebé vuitanta anys amb la mateixa cançó?

El Cercle Català de Negocis denuncia que Catalunya Ràdio els censura

La 'crosta sociata' ja belluga els fils L'entitat sobiranista Cercle Català de Negocis (CCN) ha denunciat aquest dijous que l'emissora pública Catalunya Ràdio "impedeix l’emissió" d’unes falques de la seva associació. Segons de CCN les falques expliquen "exemples dels beneficis que assoliria Catalunya amb la independència i, en conseqüència, es declara partidària de l’Estat propi".

Des de l'associació expliquen que Catalunya Ràdio "en un primer moment ens van posar totes les facilitats i s'havia pactat la proposta per ambdues parts".Aquesta setmana l'emissora es va posar en contacte amb el CCN per rescindir la proposta "per raons que no ens han sabut explicar massa bé". En principi, Catalunya Ràdio hauria justificat la mesura pel fet que com emissora pública "no emeten continguts polítics".

El Cercle insisteix que és una resposta poc convincent perquè són "una associació privada sense connexions polítiques". En un comunicat emès aquesta mateixa tarda el Cercle Català de Negocis afirma que "condemnem aquesta actitud ja que en ple segle XXI i després de la consolidació de la democràcia acompanyada de la llibertat d’expressió, pensàvem que aquesta mancança democràtica no es podia produir". "Segons el Diccionari de la llengua catalana, de l’Enciclopèdia Catalana, Censura: acció de censurar. Examinar per emetre’n un judici i en determinats casos, suprimir passatges considerats improcedents o prohibir-ne la difusió" rebla el comunicat. Les falques s'estan emetent per RAC1 i la Cadena Ser.

L'engegada de les vegueries es queda en un canvi de nom

... i gràcies!!! Les primeres vegueries que es crearan a Catalunya amb la nova llei –les de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona– seran només un canvi de nom de les diputacions, segons es desprèn d'una esmena que ha presentat el tripartit recollint un dictamen del Consell de Garanties Estatutàries. L'esmena canvia el redactat de la disposició transitòria primera, i estableix que els consells de vegueria seran el nou nom de les diputacions. Però no les rellevaran d'entrada per crear una nova administració.

La llei que s'aprovarà dimarts vinent al ple del Parlament apuntava fins ara que els consells de vegueria “substitueixen les actuals diputacions”. Per tant, aquest relleu semblava automàtic. En canvi, l'esmena canvia el redactat i posa el verb en futur, alhora que treu el matís de provisionalitat a les diputacions. “Els consells de vegueria esmentats (Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona) substituiran les diputacions provincials corresponents”, rectifica l'esmena.

La llei preveu desenvolupar les vegueries en tres fases: la primera seria aquesta de les actuals 4 províncies. La segona quedarà per més endavant perquè requerirà una modificació prèvia de la llei electoral estatal, per crear la de les Terres de l'Ebre. I la tercera s'aplicaria encara més tard, després d'un canvi de límits provincials aprovat a les Corts, per crear les de la Catalunya Central i l'Alt Pirineu.

PSC, ERC i ICV han decidit modificar la llei seguint les recomanacions que va fer el Consell de Garanties Estatutàries en un dictamen que es va aprovar per unanimitat. L'escrit, que té 43 pàgines, es va fer públic el passat 5 de juliol.

La restricció espanyola obliga a suspendre la construcció de cinc carreteres i endarrerir 23 projectes més

Això no fa més que començar. Ja no es molesten ni en dissimular!!! El Ministeri espanyol de Foment ha anunciat aquest dijous la rescissió del contracte de cinc grans obres previstes a Catalunya, a conseqüència del pla d'ajustament pressupostari. Són el tram Medinyà-Orriols de l'A-2; el tram Lleida-Rosselló de l'A-14; l'enllaç entre l'autovia del Baix Llobregat i l'autopista AP-7 a Castellbisbal; el tram Rosselló-Almenar de l'A-14; i el tram de la variant Valls-Montblanc de l'A-27. A la supressió d'aquests contractes s'hi afegirà la reprogramació de 23 més, que s'endarreriran entre un i quatre anys. Entre les endarrerides, que tenen un cost de 980 MEUR, hi ha l'accés ferroviari a l'aeroport del Prat. El ministre de Foment, José Blanco, també ha assegurat que no es planteja rescatar cap peatge ni construir noves autovies en zones on ja hi ha autopistes de peatge no saturades.

