lo carrer del riu

lo carrer del riu

18 de maig, 2008

30.000 FELICITATS !!!

Jotes per la defensa de l'Ebre Desenes de milers de persones ens hem manifestat a Amposta convocades per la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) en contra del transvasament del riu cap a Barcelona. La mobilització ha estat recolzada per més de 150 entitats i associacions. L'aigua no està en venda El portaveu del PDE, Juan Antonio Panisello, ha assegurat que hi han participat 30.000 persones que han recorregut la capital del Montsià sense que hi hagin hagut incidents, però cridant "LO RIU ÉS VIDA: NO ALS TRANSVASAMENTS" tant fort com podiem. Per la seva banda, el coordinador territorial de les terres de l'Ebre de la Unió de Pagesos, ha assegurat que després de 45 minuts després de que la capçalera de la manifestació comencés a caminar, "la part del darrera encara no s'havia mogut". Els dos lemes que han encapçalat les protestes han estat "Los transvasaments no són la solució" i "Les Terres de l'Ebre: la Catalunya enganyada". La marxa ha començat a les dotze al Parc dels Xiribecs, ha passat per la delegació de la conselleria de Medi Ambient, on se li han empaperat els vidres, i ha acabat a les tres, a la plaça del mercat, davant de la seu de LaCaixa que també ha quedat allauïda. Lo Manifest de la Manifestació

Les Terres de l'Ebre mostren al carrer el rebuig al transvasament amb una multitudinària manifestació a Amposta

Amposta 180508 CATr Els organitzadors parlen de 30.000 persones. El manifestants ocupen més espai que en la gran manifestació del 2000. Manolo Tomás diu que el govern no pot desoir 'la veu de la gent' 30.000 persones s'han manifestat a Amposta contra el transvasament de l'Ebre a l'àrea metropolitana de Barcelona. La marxa l'han encapçalat un grup de dones de l'Ebre amb una pancarta que deia: "Los transvasaments no són la solució" seguida d'un altra amb un grup d'homens i amb el lema: "Les Terres de l'Ebre: la Catalunya enganyada". Entre els participants, la Federació de Veïns de Barcelona i nombrosos polítics, entre els quals els regidors del PSC d'Amposta, polítics locals de diferents partits, amb una presència destacada d'ICV i representants d'Esquerra com Marta Cid, Joan Carretero, Uriel Bertran i Jaume Renyer. Hi ha participat també gent vinguda de Barcelona i el País Valencià, així com de l'Aragó. Al final de la marxa, que ha tingut un ambient familiar i festiu, l'escriptor i blocaire Emigdi Subirats, ha llegit el manifest, on ha acusat els polítics del govern català de 'botiflers'. El president de la Plataforma en Defensa de l'Ebre, Manolo Tomás, ha dit que el govern no pot desoir 'la veu de la gent', i que a partir d'ara canviaran moltes coses. 'Si no s'atura la canonada, la lluita continuarà', ha advertit Tomás. La marxa ha estat més multitudinària que la del 28 d'octubre del 2000, quan 18.000 persones es van manifestar contra el Pla Hidrològic del PP. Els manifestants han ocupat més espai als carrers d'Amposta del que van ocupar en aquella ocasió. Entre les organitzacions que hi han participat hi era la Plataforma Metropolitana Contra els Transvasaments (PMCT), Xúquer Viu i Unió de Pagesos que ha organitzat una tractorada.

Reaccions polítiques interessades

El cap de l'oposició i president de CiU, Artur Mas, s'ha solidaritzat amb els participants a la manifestació davant 'l'engany' del tripartit. 'Entenc la reacció', ha dit, 'perquè la gent de l'Ebre s'ha sentit traïcionada i enganyada', ha dit Mas, tot i que la seva formació política dóna suport al transvasament. Ha dit tot això, de Barcelona estant, mentre pensava: 'A rio revuelto ...'

