lo carrer del riu

lo carrer del riu

02 de desembre, 2008

El Parlament suís decideix avui si anul·la les condemnes als brigadistes que van lluitar contra Franco

Suïssa està a punt de fer un pas que l'Estat espanyol difícilment farà. El Consell Nacional, la cambra baixa del Parlament suís, debat aquest dimarts una proposta legislativa del diputat socialista Paul Rechsteiner per rehabilitar els més de 400 brigadistes del país condemnats per haver lluitat contra les tropes franquistes.

La proposta de Rechsteiner diu, textualment, que "cal anul·lar les condemnes penals dictades contra els suïssos que van participar com a voluntaris en la Guerra Civil Espanyola o que van lluitar per la democràcia a la resistència". Uns 800 ciutadans suïssos van defensar el govern legítim de la II República espanyola i, en tornar al seu país, més de 400 supervivents van ser condemnats per tribunals militars per haver infringit l'article 94 del Codi Penal Militar, que prohibia expressament als suïssos allistar-se en un exèrcit estranger sense autorització expressa del seu govern. Els van imposar penes d'entre 15 dies i quatre anys de presó.

Fa 60 anys que diverses associacions i activistes intenten que aquestes sentències siguin revocades, encara que sigui simbòlicament. Argumenten que els combatents en la Guerra Civil Espanyola "van defensar també la llibertat de la democràcia suïssa".

eldebat.cat: Suïssa planteja anul•lar les sancions als brigadistes que van participar a la Guerra Civil Espanyola

Bush es penedeix d'haver cregut que a l'Iraq hi havia armes de destrucció massiva

George W. Bush, ha dit que l'error més gran dels seus vuit anys de mandat a la Casa Blanca ha estat fer cas als informes d'intel·ligència que deien que hi havia armes de destrucció massiva a l'Iraq. El president no ha volgut dir però, si hauria envaït el país àrab si els serveis d'espionatge li haguessin dit que les armes de destrucció massiva no existien, com després es va comprovar. "És una pregunta interessant, però és una retorn al passat que no puc fer. És difícil especular" sobre aquesta hipòtesi.

A la guerra de l'Iraq han mort més de 4.000 soldats nord-americans i actualment n'hi ha 15.000 de desplegats al país àrab.

I de premi ... una botella de JB. A celebrar-ho !!!

El Suprem reconeix Filologia Catalana per a les oposicions a la Generalitat Valenciana

La sentència se suma a la vintena que equiparen el valencià amb el català El Tribunal Suprem espanyol ha fallat que els opositors a mestre i professor al País Valencià titulats en Filologia Catalana ja acrediten coneixements de valencià, contràriament a les ordres de la Conselleria d'Educació. Ha donat la raó a STEPV, que va interposar un recurs contra les ordres de la conselleria, que no ho contemplaven. Ja en són una vintena les sentències del TSJ valencià, el Constitucional i el Suprem que equiparen el valencià i el català.

Malgrat la quantitat de pronunciaments judicials, l'administració valenciana s’ha negat reiteradament a reconèixer Filologia Catalana com a titulació vàlida per a acreditar coneixements de valencià.

Però STEPV diu que aquesta sentència 'és molt important i significativa, perquè no admet recurs i obliga la conselleria a reconèixer aquesta titulació en futures convocatòries d'oposicions.' Si no ho fa, STEPV estudiarà d'interposar un recurs contra el conseller per prevaricació.

Tortosa no retirarà el monument franquista a la batalla de l'Ebre pels vots de CiU i PP

Tomben una moció d'ERC que ho demanava i una altra d'ICV que volia obrir un procés participatiu per a decidir-ho La suma dels regidors del grup majoritari del govern municipal, CiU, i de l'únic representant del PP a l'Ajuntament de Tortosa van impedir ahir al vespre que prosperessin les dues propostes sobre el monument franquista a la batalla de l'Ebre que es portaven a debat al plenari. La primera, presentada per ERC (al govern), en demanava la retirada. La segona, d'ICV, reclamava d'obrir un procés de participació ciutadana per a decidir què s'havia de fer.

