lo carrer del riu

lo carrer del riu

04 de desembre, 2008

Puigcercós insta a manifestar-se si l'1 de gener no s'ha tancat el nou finançament

Joan Puigcercós 041208 El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha fet una crida a una manifestació de protesta a Catalunya si es tanca aquest any sense nou finançament.

En unes declaracions al programa El matí de Catalunya Ràdio, Puigcercós ha afirmat que si el govern espanyol torna a incomplir el termini acordat, les institucions catalanes, els partits i la societat civil han d'expressar públicament el seu rebuig. Segons ell, si l'1 de gener no s'ha resolt el tema ni hi ha la perspectiva que es resolgui aviat, la resposta haurà de ser "sortir al carrer i que aquest país deixi clar que ja n'hi ha prou del mal tracte fiscal que està fent Espanya a Catalunya".

Puigcercós també ha titllat Zapatero de triler per la seva actuació en la negociació dels pressupostos de l'Estat i ha defensat el veto del seu partit per l'actitud del president del govern espanyol amb temes com la llei de la dependència. S'ha queixat que Zapatero va dir que no hi havia fons per a la llei, però després que ERC anunciés el veto va garantir-ne 400 milions. "Aquesta manera de fer..., si se'm permet dir-ho i que no se m'ofengui ningú, de trilers. D'anar amagant la bola tot el dia".

ERC té presentat un veto al Senat contra els comptes generals de l'Estat.

Ascó II torna a fallar. I què?

L'activació d'un detector de radiació fa aïllar la ventilació de l'edifici de contenció Tècnics de la central nuclear d'Ascó II han hagut d'aïllar avui el sistema de ventilació de l'edifici de contenció, alertats per l'activació d'un senyal d'alarma en un dels detectors de radiació. Segons que informa el Consell de Seguretat Nuclear (CSN), l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV) ja ho ha controlat i ara investiga les causes de l'activació del senyal. També diu que no ha suposat cap risc per a les persones ni per al medi.

Aquest ha estat el tercer incident a Ascó II durant les darreres dues setmanes: una falsa alarma de curta durada va fer aïllar el sistema de ventilació de l'edifici de contenció el divendres 21 de novembre, i el dimecres 26 es va activar la ventilació de recirculació de la sala de control, com a conseqüència de la detecció de clor per part d'un dels analitzadors de gasos tòxics.

Avui: L'activació d'un detector de radiació fa aïllar la ventilació de l'edifici de contenció d'Ascó II

VilaWeb/ElPunt: CiU força la retirada de la candidata del PSOE com a substituta de Barceló al CSN

El Dalai Lama demana a la UE que intercedeixi davant la Xina

El Dalai Lama, líder espiritual del Tibet, ha demanat aquest dijous a la Unió Europea un diàleg "franc" amb les autoritats xineses per resoldre, a través de la negociació, el conflicte del Tibet i ha insistit en que els tibetans no aspiren a la independència sinó al respecte de la seva cultura i religió.

En un acte solemne davant el ple del Parlament Europeu a Brussel·les, el líder budista ha sol·licitat a la UE que "no estalviï esforços" per a persuadir Pequín de la necessitat d'assolir un compromís sobre el futur del territori ocupat el 1959.

El Dalai Lama ha denunciat en el seu discurs la situació en la que viuen els tibetans, "amb una enorme presència policial i militar" i amb ell una "llei marcial de fet" imposada per les autoritats xineses. "És com si els tibetans afrontessin una sentència de mort, una sentència destinada a escombrar l'esperit del poble del Tibet".

Isabel-Clara Simó: Ens enganyen

És profundament enervant l'engany perpetu en què vivim. Els mateixos "portaveus" periodístics del govern espanyol que fa poques setmanes deien que "España es la octava potencia del mundo", avui diuen que la crisi espanyola és la pitjor d'Europa. Ens han repetit, seriosos i circumspectes, que veges pobres de nosaltres què hem de fer si la crisi és mundial, oblidant d'afegir que la crisi financera sí que és una crisi global però que hi hem de sumar una crisi productiva (la famosa bombolla immobiliària) que té responsables concrets i polítics consentidors i, en alguns casos, còmplices. I això amb la mateixa barra amb què Bush, ara que se'n va, diu que es va equivocar amb la guerra de l'Iraq (per cert: ha deixat en calçotets els infantilment proamericans que ho van aplaudir, ho van justificar i se'n van alegrar, i, si no, cop d'ull a les hemeroteques). Ens enganyen també els qui diuen que "ara" no és el moment de solucionar el finançament català (cal molta, moltíssima barra per escudar-se en un ara), oblidant que la crisi productiva només té una sortida: abocar tots els esforços en els sectors productius, i això vol dir, entre d'altres coses, Catalunya. I ens enganyen quan diuen que la primera preocupació i la primera garantia és per als més desprotegits, mentre el locutor ens anuncia, mirant-nos als ulls, tres milions d'aturats a l'Estat. I també ens enganya l'administració catalana: vaig assistir a l'obra de teatre anual de FEMAREC, que realitzen els discapacitats amb direcció de Glòria Rognoni, i la seva presidenta, Maria Mercè Clara, ens va dir que estan desesperats perquè la Generalitat els ha retallat els ajuts. Em vaig sentir avergonyida. Perquè ho era, una vergonya.

Socis de l'Ateneu Barcelonès, molestos per la conferència de Rosa Díez

L'acte que la dirigent d’Unión, Progreso y Democracia (UPyD), Rosa Díez, ha convocat per aquesta tarda a l’Ateneu Barcelonès per explicar el seu projecte polític de “regeneració democràtica” ha creat malestar entre diversos socis d'aquesta entitat, crítics amb el fet que es cedeixi una sala de l'Ateneu a un dels màxims exponents de l’anticatalanisme a l’Estat espanyol.

Segons fonts citades per Tribuna Catalana, l'acte de Rosa Díez, que no forma part de l'agenda de l'entitat, s'ha convocat sense el permís dels socis d'una entitat que té com a principi fundacional "la defensa de la llengua i la cultura catalana". El lloguer de la sala d’actes, la més gran de la institució, hauria estat contractat a títol individual, de tal manera que la Junta Directiva de l'entitat, presidida per Oriol Bohigas, en desconeixia el contingut de l'acte. Segons les mateixes fonts, s'assegura que l'Ateneu no hauria cedit la sala d'haver sabut que s'hi faria una conferència d'UPyD.

Tot i això, la web d'UPyD anunciava aquest acte, que s'està celebrant aquest vespre, des de mitjans del mes de novembre.

directe.cat: Els socis de l'Ateneu Barcelonès volen boicotejar l'acte de Rosa Díez d'avui

eldebat.cat: Crida a boicotejar l’acte de Rosa Díez

Avui: Oriol Bohigas: "No sospitàvem que vindria Rosa Díez a fer un discurs polític"