lo carrer del riu

lo carrer del riu

28 de maig, 2009

Junqueras proposa un protocol que reguli el dret a decidir a la UE

El candidat d'ERC a les eleccions europees, Oriol Junqueras, ha apostat aquest dijous per un protocol a la Unió Europa (UE) que reguli el dret a decidir de les nacions sense estat que formen part d'estats europeus que vulguin ser independents. Junqueras creu que cal que aquest protocol reculli l'experiència històrica i antecedents com els casos de Kosovo i Montenegro. En aquests dos casos, ha assegurat, la UE "ha fixat de forma explícita les regles de joc per esdevenir Estat". El candidat d'ERC ha dit confiar tenir el suport d'altres partits catalans que han reconegut el dret a l'autodeterminació al Parlament de Catalunya, en referència a CiU i ICV.

En una roda de premsa al Fossar de les Moreres, on es recorden els caiguts durant el setge de Barcelona de 1714, i acompanyat d'un grup d'alcaldes i regidors d'ERC, Junqueras ha assegurat que "la normalitat a Europa és que les nacions esdevinguin Estats a través de processos d'autodeterminació".

A més, però, el candidat republicà ha afegit que la UE "ha fixat de forma explícita les regles del joc per esdevenir estat" a partir dels casos de Montenegro i Kosovo. Davant d'aquestes experiències, Junqueras ha explicat que ERC i els seus socis a l'eurocambra "estan decidits a estendre aquesta normalitat democràtica" i "fer possible que l'exercici d'aquest dret democràtic s'apliqui també a aquells territoris que formen part d'estats de la UE".

PP, PSC i Ciutadans, units contra el reconeixement de la independència de Kosovo

De què tenen por? El govern espanyol manté la seva negativa al reconeixement de la declaració d'independència unilateral de Kosovo. Aquesta és una qüestió en què el govern espanyol difereix en relació amb la resta d'Estats europeus que, majoritàriament han reconegut Kosovo com un nou estat. Fins i tot el Parlament europeu ha instat els països que s'hi neguen Grècia, Xipre, Romania i Eslovàquia a fer aquest pas. La incorporació de països balcànics a la Unió Europea crearia polèmica per la possibilitat de l'entrada de Kosovo. Respecte això, els candidats catalans del PP, el PSC i Ciutadans coincideixen en censurar el reconeixement per part de la UE d'un nou estat que ha modificat fronteres. Per altra part, CiU, ERC i ICV-EUiA reconeixen desacomplexadament la independència de Kosovo i es mostren favorables a que els països balcànics ingressin a la UE. El cap de llista socialista Juan Fernando López Aguilar ha criticat que la comunitat internacional hagi reconegut 'sense més' un nou estat. Miguel Duran, cap de llista de Libertas-Ciudadanos de España, creu que el reconeixement de Kosovo s'ha fet amb 'moltíssima precipitació' i denuncia que la UE ha demostrat 'molt poca cohesió' en aquest aspecte.

ERC sorprèn presentant candidatura a les municipals de Perpinyà

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha sorprès anunciant que presentarà candidatura pròpia a les properes eleccions municipals de Perpinyà que se celebren els dies 21 i 28 de juny després que les darreres van ser anul·lades per frau electoral. ERC ha decidit presentar-se en solitari després d'haver-ho fet dins de la candidatura de la socialista Jacqueline Amiel-Donat. Segons ha informat el diari digital La Clau, la llista estarà encapçalada per l'advocat Enric Vilanova. El proper cap de setmana es donaran a conèixer la resta d'integrants de la candidatura republicana que té la intenció de ser oberta a persones externes al partit.

La PDE recomana el vot nul en les eleccions als ebrencs decebuts amb els partits «transvasistes»

El col·lectiu edita paperetes amb el nus i planteja l'acció com una mobilització «És la primera vegada que la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) es defineix tan directament davant d'unes eleccions.» Així va definir el portaveu Manolo Tomàs la importància de la crida que la PDE va fer ahir als ciutadans de les Terres de l'Ebre perquè el 7 de juny practiquen el vot nul, «sobretot si tenien intenció d'anar a votar i estan decebuts amb tots els partits». Segons la PDE, al territori existeix «un desencís molt gran» amb els partits catalans, que han demostrat ser «transvasistes».

