lo carrer del riu

lo carrer del riu

19 de març, 2010

Josep-Maria Terricabras: Òmnium i el testimoni de Jordi Porta

Josep-Maria Terricabras 190310 CATr

Dissabte vinent hi haurà relleu a la presidència d’Òmnium Cultural: després de vuit anys, Jordi Porta deixarà el càrrec que assumirà Muriel Casals. Òmnium és una institució estimada, respectada i madura, que l’any que ve ja farà 40 anys. Des de la foscor del franquisme, i també després, Òmnium ha estat referència obligada per a tots aquells que senten com a propis els objectius i els ideals de l’entitat, resumits en Llengua, Cultura, País. Han estat vuit anys fonamentals per a Òmnium Cultural: anys de consolidació, modernització i expansió. Òmnium s’havia de posar al dia, i ho ha fet. S’havia de convertir en punt de trobada ampli i obert d’una societat civil rica i canviant, i ho ha fet. En aquests anys, Òmnium ha fet moltes, moltes coses. Ara compta amb 20.000 socis i amb 27 seus territorials. Ha adquirit una seu definitiva al centre de Barcelona, ha refet i modernitzat els seus estatuts, ha engegat una quantitat enorme d’accions, activitats, cursos, projectes, convenis, iniciatives, campanyes i publicacions. Com sempre, això es pot fer per la història anterior, però sobretot, és clar, per l’esforç, la imaginació i la dedicació de moltes persones que s’arromanguen quan tenen al davant un projecte engrescador. Ara bé, el treball col·lectiu entusiasta només s’explica per la capacitat de lideratge de qui empeny, suggereix, anima i s’hi aboca del tot. L’actual majoria d’edat d’Òmnium porta certament el segell personal de Jordi Porta. Abans ja havia estat al davant de la Fundació Bofill durant 30 anys. Una fundació reconeguda també unànimement per una trajectòria de rigor, seriositat i compromís cívic i democràtic. En posar-se al capdavant d’Òmnium, Porta hi va potenciar totes les accions i actituds que refermessin la realitat cultural i nacional de Catalunya, amb una especial atenció a la integració lingüística i cultural dels nouvinguts. Celebro, doncs, el doble testimoni de Jordi Porta: el que ell dóna i el que ell passa a Muriel Casals.

Jo he tingut la sort de ser-ne, en un altre sentit, testimoni admirat i agraït.

Jordi Porta: 'S'ha de poder convocar un referèndum reconegut per les Nacions Unides' (VilaWeb)

Jordi Porta: “S’ha de forçar l’Estat de dret d’alguna manera” (Avui)

La majoria dels catalans situen Laporta més proper a ERC que a CiU o Reagrupament

L'enquesta feta pública dilluns per Joan Laporta que assegurava que el 47,3% dels catalans vol un Estat propi té avui una segona part. Els 1.550 catalans enquestats van considerar que la principal de les virtuts de Laporta és el lideratge (puntuant-lo amb un 6,39 sobre 10), seguit de l'autoritat (6,34), eficàcia (6,11), proximitat (5,40), coherència (5,23) i credibilitat (5,04). És per aquest motiu que Laporta s'autoqualifica com a 'líder eficaç'. Sis de cada deu enquestats també creuen que és un dirigent proper a ERC.

López Tena sosté que la Llei de Consultes 'obre el camí' per fer un referèndum sobre la independència

El president del Cercle d'Estudis Sobiranistes (CES) i conseller nacional de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Alfons López Tena, afirma que l'aprovació de la Llei de Consultes 'obre el camí' per convocar un referèndum sobre la independència de Catalunya a nivell nacional. El jurista afirma en un article publicat a l'AVUI que amb la llei aprovada recentment al Parlament es podrà votar 'directament la independència complint estrictament la normativa constitucional i legal espanyola' desmarcant-se així de les tesis de CiU que va decidir votar en contra de la llei per considerar-la 'insuficient' ja que no evita que tota consulta s'hagi de fer amb el vist-i-plau de l'Estat espanyol. López Tena apunta a l'escletxa de preguntar als catalans si la Generalitat ha de promoure la independència com una reforma constitucional.

