lo carrer del riu

lo carrer del riu

28 de novembre, 2009

Els diaris francòfons parlen d'una Catalunya en peu de guerra

Dos dels grans diaris francesos, Le Figaro i Libération, es fan ressò a les seves pàgines de l'editorial conjunt de 12 diaris catalans i de la possibilitat de la retallada de l'Estatut de Catalunya per part del Tribunal Constitucional. "Catalunya, en peu de guerra. Un ensurt per a Zapatero", diu Le Figaro. "Catalunya crema. Es tem una versió descafeïnada que seria inacceptable", escriu Libération.

Els dos diaris expliquen que la societat civil s'ha mobilitzat pel retard en la sentència del Tribunal Constitucional i pel temor a una retallada sense precedents.

Le Figaro destaca que l'Estatut ha de redefinir les relacions Espanya-Catalunya però topa amb el recurs presentat pel PP i el perill de retallada de fins a 40 articles, entre ells, comenta, alguns de tan sensibles com els que fan referència als drets històrics, l'obligatorietat de conèixer el català i el terme nació del preàmbul. El diari suís 'Le Temps' es fa ressò del moment d'incertesa pel que fa a la sentència del Tribunal Constitucional espanyol (TC) sobre l'Estatut donant per 'gairebé mort' el text. Sota el títol Nouveau statut de la Catalogne quasi mort né el rotatiu creu que els canvis a l'Estatut serien 'inacceptables' a Catalunya on, segons l'autor el text és 'sacrosant' i que posaria en qüestió les relacions entre Catalunya i l'Estat espanyol si no s'acceptés aquest pacte de 'convivència'. L'article ha motivat una resposta del Col·lectiu Emma explicant que més que 'pretensions' o 'privilegis', com afirma l’article, l’objectiu és fer evident una realitat nacional i aconseguir unes relacions econòmiques i fiscals més equitatives.

El Col·lectiu Emma afirma, per últim, que 'potser fins i tot els socialistes catalans conclouran, a l’igual que ja han fet molts catalans, que si aquest Estatut no cap a la Constitució espanyola, és Catalunya que no té lloc a Espanya'.

Alcaldes de CiU, ERC i PSC debaten sobre les consultes al Masnou

Els batlles d'Alella, El Masnou i Teià (Maresme) participaran aquest vespre en una taula rodona organitzada per la plataforma 'Al Masnou decidim' sobre les consultes sobre la independència de Catalunya. Josep Botey, alcalde de Teià per CiU; Andreu Francisco, alcalde d'Alella per ERC, i Eduard Gisbert, alcalde del Masnou pel PSC respondran la pregunta 'Què en pensen els alcaldes de la Consulta sobre la Independència?' aportant el seu punt de vista personal tenint en compte que pertanyen a tres formacions polítiques diferents que s'han posicionat de forma molt diversa.

Cada convidat disposarà d’un màxim de 15 minuts per argumentar la seva resposta a la pregunta formulada. Després hi haurà un col·loqui entre els alcaldes i els assistents. La jornada conclourà amb un concert a càrrec dels grups masnovins Caliu i Dèria.

El PSM impulsa una plataforma de càrrecs electes pel dret a decidir a les Illes Balears

El PSM impulsa la creació a les Illes d'una plataforma de càrrecs electes municipals en favor del dret a decidir, seguint l'exemple de Decidim.cat al Principat. Amb aquesta intenció ja han començat a convidar els regidors de totes les formacions polítiques a la primera reunió constitutiva, que se celebrarà el 12 de desembre, just la vigília de la primera onada de consultes al Principat. Andreu Caballero, regidor d'Inca, ha explicat que l'objectiu serà donar suport a les consultes si la societat civil les impulsa i demanar que el Govern de les Illes elabori una llei que reguli les consultes populars perquè sigui el Govern qui pugui convocar-les.

Avui: Les consultes independentistes podrien estendre's a les Illes Balears

Andreu Caballero: Plataforma de càrrecs electes municipals de les Illes Balears pel dret a decidir

Montilla adverteix que defensarà l'Estatut fins a les 'darreres conseqüències'

El president de la Generalitat i primer secretari del PSC, José Montilla, ha advertit aquest dissabte que pensa defensar l'Estatut 'fins a les darreres conseqüències' i 'amb intel·ligència i amb força, amabilitat i determinació'. En un acte a Barcelona davant un Auditori Axa ple, ha assegurat que el Govern està desenvolupant l'Estatut amb 'rigor i ambició'. Precisament, els militants que han seguit la seva intervenció han lluït adhesius amb el lema 'Per la dignitat de Catalunya', en al·lusió a l'editorial conjunt de 12 diaris en defensa de l'estatut davant l'eventual sentència adversa del Tribunal Constitucional espanyol.

Avui: Montilla afirma que defensarà l'Estatut fins a "les últimes conseqüències"

Multitudinària manifestació a Bilbao en suport dels últims detinguts per pertànyer a Segi

Dimarts passat, la policia va detenir aquesta trentena de membres de la il·legalitzada Segi en una operació policíaca al País Basc i Navarra. A la marxa s'han pogut veure representants de l'esquerra independentista com Rufi Etxeberria, Tasio Erkizia, Jone Goirizelaia i Arantxa Urkaregi, a més de membres d'EA i d'Aralar, que hi han donat suport.

Just abans de la manifestació, el Departament d'Interior basc ha rebut un text de l'Audiència Nacional espanyola en què s'ordenava a l'Ertzaintza de vigilar-la i d'actuar si hi havia crits a favor de la 'estratègia terrorista' o si es duien cartells amb logotips d'ETA, d'organitzacions il·legalitzades o fotos de persones condemnades per integració a banda armada. La manifestació s'ha tancat poc abans de les set davant l'Ajuntament de Bilbao, on han parlat familiars dels detinguts, que han destacat que els arrestats 'no són delinqüents ni lladres, sinó estudiants i treballadors, somniadors, generosos i lluitadors'.

Rebaixes abans de Nadal ?

L'Església dóna una segona oportunitat als qui votin a favor de l'avortament si se'n penedeixen La Conferència Episcopal Espanyola (CEE) va assegurar ahir que els polítics catòlics que votin a favor del projecte de llei de l'avortament estan en situació de pecat, i se'ls pot negar la comunió. Però els bisbes espanyols han optat per donar una segona oportunitat a aquests polítics, ja que podran ser absolts del seu «pecat» si, després de confessar-se, manifesten públicament el seu penediment, segons va dir el portaveu de la Conferència Episcopal, Juan Antonio Martínez Camino.

El Passeig de Sant Joan de Barcelona es converteix en una gran ludoteca per reivindicar joguines en català

Segons la Plataforma per la Llengua, només el 6% de les joguines que es comercialitzen són etiquetades en català. El passeig de Sant Joan de Barcelona es converteix aquest dissabte en una gran ludoteca acollint la sisena edició de la Festa per al joc i la joguina en català, una jornada lúdica que reivindica, quan s’apropa Nadal i Reis, que les joguines que els infants reben cada any per aquestes dates incloguin el català en tots els suports lingüístics, tant impresos com electrònics. La Plataforma per la Llengua organitza aquesta activitat amb l'objectiu d'anar més enllà de la festa infantil i conscienciar els pares que comprin joguines etiquetades i amb les instruccions en català. S'hi podrà aconseguir la carta als reis amb l'encapçalament 'Estimats Reis Mags d'Orient' i que conclou amb la petició 'Poder jugar en català'.

VilaWeb: 'En català, jugues?'