CiU va justificar el seu vot contrari a les dues propostes dient que el monument forma part del paisatge urbà i que no és una actuació prioritària, i va recordar a PSC i ICV que no van fer res per al monument quan tenien majoria en anteriors mandats. També va rebutjar les propostes el portaveu del PP, Antonio Faura, que va demanar prudència perquè encara 'hi ha ferides obertes'.

El grup municipal del PSC va votar favorablement a les dues propostes, ICV va optar per l'abstenció en la proposta d'ERC i els republicans van fer el mateix en la moció dels ecosocialistes.

Els portaveus d'ICV i d'ERC es van retreure mútuament de presentar la proposta amb l'únic objectiu de marcar perfil i de no haver-la negociat prèviament. VilaWeb/ElPunt: Tortosa es queda a tres vots de la retirada del monument franquista

Isabel-Clara Simó: La caritat i el 'cocido'

No em digueu que no tenen un cor enorme, com un oceà, aquests de Renfe, que, enduts d'amor al proïsme, van decidir, el passat dia 27, destinar un euro de cada bitllet venut a projectes de cooperació i desenvolupament. Perdoneu que m'aturi però és que em salten les llàgrimes. A més, han posat a la venda un tren de joguina els beneficis del qual aniran a parar a 12 ONG internacionals; corro a comprar-lo. Oi que són bons? Oi que els refugiats congolesos, els dissortats tailandesos i les bosses de pobresa d'Amèrica Llatina ho estan celebrant? Jo, al primer revisor que trobi, me'l menjo a petons. Ara bé: ¿per què no dediquen aquest frenesí caritatiu a millorar Rodalies de Barcelona? ¿Que no són fills de Déu, els dissortats que treballen a l'àrea metropolitana? Però no acaben aquí les meravelles, perquè l'anima humana és un misteri i els nostres sentits, que tant van remarcar Aristòtil i els empiristes, de vegades fan el seu camí. Tal és el cas de Fernando Verdasco, un magnífic tennista que ha fet una autèntica gesta que li va reportar la Copa Davis a l'equip espanyol. La meva cordial enhorabona. Ara bé, quan l'entrevisten, diu: "El triunfo me sabe a cocido madrileño", i aquí m'ha caigut l'ànima als peus, perquè la divergència en gustos gastronòmics m'ha empetitit un triomf tan gran. Llàstima. Però el més bonic de la setmana ha estat la magna manifestació de València en contra que s'imparteixi educación para la ciudadanía en anglès. Ja veus: s'endeuten fins a les celles, cometen delictes sense deixar la poltrona i tanquen els repetidors de TV3, i ha estat una anècdota la que ha inflat els nassos dels valencians. ¿És la gota que fa vessar la mesura del vas? Enigmàtica paradoxa.

Uns 200 amics i familiars acomiaden Humet a Barcelona amb una cerimònia laica

Joan Baptista Humet 300905 COMr Uns 200 amics i familiars del cantautor Joan Baptista Humet, mort diumenge als 58 anys per un càncer d'estómac, l'han acomiadat avui al Tanatori de les Corts de Barcelona, on el seu germà, Esteve, ha encapçalat una cerimònia laica "molt en la línia del que era Humet: no religiós sinó espiritual" i en què els músics Joan Eloi Vila, Enric Colomer i Pere Bardagí han interpretat fragments de composicions d'Humet.

La família ha estat acompanyada per personalitats del món musical català, com Núria Feliu, Dyango, Maria del Mar Bonet, Joan Isaac, Antoni Batista, Guillermina Motta, Ia Clua, Francesc Burrull, Joan Albert Amargós i Marina Rossell.

La capella ardent de l'autor de cançons tan emblemàtiques com Clara va ser visitada ahir pel conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, i avui s'ha omplert amb gairebé 200 persones que han volgut donar-li el seu últim adéu, entre les quals hi havia el tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Carles Martí, el coordinador de l'àrea de cultura de la Diputació de Barcelona, Avel·lí Serrano i el representant de la Sgae a la zona mediterrània, Ramon Muntaner.

Tot i que Humet va néixer al municipi valencià de Navarrés, va passar gran part de la seva vida a Terrassa (Vallès Occidental), de manera que el regidor de Cultura d'aquesta ciutat, Amadeu Aguado, també s'ha acostat avui a acomiadar el cantautor.

Després, les restes mortals s'han traslladat a Navarrés, on serà enterrat demà per desig del cantautor.