Alfons López-Tena: Full de ruta (Avui)

Barcelona Decideix preveu posar data a la consulta en una nova assemblea a l'abril

Barcelona Decideix celebrarà aquest dissabte la seva segona assemblea en què ha d'aprovar el manifest i fixar quin serà el contingut de la pregunta es formularà als barcelonins en la consulta sobre la independència. Segons ha explicat el portaveu de Barcelona Decideix, Francesc Xavier Martínez, aquesta segona assemblea serà important per posar data a la consulta -tot i que això no es debatrà encara- perquè permetrà saber la situació i el desplegament als diversos districtes de la ciutat. 'Necessitem valorar quines necessitats i quina capacitat tenim abans de començar a parlar de dates', afirma Martínez que veu com 'el següent pas lògic' determinar la data en la propera assemblea per treballar 'amb un objectiu fixat'. Tot i que, ara per ara, encara no hi ha la necessitat de mobilitzar els 10.000 voluntaris que es necessiten per organitzar la consulta a Barcelona esperen arribar a aquesta xifra. A més, esperen comptar amb la col·laboració i l'experiència de les comissions i els voluntaris de les poblacions on ja s'hagi fet la consulta per, entre tots, posar el colofó a les consultes a nivell municipal.

Benach replica al nou delegat de Govern a Brussel·les que 'la diversitat fa por al govern espanyol i, davant la por, tanca aixetes'

El president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, ha reaccionat a les declaracions del nou delegat del Govern a Brussel·les, Albert Moreno, en què afirmava que Madrid 'compleix amb tot el que se li demana' sobre l'ús del català a Europa, afirmant que 'la diversitat a Espanya fa por, i davant de la por el govern espanyol tanca les aixetes'. Benach, que ha viatjat a Brussel·les per impulsar les relacions entre el Parlament català i el flamenc, ha recordat que 'el català no està normalitzat ni a Espanya ni a Europa' i que encara hi ha 'molt recorregut' per aconseguir que els deu milions d'europeus que tenen el català com a llengua pròpia, la vegin reconeguda 'amb estatus d'oficialitat'.

Romeva troba 'vergonyosa' la votació que permetrà que la tonyina vermella es continuï comercialitzant

L'eurodiputat d'ICV, Raül Romeva, ha titllat de 'vergonyosa' la votació que s'ha dut a terme a Doha, en què s'ha desestimat la proposta de Mònaco d'incloure la tonyina vermella en la llista d'espècies per a les quals se'n prohibeix l'exportació. 'El sentit comú ha patit avui una severa derrota a Doha', ha publicat Romeva al seu blog. Per l'eurodiputat català aquesta decisió 'posa de manifest la gran pressió que ha exercit el Japó' i 'caldrà veure a canvi de què altres governs els han donat suport'. També ha destacat que en la reunió s'ha posat de manifest 'l'enorme quantitat de diners que estaven en joc i com aquests són més importants que la pervivència de l'espècie'. Tonyina/CITES: derrota del sentit comú, victòria de la irracionalitat (Construint Sinergies)

Air Berlin torna a descartar la traducció de la seva web al català tot i que la Generalitat l'està sancionant per això

El director d'Air Berlin a la península ibèrica, Álvaro Middelmann, ha tornat a descartar avui que aquesta companyia aèria alemanya tradueixi la seva web al català. Middelmann ha admès que Air Berlin està sent sancionada per la Generalitat per no fer-ho, però ha afegit que 'no tenim la sensació d'haver perdut cap passatger per no tenir la web en català'. També ha assegurat que la seva empresa pren les decisions amb un criteri exclusivament econòmic, i que no li surt a compte fer aquesta traducció. 'L'espanyol és la llengua comuna a tots els espanyols', ha reivindicat, i per tant, en la seva opinió, amb la presència d'aquesta llengua a la seva web, que està en més de vint altres idiomes, és suficient.

Aprovada la llei que permet el tancament de webs

El consell de Ministres espanyol ha aprovat avui el projecte de llei d'Economia Sostenible, que incorpora la polèmica disposició que regularà les descàrregues a internet i que, de retruc, permetrà el tancament de webs. Tot i que no s'ha fet públic el text definitiu que s'ha aprovat avui, fonts del ministeri de Cultura han explicat que no s'ha modificat l'última versió del text, presentada al gener, segons el qual el ministeri podrà tancar les webs que consideri que vulneren els drets d'autor en tan sols quatre dies, amb la tutela de l'Audiència espanyola. Avui, amb motiu de l'aprovació de la llei, les principals webs de descàrregues han tornat a protestar i han tancat. VilaWeb: Protesta internauta contra la 'llei Sinde'

ANPE.CAT: Seria un greu error, senyor eMaragall

Seria un greu error del Departament d'Educació considerar que aquesta convocatòria de vaga ha estat un fracàs pels convocants.

