lo carrer del riu

lo carrer del riu

20 de maig, 2008

Sequera: Decrets i planificació (Narcís Prat)

El serial de l'aigua a Catalunya té un nou capítol, ara resulta que per entrar o sortir d'un nivell d'excepcionalitat el govern ho decidirà cada vegada en funció dels seus interessos. Així tothom haurà d'estar pendent de l'humor del govern de torn per saber que es pot fer o no es pot fer amb l'aigua.

Aquest fet mostra com de difícil es governar per decret (o sigui imposant una condició) quan el que convindria es governar per consens (o sigui concertant amb tothom un pla). La figura del decret va ser inventada ja fa uns anys pel govern de CiU al imposar amb el decret de sequera unes restriccions que afectaven sobretot als regants del Ter, però com aquells en realitat gasten menys que no pas el que tenen concedit, mai hi va haver sang i fetge amb aquells decrets ja que en realitat seguien regant sense cap problema. El govern tripartir ha seguit amb la mateixa tònica, però la situació ha empitjorat perquè ara fins i tot volien limitar que es reguessin els arbres i això ha fet empipar els regants que fins ara havien tingut molta paciència.

Ja fa anys que els estudis de la FNCA han recomanat a l’ACA fer un veritable Pla de Sequera en el qual estigui ben clar que es fa i no es fa en cada moment segons el nivell dels embassaments i el dels aquïfers. Però un Pla de Sequera no és un decret i cal una discussió i un consens que encara no s'ha assolit. Tot i que l'ACA te una estratègia de Sequera (o tenia fins fa poc) molt més complexa i detallada ara que fa uns anys, no ha assolit el caràcter de Pla i és només un instrument tècnic, però no ha arribat a ser un instrument de Planificació amb tots els agents (i especialment els "no tècnics") implicats en la redacció del Pla i la seva aplicació.

Per això ha passat el que ha passat, continuem cercant solucions tècniques sense la participació activa. Aquesta és la diferència de la VELLA versus la NOVA cultura de l'aigua. Sembla que la Generealitat no ha après realment quE vol dir NCA. Per això ara estem gairebé en el mateix punt que l'any 2003, amb un enfrontament territorial que no sembla tenir ni solució ni alternativa.

Quin serà el nou capítol del serial?.

bloc de Narcís Prat

La direcció d'ICV de Terres de l'Ebre es dissol

Protesta per la decisió de la direcció de mantenir el transvasament de l'Ebre. Crearà la plataforma Coherència i Territori, per reclamar que s'aturi el projecte i fomentar la nova cultura de l'aigua

La direcció d'ICV de Terres de l'Ebre ha anunciat que es dissol. En un comunicat, la Comissió Política Intercomarcal del partit diu que pren la decisió perquè està en desacord amb la direcció nacional en la gestió de la sequera, sobretot per haver impulsat la construcció del transvasament de l'Ebre a Barcelona. ICV de Terres de l'Ebre crearà una plataforma, anomenada Coherència i Territori, per reclamar que s'aturi el projecte, que es fomenti la nova cultura de l'aigua i per recuperar els principis de democràcia interna a Iniciativa.

'No volem marxar, sinó convèncer Iniciativa que s'ha equivocat', ha dit el fins ara president d'ICV de Terres de l'Ebre, Jaume Forcadell, en declaracions a VilaWeb. Forcadell ha explicat que havien pres la decisió fa una setmana, però que no ho havien anunciat aleshores, abans de la manifestació d'Amposta, perquè no se'ls pogués acusar d'oportunistes. Ha reconegut que dins del partit hi ha militants partidaris d'abandonar-lo. 'Hi ha opinions de tota mena, i no es pot descartar que hi hagi gent que vulgui abandonar el partit', ha dit Forcadell.

COMUNICAT

El govern aragonès recorrerà el decret del transvasament si comencen les obres

Els primers vaixells cap a Barcelona van transportar aigua de l'Ebre abans que se n'aprovés l'enviament

El president del govern de l'Aragó, el socialista Marcel·lí Iglesias, ha dit avui que presentaria un recurs contenciós administratiu contra el decret espanyol que aprova el transvasament de l'Ebre a Barcelona si comencen les obres de la canonada, perquè entén que la situació d'emergència que en va motivar l'aprovació ja ha passat. Arran de les últimes pluges, les reserves als embassaments se situen ara al 33% de la capacitat.

Iglesias ha dit que quan es va aprovar el decret es va parlar de la necessitat que Barcelona rebés 33 hectòmetres cúbics abans que entrés en servei la dessaladora del Prat, i les últimes pluges n'han aportat vuitanta a les conques internes de Catalunya. 'Això és mes del doble del que es considerava imprescindible', ha dit el president aragonès.

