lo carrer del riu

lo carrer del riu

17 de març, 2008

Joan Carretero vol la presidència o la secretaria general d'ERC

Carretero 170308 CATr L'exconseller i líder del corrent crític d'ERC Reagrupament.cat, Joan Carretero, ha anunciat avui que el seu equip presentarà una candidatura per guanyar la presidència i la secretaria general del partit en el procés congressual del juny. Tanmateix, no ha concretat, perquè encara no ho té decidit, si ell mateix aspirarà a la presidència o a la secretaria. En una compareixença al Col·legi de Periodistes de Barcelona, Carretero ha reclamat també que es facin primàries per triar els candidats a les eleccions.

Pel que fa a l'actual crisi del partit, l'exconseller creu que és una "anomalia democràtica" que no hagi dimitit ningú al partit després del daltabaix electoral de la setmana passada, que els ha comportat perdre cinc dels vuit escons que tenien al Congrés de Diputats.

Tot i la seva coneguda posició crítica respecte a l'actual govern tripartit, l'exconseller no és partidari, de moment, de trencar-lo. "No podem ser responsables d'unes noves eleccions anticipades", ha argumentat. Entén que només caldria trencar amb el govern de Montilla si aquest no aconsegueix un bon model de finançament per a Catalunya i si no reacciona adequadament davant d'una eventual sentència adversa del Tribunal Constitucional respecte a l'Estatut.

El DAR envia cartes a 500 restaurants de les Terres de l'Ebre convidant-los a promocionar els productes del territori

El director dels serveis territorials del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) a les Terres de l'Ebre, Antoni Espanya, ha tramès una carta a 500 restaurants de les Terres de l'Ebre convidant-los a 'potenciar els productes' del territori en la seva oferta gastronòmica. En la missiva, Espanya apel·la els restauradors a incloure a les seves cartes i menús productes com l'arròs, els cítrics, l'oli, la mel, els mol·luscos i la rebosteria tradicional, entre d'altres, tot subratllant el 'gran esforç' dels sector productius ebrencs durant els darrers anys per millorar la qualitat dels seus productes. Malgrat tot, ha lamentat que encara, entre d'altres exemples, els consumidors no poden demanar vins de la DO Terra Alta en molts restaurants del territori.

Les altres Semanasantes: Los Picaos de San Vicente de la Sonsierra (La Rioja)

Els Disciplinantes de la Cofradia de la Santa Veracruz de San Vicente, més coneguts com "Picaos" és una de les més importants i conegudes manifestacions religioses de la Setmana Santa i està tan íntimament lligada a San Vicente, que actualment no es pot parlar de la persistència d'aquest ancestral ritu en cap altre lloc; San Vicente de la Sonsierra és el poble dels "Picaos".

Tota persona que desitgi disciplinar-se ha de complir una sèrie de requisits: ser major d'edat, baró i disposar d'un certificat del seu rector, que acrediti el seu sentit cristià i la seva bona fe. Una vegada complerts aquests, acudirà a la seu on se li assignarà un acompanyant, germà de la confraria, que li servirà de guia, ajuda, consell i protecció, durant el temps de la seva penitència. Ja vestit amb l'hàbit, acudirà a la processó o a l'Hora Santa, s'agenollarà davant el pas al que hagi fet l'ofrena (generalment davant "la Dolorosa" o davant el "Monument" a l'església), resarà una oració i, al posar-se en peus, l'acompanyant li retirarà la capa dels muscles i li obrirà l'obertura de l'esquena. El disciplinant agafarà la madeixa per l'empunyadura amb les dues mans i, balancejant-la entre les cames, es colpejarà l'esquena per sobre del muscle alternativament, a esquerra i dreta, durant un temps variable segons cada disciplinant, però que sol ser uns 20 minuts i entre 800 i 1.000 colps, fins que l'acompanyant i el pràctic decideixin quan és el moment de ser punxat.

Arribat aquest moment, s'inclinarà i col·locarà el cap entre les cames del pràctic, que li colpejarà lleument tres vegades cada costat de l'esquena, en la zona lumbar, perquè brolli una mica de sang, que eviti molèsties posteriors, però mai per a mortificar més o augmentar el sofriment. Després es colpejarà 15 o 20 vegades més. L'utensili que tradicionalment s'utilitza per a "picar" es denomina "esponja" i consisteix en una bola de cera verge amb 6 cristalls incrustats de dos en dos, de manera que cada disciplinant rebrà 12 punxades.

Finalitzada la penitència, disciplinant i acompanyant tornen a la confraria on el practicant, amb meticulositat, li renta i guareix les petites ferides amb aigua de romaní.

Wikipedia: Los Picaos de San Vicente de la Sonsierra

Els presidents autonòmics de l'antiga corona d'Aragó commemoraran a Poblet el naixement del rei Jaume I

El president de la Generalitat, José Montilla, ha convidat els presidents autonòmics de Balears, Francesc Antich, d'Aragó, Marcelino Iglesias, i de València, Francisco Camps, a participar en un acte commemoratiu del 800 aniversari del naixement del rei Jaume I. L'acte se celebrarà el pròxim dia 30 de març a les dotze del migdia al monestir de Poblet. Els presidents autonòmics faran una ofrena floral davant la tomba del rei Jaume I, situada a l'interior de la basílica del monestir. Tot seguit, es desplaçaran fins a la sala capitular, on després d'unes paraules de l'abat de Poblet, Josep Alegre, tindran lloc els parlaments dels presidents autonòmics. lo carrer del riu: 800 anys Jaume I. Fundador de la Nació Catalana.

Vilalba dels Arcs prepara una Passió amb vi elaborat com fa 2.000 anys

Uns 140 veïns de Vilalba dels Arcs participaran enguany en les dues representacions de La Passió, Dijous Sant al vespre (21.30 h) i dissabte a la tarda (16.00 h). La Passió de Vilalba és l'única que no s'escenifica en un teatre, sinó als carrers del nucli antic i al calvari d'aquesta població de la Terra Alta. El director, Rafel Esteruelas, va explicar que el lema d'enguany és Una història d'amor, però va aclarir que no busquen la polèmica per la possible relació sentimental entre Jesús de Natzaret i Maria Magdalena. «És una història d'amor sobre l'entrega total, fins a la mort, sense esperar res a canvi», va dir. Amb tot, Esteruelas va destacar que la principal novetat és que durant la representació es farà servir un vi que els veïns de Vilalba han elaborat de la mateixa manera que es feia en l'època de Jesucrist. Per fer-ho, han utilitzat raïm molt madur de la varietat garnatxa blanca, pròpia de la Terra Alta, que s'ha xafat amb els peus i s'ha macerat posant-lo a sol i serena, durant uns dos mesos i mig. S'han fet vins de tres varietats (sec, amb mel i amb herbes), i s'han embotellat 84 ampolles que s'utilitzaran en un sopar de germanor i en les degustacions de productes típics. L'altra novetat important serà el debut del jove Marc Sampé en el paper de Jesús, el tercer actor que l'ha interpretat a Vilalba. Amb tot, el protagonisme de La Passió tornarà a recaure en Maria Magdalena i en el grup de dones. Elaboració del vi de la Passió Web de la Passió de Vilalba dels Arcs