3cat24: La manifestació antitransvasista d'Amposta rep un suport massiu

3cat24: Amposta esdevé l'epicentre del rebuig de la portada d'aigua de l'Ebre a Barcelona

"Tornarem a lluitar, tornarem a sufrir, tornarem a vèncer"

Milers de persones marxen contra el transvasament a Amposta

Milers de persones, 30.000 pel cap baix, ens hem manifestat avui a Amposta (Tarragona) en contra de la prolongació del transvasament de l'Ebre i a favor que es paralitzi la construcció de la canonada que ha de dur aigua a Barcelona. Convocats per la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), els manifestants procediem majoritàriament de les terres de l'Ebre, però també hi havia delegacions d'Aragó, la Comunitat Valenciana i fins i tot de l'àrea metropolitana de Barcelona, segons han destacat els organitzadors de la protesta, que tenia com a lema central: "Los transvasaments no són la solució". A més, la marxa tenia un segon lema: "Les Terres de l'Ebre: la Catalunya enganyada", ja que tots al sud de Catalunya sabem que els partits que conformen el govern català han faltat a la seva promesa electoral de no realitzar cap transvasament de l'Ebre. El portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, ha advertit al govern català que aquesta protesta i el recolzament ciutadà que ha obtingut han de ser "un toc d'atenció" a la seva política hídrica i ha anunciat una nova etapa en la qual el "no" a la interconnexió de xarxes "arribarà a Barcelona" i en la qual "s'obrirà la lluita jurídica contra la canonada". La manifestació ha recorregut els carrers d'Amposta fins a arribar al mercat municipal, on l'escriptor Emigdi Subirats ha llegit un manifest en el qual s'acusa al govern català de "no saber gestionar" la sequera i d'haver "orquestrat una campanya mediàtica" per a generar un estat d'opinió favorable a l'enviament d'aigua de l'Ebre a Barcelona. També es reclama una política de preservació dels interessos naturals i la dimissió dels responsables de la gestió de la sequera, començant pel conseller de Medi ambient, Francesc Baltasar. El color blau de les samarretes amb el nus antitrasvasista -tot un símbol del moviment antitrasvasament de les Terres de l'Ebre- ha dominat la manifestació, on la gent ha corejat coneguts eslògans com "Lo riu és vida, no als transvasaments" al costat de peticions de "dimissió" per al conseller Francesc Baltasar i fins i tot per a tot el govern català. Entre els manifestants s'ha pogut veure, tal com ja havien anunciat, a dirigents de ERC i ICV en les Terres de l'Ebre, que han participat en la protesta sense distintius dels seus respectius partits. Entre les entitats i moviments que han participat en la manifestació estaven la Plataforma Metropolitana de Barcelona en contra dels Transvasaments, la Plataforma en Oposició als Transvasaments de Girona, la Plataforma en contra del Transvasament del Segre, la Plataforma del Baix Gaià, els opositors al transvasament Xúquer-Vinalopó o el moviment en contra del recrecimiento de l'embassament de Yesa. També estava la Fundació Nova Cultura de l'Aigua, encapçalada pel catedràtic aragonès Pedro Arrojo.

La Plataforma en Defensa de l'Ebre preveu superar els 18.000 manifestants que van protestar contra el PHN el 2000

La manifestació convocada avui al migdia a Amposta per la Plataforma en Defensa de l'Ebre servirà per a calibrar el grau de rebuig social que desperta el transvasament de l'Ebre a l'àrea metropolitana de Barcelona, ara que els pantans ja són al 31% de la seva capacitat. Hi assistiran més de 150 entitats, entre les que hi ha la Plataforma Metropolitana Contra els Transvasaments (PMCT) i Xúquer Viu, i la PDE espera que aplegarà més gent que la del 28 d'octubre del 2000, quan prop de 18.000 persones es van manifestar contra el Pla Hidrològic del Partit Popular.

Començarà al parc dels Xiribecs, passarà per la delegació de la conselleria de Medi Ambient i acabarà a la plaça de Berenguer IV, on es llegirà el manifest final. Tractors d'Unió de Pagesos encapçalaran la marxa, mentre que a la primera pancarta es podran llegir els lemes de la manifestació: 'Los transvasaments no són la solució' i 'Terres de l'Ebre: Catalunya enganyada'. L'escriptor i blocaire Emigdi Subirats llegirà el manifest de clausura.

El govern no desisteix de fer el transvasament

Malgrat les últimes pluges, el govern manté al sistema Ter-Llobregat el nivell d'excepcionalitat 2 per sequera. L'augment de les reserves feia sortir automàticament d'aquesta excepcionalitat, però l'executiu es va reunir d'urgència dijous a la tarda per modificar el decret i mantenir les restriccions.

Panisello va dir que l'objectiu del govern no és pas d'acabar la sequera, sinó de fer les obres del transvasament de l'Ebre. El portaveu de Xúquer Viu, Paco Sanz, també explica: 'El transvasament no ha servit sinó per donar ales als qui també defensen el transvasament de l'Ebre a València i a Múrcia, i el del Xúquer al Baix Segura. La posició del PP, que era morta, ara ha revifat. Costen d'entendre, les raons del govern català.'