Aigua de l'Ebre abans d'hora

D'una altra banda, la manca de transparència ha encès més els ànims a les Terres de l'Ebre. Avui s'ha sabut que els primers vaixells carregats d'aigua que va arribar a Barcelona, n'hi havia una part que era de l'Ebre. Una aigua que s'hauria agafat abans que el Consorci d'Aigües de Barcelona (CAT) autoritzés el transvasament. El president d'ICV a la zona, Jaume Forcadell, diu que demanarà explicacions i afegeix que una 'errada tècnica és difícil d'explicar'.

L'Empresa Municipal d'Aigües de Tarragona, l'encarregada de portar l'aigua fins als vaixells, ha reconegut que part del carregament va sortir de l'Ebre. De fet, l'empresa explica en una nota de premsa que ha utilitzat 'aigua de recursos propis', per no dir obertament que ve de l'Ebre. El motiu serien problemes tècnics de les canonades que connecten els dipòsits de Tarragona amb el port van obligar a utilitzar aigua del transvasament. Això, quan el Consorci d'Aigües de Barcelona encara no li havia donat el vist-i-plau.

Per contra, l'Agència Catalana de l'Aigua assegura que tota l'aigua transportada fins a Barcelona era dels pous del Camp de Tarragona.

La tercera part implicada, el Consorci d'Aigües de Barcelona ha dit que si l'operació s'ha fet, ha estat sense que ho sabessin. L'autorització per enviar aigua a AGBAR es va fer el dia quinze i el primer vaixell va arribar a Barcelona dos dies abans.

Les Terres de l'Ebre reclamen explicacions

El president d'ICV a les Terres de l'Ebre, Jaume Forcadell, ha anunciat que demanaran explicacions a les diferents parts implicades ja que l'argument d'una errada tècnica 'és difícil d'explicar'. Forcadell diu que aquesta és una 'mala notícia' i 'afegeix més llenya al foc'. El també regidor de Tortosa denuncia que 'no s'entén que passin coses així amb la sensibilitat que hi ha pel tema del transvasament'.

Les diverses entitats que s'oposen al transvasament també han denunciat que s'hagi agafat aigua de l'Ebre i denuncien que el govern només persegueix fer la canonada i no pas solucionar els problemes derivats de la sequera.

Avui: El govern d'Aragó anuncia que interposarà un recurs contenciós administratiu contra el decret de l'aigua

Dos videos més de la MANI (Lluís Comí)

5ª Part manifest manifestació Amposta. 6ª Part Intervencions manifestació Amposta. pàgina amb tots los videos

Els ajuntaments d'Ascó i Vinebre ofereixen als veïns la possibilitat de fer-se proves radiològiques

Els ajuntaments riberencs de Vinebre i Ascó han decidit oferir als ciutadans dels seus municipis la possibilitat de sotmetre's a les proves de medició radiològica per descartar qualsevol tipus de contaminació a causa de la fuita ocorreguda a la central nuclear d'Ascó. Gemma Carim, alcaldessa de Vinebre, ha explicat a l'ACN que es va proposar aquesta iniciativa a l'empresa titular de la planta atòmica, que es va oferir a fer aquestes proves als veïns 'sense cap impediment'. Les medicions es duran a terme en breu, un cop finalitzi el termini que els ajuntaments han donat als veïns per inscriure's a fi de sotmetre's a les esmentades proves, que es faran a la mateixa central.

-A la mateixa central? Quin ju-ju !!!

Ecologistes en Acció reclama el tancament de la central nuclear d'Ascó i acusa els seus gestors de 'prevaricació, dol i desídia'

Ecologistes en Acció ha reclamat novament el tancament de la central nuclear d'Ascó després que el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) hagi donat a conèixer que els gestors de la central van manipular el punt de tarat del sistema de detecció radiològica perquè no activés els monitors de detecció radiològica. Els ecologistes asseguren que els titulars del complex atòmic han actuat amb 'prevaricació, dol i desídia' per pretendre 'amagar tota mena d'informació al CSN i demés organismes governamentals amb competències en matèria de seguretat nuclear'.

El Govern està "al costat de la gent" amb Ascó, PERÒ CAP CONSELLER HA VISITAT EL MUNICIPI

La consellera de Salut, Marina Geli, ha afirmat en la roda de premsa de Govern, que "hem estat al costat de la gent" amb la fuga nuclear d'Ascó malgrat que cap conseller del Govern s'ha desplaçat encara a aquest municipi de la Ribera d'Ebre des que va transcendir l'incident ara fa més d'un mes. Geli ha recordat que "les competències en seguretat nuclear són competències de l'Estat" i s'ha queixat de "la mala informació de la pròpia central", però també que "hi ha hagut cessaments".

La titular de Salut també ha insistit que, a través dels delegats del Govern, "hem estat al costat de la gent explicant el que havíem d'explicar" i que "no es pot crear una alarma inncessària". Ascó no ha estat visitada, malgrat la fuga nuclear, ni pel president de la Generalitat, José Montilla, ni pel vicepresident, Josep-Lluís Carod-Rovira. Tampoc pels consellers amb competències en emergències medi ambient (Francesc Baltasar), emergències (Joan Saura), energia (Antoni Castells) o salut (al pròpia Marina Geli).