Apaguem les Nuclears reitera que les centrals atòmiques catalanes no són necessàries

La plataforma Apaguem les Nuclears, que reclama que no es renovin les llicències de les centrals d'Ascó i de Vandellòs II, ha reiterat que les plantes atòmiques catalanes no són necessàries. El col·lectiu va assenyalar, tot coincidint que dimarts les tres nuclears estaven desconnectades de la xarxa, que el sistema de distribució de Catalunya no va tenir cap problema per subministrar electricitat. Ascó II va tornar a connectar-se a la xarxa ahir al matí, després de comprovar un possible desajust a les vàlvules.

Romeva vol lluitar per regularitzar el dret a morir dignament a Europa

El candidat a les eleccions europees d'ICV-EUiA, Raül Romeva, ha proposat aquest dimecres impulsar una iniciativa legislativa popular (ILP) a escala europea per obrir el debat sobre el dret a morir dignament.

En un acte celebrat a la Fundació Hospital de Mataró, Romeva ha presentat el seu programa electoral en matèria de protecció social, amb especial atenció a la pobresa, la gestió de les pensions i l'eutanàsia.

"Cal establir marcs que permetin optar d'una manera lliure i amb totes les garanties a decidir acabar unilateralment amb la pròpia vida sense que es persegueixi la persona i el seu entorn", ha reclamat Romeva.

L'eurocandidat ha afirmat que aquesta proposta és un "compromís" seu i que té la intenció d'explicar aquesta iniciativa a diferents organitzacions i institucions perquè la ILP, que necessitaria un milió de firmes a tot Europa, tiri endavant i "se situï l'eutanàsia a l'agenda política europea".

El PP refusa a les corts la reciprocitat de les emissions de TV3 i Canal 9

El PP ha refusat a la comissió de coordinació, organització i règim de les institucions de les corts valencianes una proposició no de llei de Compromís que reclamava la 'recepció normalitzada i estable dels canals de TV3 i Canal 33' al País Valencià. La iniciativa incloïa la reclamació al govern espanyol perquè concedeixi el múltiplex necessari per a l'emissió de TV3 i Canal 33 al País Valencià. El PP no ha explicat els motius de la seva negativa.

PSPV i Compromís han dit que la negativa del PP no tenia sentit, ja que el senat espanyol havia aprovat per unanimitat, al febrer, una iniciativa per a la reciprocitat. De fet, l'endemà que el senat aprovés la moció de CiU per garantir la reciprocitat, el congrés espanyol va aprovar-ne una altra, presentada per Esquerra, amb la mateixa finalitat.

Per garantir aquesta reciprocitat, cal que el Ministeri d'Indústria permeti la instal·lació d'un tercer múltiplex al País Valencià. Per la seva banda, però, la Generalitat valenciana opta per tancar els repetidors d'Acció Cultural.

La Copa d'Europa ja és a Barcelona

De les mans del tècnic del Barcelona, Josep Guardiola, i del seu capità, Carles Puyol, la Copa d'Europa ha trepitjat terres catalanes a les sis de a tarda, quan l'avió en el qual viatjava l'expedició blaugrana ha aterrat, procedent de Roma, a l'aeroport del Prat.

Secundats pel president, Joan Laporta, Guardiola i Puyol han baixat les escalinates de l'aeroplà amb la prestigiosa 'Copa de les orelles'.

Darrere d'ells, la resta de jugadors, els quals lluïen una samarreta blava en la qual podia llegir-se 'Copa, Lliga i Champions', en referència al triplet conquistat aquesta temporada. Al final, no hi ha hagut bany multitudinari, i la plantilla s'ha introduït a l'autobús oficial, que els ha portat fins al port de Barcelona, des d'on ha començat la celebració de la caravana blaugrana.