Seria un greu error quedar-se en una anàlisi merament quantitativa del nombre de vaguistes. Aquesta era una jornada de mobilització contra la política educativa del Departament d'Educació, i això ha permès moltes i diverses formes de participació. Totes les escoles i instituts, amb major o menor intensitat, han participat mostrant el seu desacord amb la situació actual i les famílies i els alumnes ho saben.

Però una anàlisi més acurada del que ha succeït el dia 17, ens evidència un profund malestar entre el professorat, en relació a les amenaces i les maneres de fer del Departament, però també respecte d'un model de fer sindicalisme burocràtic i allunyat dels claustres i del docents. Si senyor eMaragall, entre els docents també hi ha desafecció !! I aquest és el seu principal problema. Saber recuperar l'estima i la complicitat dels substituts i interins que es veuen utilitzats com a mà d'obra barata. Mantenir l'ànim del professorat que veu com s'incrementa la complexitat de les tasques que té encomanades, al mateix temps que se li retallen els recursos materials i les hores per tractar la diversitat.

És decebedor comprovar que els responsables del Departament d'Educació malfien del seu professorat i inventen models de gestió de centres que incrementaran la burocràcia i disminuiran la implicació dels mestres i del professorat a les seves escoles i els seus instituts, respectivament.

És decebedor comprovar que la major part dels esforços del Departament es dediquen a polítiques d'aparador, com la distribució massiva d'ordinadors sense atendre les possibilitats reals d'utilització als centres i sense un acurat procés d'implantació. Els claustres estem farts de rebre una ocurrència darrera d'un altra, sense temps per pair-les, organitzar-les, implementar-les i avaluar-ne el resultat. Aturi Sr. eMaragall, la màquina de generar idees genials!! Valori la feina que ja estem realitzant els mestres i professors, i doni'ns el suport i els recursos necessaris per millorar el que fem. Utilitzi la Inspecció Educativa per valorar la feina feta i per escoltar les demandes dels centres. Atengui aquestes demandes, faci un seguiment adequat i veurà com milloren els resultats dels alumnes i la motivació del professorat.

Tot el demés es fer volar coloms. En caure en el deliri de creure que una Llei o un Reglament poden canviar la realitat, sense comptar amb les persones que les han d'aplicar.

I si no es veu capaç de fer-ho o això li sembla avorrit:

PLEGUI SENYOR eMARAGALL !!

L'arquebisbe de Sevilla dispensa del dejuni i l'abstinència durant la quaresma. AMEN!!!

"CONSCIENT DE LA DIFICULTAT" L'arquebisbe de Sevilla, Juan José Asenjo, ha firmat un decret pel qual dispensa per aquest any del compliment del dejuni i l'abstinència el Divendres Sant.

El prelat ha pres aquesta decisió "conscient de la dificultat que la manera de celebrar la Setmana Santa en la nostra terra implica per a molts fidels a l'hora de complir els preceptes del dejuni i l'abstinència", ha informat l'Arxidiòcesi de Sevilla en un comunicat.

"Tenint en compte les circumstàncies que concorren, la pràctica d'anys passats i d'altres diòcesis del nostre entorn, dispenso d'aquest compliment al territori de l'Arxidiòcesi de Sevilla per aquest any", ha dit l'arquebisbe de Sevilla. No obstant, ha exhortat tots els fidels que mantinguin, si és possible sense "greu incomoditat", el dejuni i l'abstinència tradicionals d'aquesta data i, si no els és possible, que facin alguna obra de caritat amb els pobres o qualsevol altra obra de penitència. Avui: Benet XVI concedeix el títol d'Arquebisbe 'ad personam' a Joan-Enric Vives, Bisbe d'Urgell

Pepe Rodríguez: EL VATICANO PREMIA EL ENCUBRIMIENTO DE DELITOS SEXUALES

Té la mà Maria: ESGLÉSIA CATÓLICA LA PEDÒFILA