VilaWeb: Les retallades de Foment afecten sobretot el Principat i el País Valencià

Felip de Borbó lloa les excel·lències del castellà com a “poderós aliat del creixement econòmic”

Si és que ho tenim tot a favor!!! El príncep Felip de Borbó ha defensat aquest dijous la llengua com a “poderosa aliada del creixement econòmic” i el castellà com “la gran autopista que permet circular àgilment per les societats globals”. I ho ha fet en la clausura de la reunió de directores de l'Institut Cervantes, que té l'objectiu de difondre totes les llengües oficials de l'Estat, és a dir, el castellà però també el català, el basc i el gallec.

I no només això, sinó que el príncep d'Astúries ha aprofitat el seu discurs a Alcázar de San Juan per felicitar-se per l'augment de la demanda de cursos de la llengua castellana arreu del món, fet que, al seu entendre, “posa de manifest les avantatges que tenen els països amb idiomes d'abast universal”.

De fet, a la web del mateix Institut Cervantes es diu que l'entitat “d'acord amb els objectius i funcions de la institució, difon i promou la diversitat lingüística i cultural d'Espanya” per tal que les llengües “oficials i vernacles de l'Estat trobin un impuls internacional”. Però, la realitat, és que a la pràctica, és gairebé impossible trobar un curs a la web de l'institut que no sigui per aprendre castellà.

Així, acompanyat de Letizia, el ministre d'Exteriors Miguel Ángel Moratinos i la directora de l'Institut Cervantes, Carmen Caffarel, Felip de Borbó ha defensat que la llengua constitueix “un recurs clau a la nostra societat internacional, que es caracteritza per la comunicació permanent”.

La votació per prohibir els toros no serà secreta

Compte que no arriben ordres de Madrid !!! La votació prevista per dimecres al matí per debatre la iniciativa legislativa popular (ILP) per prohibir les corrides de toros a Catalunya no serà secreta, perquè cap partit no ho ha demanat. L'anterior vegada que el plenari va votar l'admissió a tràmit d'aquesta iniciativa sí que va ser secreta, a proposta del PSC, però ahir el portaveu adjunt dels socialistes, Joan Ferran, va confirmar que aquesta vegada no ho han sol·licitat. La resta de formacions parlamentàries també van apuntar que no tenen cap problema perquè se sàpiga el vot de cada diputat. Tot indica que la llei antitaurina s'aprovarà aquest dimecres. El PSC ja va assegurar aquesta setmana que els seus 37 diputats tindran llibertat de vot, tot i que havia anunciat que tindrien una posició consensuada quan la ILP encarés l'últim tràmit. El problema és que no hi ha unanimitat dins el partit. CiU també té previst donar llibertat als seus parlamentaris i ICV ja ha anunciat que votaran a favor de la prohibició.

Indústria renova per 10 anys la llicència de la central nuclear de Vandellòs II

El Ministeri d'Indústria ha renovat per deu anys més la llicència de la central nuclear de Vandellòs II, que es troba a l'Hospitalet de l'Infant i és propietat d'Endesa i Iberdrola. Així, es confirma el que ja es va avançar el passat mes de juny quan el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va respondre amb un informe favorable la petició dels propietaris d'aquesta central nuclear per la renovació de la seva llicència, que caduca el proper dilluns. Llavors, el CSN va argumentar la renovació pel bon funcionament de la central i un nivell adequat de seguretat (Déu meu!). Aquesta central nuclear va començar a funcionar al 1987 i ara té llicencià per seguir fent-ho fins al 2020, tot i que podria demanar una altra renovació al 2017.

Avui: Vandellòs II obté la llicència per operar durant 10 anys més